MÜZİK

Türk Pop Müziğinin Dünü, Bugünü ve Yarını

Her dönemi ayrı güzel olan Türkçe popu mercek altına alıyoruz!

Kalbimize dokunan sözleri ve kulaklarımızın pasını silen melodileriyle hayatımızın bir parçası haline gelen Türkçe pop müzik, yıllar boyunca sürekli değişen ve dönüşen bir yolculuk haline geldi… Öyle ki bu yolculuk tahminlerinizden çok daha eskilere dayanıyor.

Gelin beraber geçmişe doğru bir yolculuğa çıkalım!

Geçmişe Yolculuk: Türk Pop Müziğinin Kökenleri

Türk pop müziği, kökleri Osmanlı padişahı II. Mahmut döneminden uzanıyor. O dönem yükselişe geçen batılılaşma politikası, devlet yönetimini yeni arayışlara sürüklemiş ve bunun sonucunda pop ezgilerini taşıyan ilk Türkçe eser ortaya çıkmıştır: Mahmudiye Marşı.

Giderek artan batılı tarzda müzikler, Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte çağdaş müziğin sahnesine taşındı. 1950’lerle birlikte hız kazanan batılılaşma akımı, rock’n roll ve caz gibi yeni türlerin ortaya çıkmasını sağladı. 1960’lar ise müzik tarihinde Türkçe popun dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. Aranjman furyasının başladığı bu yıllarda, popun yerleşik ezgileri olduğu gibi Türk müziğine taşınmış ve pop, kısa sürede büyük bir ivme kazanmış.

1970’lerde en parlak yıllarını yaşayan Türkçe pop sahnesi; Sezen Aksu, Nükhet Duru, Erol Evgin ve Nilüfer gibi birçok sanatçıyı bizlere kazandırdı. Bugünlerde dans ederek dinlediğimiz Türk popunun sanılanın aksine çok daha zorlu yollardan geldiğini söyleyebiliriz.

Sezen Aksu - Kaç Yıl Geçti Aradan (Official Video)

İkonik Sanatçılar: Türk Pop Müziğinin Dönüm Noktaları

Türk pop müziğinde teknolojik döneme geçmeden önce birçok değerli sanatçı yetişti. Türkçe popun altın yılları olarak isimlendirilen 70’ler bugün hala dinlemeye doyamadığımız birçok şarkının çıkış yılıydı. Takip eden yıllarda ilk kez Eurovision’a katılan Türkiye, Semiha Yankı’nın seslendirdiği Seninle Bir Dakika isimli parçayla pop kültüründeki kalıcı yerini belgelemiş oldu.

‘’Hasret tükenmez gibi, kavuşmak bir dakika

Sevmek bir ömür sürer, sevişmek bir dakika’’

Eurovision 1975 Turkey (Semiha Yankı - Seninle Bir Dakika)

Ajda Pekkan, Ayla Dikmen, İlhan İrem, Nil Burak, Yeliz, Barış Manço, Asu Maralman ve Ayla Algan gibi birçok ikonik isim, 70’li yılları Türk popunu zirve noktasına taşıdı. 1980’lerin gelmesiyle birlikte teknolojik gelişmelere sarılan pop müzik, siyasi süreçlerden dolayı kısa bir duraklama yaşadı. Dönemin ortalarında yeniden yükselişe geçen pop piyasası, birbirinden değerli sanatçıyı ve hala kulaklarımızda yankılanan eşsiz besteleri bizlere kazandırdı.

MFÖ, Erkin Koray, Aşkın Nur Yengi, Hümeyra, Cem Karaca, Ezgi’nin Günlüğü, Sezen Aksu… 80’ler Türkçe popundan geriye şu unutulmaz dizeler kaldı:

‘’Yıllar geçse de üstünden, bu kalp seni unutur mu?

Kader gelip istemeden, bu kalp seni unutur mu?’’

2000’lerden Günümüze: Türk Pop Müziğinin Bugünü

2000’li yıllara uzanırken 90’lar rüzgarlarına kapılmamak olmaz. Tarkan, Yonca Evcimik, Sertab Erener, Levent Yüksel ve daha birçok ünlü ses Türkçe pop müziğini yeniden zirvelere taşıdı. Öyle ki etkisini bugün de sürdürmeye devam eden ve ‘’Doksanlar Türkçe Pop’’ olarak anılan yeni bir fenomen ortaya çıktı. Günümüzün efsane isimleri arasında yer alan birçok sanatçı, Türk pop müziğine hak ettiği imajı yeniden kazandırdı. Ebru Gündeş, Kenan Doğulu, Serdar Ortaç, Yaşar, Nazan Öncel, Mustafa Sandal, Mirkelam, Sibel Alaş ve daha sayamadığımız birçok sanatçı…

Milenyumla birlikte teknolojik sesleri içerisine alan Türk popunda yeni temalar da görülmeye başlandı. Prodüksiyonlu klipler, sahne şovları, akılda kalıcı şarkılar, müzik grupları… Hande Yener, Demet Akalın, Gülşen, Ziynet Sali, Gülben Ergen, Murat Boz, Nil Karaibrahimgil, Göksel, Hadise, Emel Müftüoğlu gibi dev isimler 2000’ler pop sahnesini ele geçirdi. Fakat 2000’lerde öyle bir proje vardı ki bugün hala konuşulmaya devam ediyor. Tabi ki Hepsi grubu. ‘’Hani bensiz bir hiçtin?’’ diyerek müziğe giriş yapan dörtlü kız grubu, Türk popunu adeta alt üst etti. Şarkıları bugün bile herkesin ezberinde.

Hepsi - Yalan (Official Video)

Dünya Çapında Başarı: Türk Pop Müziğinin Uluslararası Etkileri

Türk popunun global sahalarındaki yeri söz konusu olunca akıllara ilk gelen isim hiç kuşkusuz Sertab Erener. 2003 yılında düzenlenen 48. Eurovision Şarkı Yarışması’nda 1. olan sanatçı, Every Way That I Can isimli parçasıyla hala çok konuşuluyor.

Sertab Erener - Everyway That I Can (Turkey - Final - Eurovision Song Contest 2003)

Türk popunun en ünlü siması ise Megastar adını taşıyan Tarkan. Tarkan ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da büyük bir fan kitlesine sahip. Öyle ki sanatçının Dudu isimli şarkısı Rusya’da bir milyonluk satış barajını aşarak ‘’En İyi Yabancı Şarkı’’ ödülünü almaya hak kazandı.

Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya mâl olan bir diğer isimse unutulmayan ses Barış Manço. 1970’lerin sonunda Baris Mancho sahne adıyla yurt dışında da ses getiren başarılı isim, dünyanın en ünlü plak şirketlerinden biri olan CBS ile anlaştı. 1995 yılında gerçekleştirdiği Japonya konseri ise sanatçının global etkisini milyonlarca insana kanıtladı.

Barış Manço - Kara Sevda 1991 Japonya Konseri

Türkçe popun unutulmaz isimlerini ve bu isimlerin şarkılarını canı canlı dinlemek istiyorsanız sizi pop kategorisindeki etkinlikleri incelemeye davet ediyoruz. Türkçe popun en sevilen parçaları ile buluşabileceğiniz etkinliklere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz, şimdiden iyi eğlenceler!