MÜZİK

K-pop İdolleri Hakkında İlginç Bilgiler

Güney Kore’nin kültürünü yansıtan K-pop, hip hop, R&B, rap, pop ve funk gibi birçok tarzı barından melez bir müzik türü!

K-pop’un tarihi epey eskilere dayanıyor. Kore Savaşı’nın ardından pekişen ABD ve Güney Kore ilişkileri, K-pop müzik türünün oluşmasında etkili oldu. Bu sebeple Güney Kore’nin ilk müzik çalışmalarında rock ‘n’ roll, jazz ve blues gibi tarzların etkisi de açıkça görülüyor.

70’li yıllarda Amerika topraklarında yeşeren hippie kültürü, Güney Koreli gençleri de etkisi altına alıyor ve K-pop’un ilk tohumları da bu yıllarda atılıyor. Kore pop müziğinin dönüm noktası ise sahne şovlarının ve performanslarının kendisini gösterdiği 90’lı yıllar. Giderek gelişen K-pop kültürü, 2000’li yıllar ile birlikte Asya ve Amerika müzik listelerinde yükselmeye başlıyor. Kısa sürede geniş hayran kitlelerine ulaşan K-pop gruplarının yaşamı da böylelikle en çok merak edilen başlıklar arasına giriyor.

K-pop Endüstrisinin Arka Yüzü

BTS, Blackpink, Got7, TWICE, GFriend, Exo, iKON ve NCT gibi birçok grup dünyanın her yerinden hayrana sahip. K-pop gruplarının elde ettiği bu başarı ise kesinlikle tesadüf değil. Giyim tarzları, şarkıları ve özel yaşamları ile hayranlarını etkileyen gruplar oldukça sıkı bir çalışma rutinine sahip.
K-pop sanatçıları bir gruba dahil olmadan önce uzun bir eğitim sürecinden geçiyor. Stajyer dönemi olarak adlandırılan bu süreçte idoller, K-pop endüstrisinin getirdiği katı kurallar ile yaşamak zorunda kalıyor. Yetenek seçmelerinin ardından ses, dans ve yabancı dil gibi uzun soluklu bir eğitim süreci başlıyor.
Şirketlerin koyduğu katı kurallara uyulması için idoller ile anlaşmalar imzalanıyor. Romantik ilişkilerini göz önünde yaşamamak, belirlenen yurtlarda grup üyeleri ile birlikte yaşamak ve estetik operasyonlar geçirmek gibi kurallar kontratlarda yer alan şartlardan sadece bazıları.

Her yıl yeni bir konsept: Albümler

K-pop gruplarının çok sevilen albümlerinin de bir hikayeye sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim. Sanatçılar, şirketler tarafından belirlenen isimler ve konseptler ekseninde albüm çalışmalarını gerçekleştiriyor. Çıkarılan yeni albümlerin tanıtımı için ise en az altı farklı programa katılmak zorundalar. Her yıl 100 farklı K-pop grubu çıkış yapsa da bu gruplardan sadece 5’i beklenen başarıya ulaşabiliyor.

K-pop Hayran Kitleleri: Fandomlar

K-pop idolleri, milyonları aşan hayran kitleleri ile sadece müzik alanını değil modadan gıdaya kadar pek çok sektörü de etkiliyor. K-pop idollerinin hayran gruplarına verdikleri özel isimler bile var. ARMY, BLINK, EXO-L ve IKONIC gibi dikkat çekici isimler ile oluşturulan sadık hayran grupları, sosyal medyada oldukça ses getiriyor.

K-pop Stili

K-pop idollerinin müzik şirketlerinin koyduğu katı kurallara uymak zorunda olduklarından bahsetmiştik. İdollerin günlük takvimleri de birlikte çalıştıkları şirketler tarafından belirleniyor. Şirketler; basın toplantıları, klip çekimleri ve diyet programları gibi farklı konularda söz hakkına sahip. Bu durum K-pop idollerinin giyim tarzları için de geçerli. İdollerin giyim tarzları o kadar etkili ki son yıllarda K-pop Havaalanı Stili adı verilen yeni bir akım ortaya çıktı.
Her yıl şirketleri tarafından belirlenen yeni konsepti yansıtmak zorunda kalan idoller, yeni saç stilleri ve giyim tarzları ile karşımıza çıkıyor. Hayranlar ise takip ettikleri grupların yeni kliplerini ve tarzlarını büyük bir merakla bekliyor.

Sahne İsimleri ve Roller

İdoller yine şirketler tarafından belirlenen takma isimler ile sahne alıyor. Bu isimlerin K-pop gruplarının popülerliğinin artmasındaki etkisi oldukça büyük. Solo performanslar da sergileyebilen sanatçılar genellikle grup çalışmaları ile ön plana çıkıyor. Grup içerisinde yer alan üyelerin her birinin ise ayrı bir görevi var: Vokaller, rapçiler, lider, maknae (en küçük üye), grubun yüzü ve dansçılar…
Oldukça disiplinli ve çalışkan olan K-pop idolleri, günümüzde hem müzikal anlamda hem de yaşam tarzı olarak milyonları etki altına alıyor.