MÜZİK

Gittikçe Popülerleşen Müzik Türü: Reggaeton

Dünyayı etkisi altına alan reggaeton ile tanışın!

Hiphop ve Latin ezgileri aynı masada.

İspanyolca adıyla regueton 1980’lerin sonunda ortaya çıktı. Genellikle İspanyolca sözlerden oluşan reggaeton; Karaip müzikleri, hip hop ve raggadan etkilendi. Latin Amerika ülkelerinde, İspanya ve Portekiz’de hızla yayılan müzik türü, bugünlerde dünyanın en çok dinlediği tarzlar arasında yer alıyor.

Latin Kültürünün Dünya Müziğine Mirası: Reggaeton Nasıl Ortaya Çıktı?

Reggaeton müzik türünün ilk olarak hangi ülkede ortaya çıktığı günümüzde hala devam eden bir tartışma konusu. Fakat en popüler görüş, reggaeton’un 1980’de Panama’da ortaya çıktığı ve 2000’li yıllara doğru Porto Riko’da geliştiği yönünde. Jamaika’nın müzik türü dancehall’dan çokça etkilenen reggaeton, asıl evrimini yeraltı müziği olarak kabul edildiği barlarda geçirdi. DJ Playero ve DJ Nelson’ın öncülüğünde ilk örneklerini veren reggaeton, Latin dünyasında yeni bir yeraltı gençlik kültürü yarattı. Reggaeton türünün gelişiminde kilit isim olan Gerardo Cruet, sanatçıların kasetlerini çoğaltarak farklı sektörlere, özellikle okullara yaydı. Geniş bir coğrafyayı etkisi altına alan müzik türü, müstehcen görülen dansı ve içeriği nedeniyle bir dönem engellenmeye çalışıldı. Devlet desteğiyle kasetleri ve CD’leri toplatılan ve konserleri engellenen sanatçılar, 1998’e kadar korsan kayıtlarla müzik yapmaya devam etti. Sadece müzik dinlemek değil bol kıyafetler giymek gibi garip yasaklarda kondu. Belki akımın bu kadar sevilmesinin bir sebebi de budur…

2000’li yıllar reggaeton için bir dönüm noktası oldu. Bu yeni müzik türü Batılı müzik otoriteleri tarafından keşfedildi. Reggaeton kısa sürede batı dünyasının onayını alarak uluslararası düzeyde etkin bir kitle kazandı. Yoksulluk, cinsellik ve arkadaşlık gibi konularda gerçekçi sözler içeren reggaeton şarkılar, dünyaya ihtiyacı olan şeffaflığı verdi. İkinci el kayıt ekipmanları kullanılarak kaydedilen parçalar, türün popülerlik kazanması için oldukça yeterliydi. Latin dünyasında tehdit edici olarak görülen reggaeton müzik, Porto Riko seçimlerine aday alan Gonzalez’in enteresan seçim politikasıyla yeniden gündeme geldi. 2003 yılıyla birlikte politikacılar genç seçmenleri etkileyebilmek için reggaeton şarkıları kullanmaya başladı. Bu gelişmenin ardından reggaeton, Porto Riko’da ana akım tarafından tekrar kabul edildi.

Reggaeton’un Yıldız İsimleri: Don Omar, Daddy Yankee, Luis Fonsi, Ozuna, Bad Bunny

Daddy Yankee ile birlikte globale açılan reggaeton türü, dünyaca tanınan pek çok başarılı müzisyen yetiştirdi. Don Omar, King of Kings albümüyle Billboard 200 ve Top Latin Albums listelerine ilk sıralardan giriş yaparak reggaeton türüne dair ilk rekora imza attı. Sanatçının 2010 yılında yayımlanan albümü Meet The Orphans da reggaeton için tarihi bir hit taşıyordu: Danza Kuduro. Şarkı, güncel verilere göre Spotify’da 1 milyar dinlenmeye ulaşmış durumda.

Don Omar - Danza Kuduro ft. Lucenzo

Don Omar’ın ardından rekorlara imza atan albümler yayımlayan Daddy Yankee, 2008-2009 döneminde reggaeton türüne birçok ödül kazandırdı. Luis Funsi’ye eşlik ettiği Despacito isimli parça, üç ay gibi kısa bir sürede 1 milyar dinlenmeye ulaştı. 2017’de yayımlanan ve adeta dünya marşı haline gelen şarkı, 2020 yılına kadar Youtube’un en çok izlenen klibi olma unvanını da taşıyordu.

Luis Fonsi - Despacito ft. Daddy Yankee

J Balvin, 2017’de yayımlanan “Mi Gente” isimli şarkıyla reggaeton’un uluslararası devleri arasına girdi. Şarkının müzik videosu Youtube’da 3,1 milyar dinlenmeye ulaştı. Mi Gente, Latin müziğinde yeni bir devrin kapılarını aralarken J Balvin’e “Yılın En Çok Dinlenen Sanatçısı” unvanını kazandırdı. Latin müziğin öncülerini Ozuna ve Bad Bunny gibi başarılı rapçiler takip etti. Billboard Top Latin Albums listesinde zirveye yerleşen Ozuna; Taki Taki, Criminal, Te Bote ve El Farsante gibi 1 milyardan fazla dinlenen iş birliklerine imza attı. Ayrıca sanatçının yaklaşık 1 milyar dinlenmeye ulaşmış 10’dan fazla şarkısı bulunuyor. Bad Bunny ise Latin müziğinde devrim yaratan son global rapçi oldu. Milyarlarca dinlenmeye ulaşmış genç müzisyen, son üç yılın en çok dinlenen sanatçısı. Ayrıca Bad Bunny güncel verilere göre 48 milyar dinlenmeyle tüm zamanların en çok dinlenen 2. rapçisi.

Bad Bunny’yi yakından tanımak isteyenler aşağıdaki yazıya göz atabilir.

Reggaeton’un Başarılı Kadın Sanatçıları

Reggaeton’un giderek artan global başarısında türün kadın temsilcileri de oldukça büyük bir etkiye sahip. Son 5 yılda Latin müziği zirveye taşıyan kadın sanatçılar, ikonik tarzları ve oluşturdukları akımlarla milyonlarca dinlenmeye ulaştı. Ivy Queen’in 1990’larda başlattığı reggaeton dalgası 2000’lerde Shakira ile devam etti. Latin ezgilerini tüm dünyaya sevdiren ve global bir üne sahip olan Latin sanatçı Shakira, genç müzisyenler için de yolu açtı. Yeni nesil reggaeton dalgası ROSALIA, KAROL G, Natti Natasha, Anitta, Becky G, TINI, Sofia Reyes ve Danna Paola ile listeleri altüst etmeye devam ediyor.