MÜZİK

2022’nin En Çok Dinlenen İsmi: Bad Bunny Kimdir?

48 milyar dinlenme ile tüm zamanların en çok dinlenen ikinci rapçisi: Bad Bunny.

Benito Antonio Martínez Ocasio ya da bilinen sahne adıyla Bad Bunny.

Porto Riko asıllı rapçi, Latin trap ve reggaeton türlerindeki şarkılarıyla tanınıyor. Sanatçıyı bu kadar ünlü yapan şeyse müziğini rock, bachata ve soul başta olmak üzere birçok türle harmanlaması. Çok yönlü kişiliğiyle müzik listelerini domine eden Bad Bunny, bu yıl da tahtını kimselere bırakmadı. Pop müziğin global sahalardaki evrimine öncülük eden şarkıcı, tüm zamanların en çok dinlenmiş Latin müzik sanatçısı unvanının da sahibi. İşte aylık ortalama 61 milyon dinleyiciyle dünyanın en çok dinlediği müzisyen Bad Bunny hakkında bilinmeyenler…

Kültür Elçisi Bad Bunny’nin Kariyer Basamakları

Latin trap ve reggaeton türleriyle tanınan başarılı rapçi Bad Bunny, 1994 Porto Riko doğumlu. Henüz 28 yaşında olan müzisyen, elde ettiği global başarılarla müzik tarihine geçmeyi başardı. Kamyon şoförü bir baba ve öğretmen bir anneyle büyüyen Bad Bunny, çocukluk yıllarında salsa ve balad ağırlıklı şarkılar dinledi. İki kardeşi ve ailesi gibi gördüğü arkadaşlarıyla mutlu bir gençlik dönemi geçiren sanatçı, müzik kariyerine dair ilk adımlarını da aynı yıllarda attı. Ailesiyle kilise ziyaretlerine giden Bad Bunny, 13 yaşına kadar kilise korosunda yer aldı ve ilahiler söyledi. Radyo kültürünün hakim olduğu yıllarda Daddy Yankee ve Héctor Lavoe gibi isimleri dinlemeye başlayan sanatçı, ilk sahne performansını ortaokulda düzenlenen yetenek yarışmasında gerçekleştirdi.

Sanatçı, sahne ismini de ortaokul sıralarındayken buldu. Okul arkadaşları, giydiği tavşan kostümünden etkilenerek sanatçıya ‘’Kötü Tavşan’’ anlamına gelen Bad Bunny lakabını taktı. Utangaç bir kişiliğe sahip olan rapçi, arkadaşlarıyla yaptığı freestyle rap ile birlikte Bad Bunny kimliğini oluşturmaya başladı. Müzik endüstrisinden uzak olarak büyüyen sanatçı, uzun yıllar müziğini sadece yakın çevresiyle paylaştı. Resmi olarak ilk girişimini 2016 yılında yaptı. Bir süpermarkette kurye olarak çalışan rapçi Soundcloud’a bağımsız sanatçı olarak ilk parçasını yükledi: Bad Bunny – Diles. Yayımlanan ilk parçasıyla müzik otoritelerinin dikkatini çeken sanatçı, aynı yıl bir plak şirketiyle anlaşma masasına oturdu. DJ Luian ile bir yolculuğa çıkan sanatçı, ABD Hot Latin Songs listesinde 10’dan fazla kez yer alarak global etkisini göstermeye başladı.

Müzik Sektöründe Latin Rüzgarları: Hit Parçalar

2016 yılını tamamlarken Soy Peor isimli single’ını yayımlayan Bad Bunny, yaklaşık 1 yıl içerisinde 330 milyon görüntülenmeye ulaştı. Sanatçının ikinci global başarısıysa 2017 yılında yayımlanan Krippy Kush ile geldi. Öyle ki şarkının Nicki Minaj ve Travis Scott işbirliği içeren remix versiyonu da yayımlandı. Bad Bunny’i tüm dünyaya tanıtan çalışma ise Karol G ile birlikte kaydettiği Ahore Me Llama single’ı.

Şarkı yayımlandığı yıl Youtube’da 756 milyon dinlenmeye ulaşarak global bir rekora imza attı. 2017 yılını işbirlikleri ve müzik listelerinde rekor başarılarla tamamlayan Bad Bunny, 2018 ile birlikte dünyanın en çok dinlediği Latin sanatçılar arasında girdi.

Karol G, Bad Bunny - Ahora Me Llama (Official Video)

Şarkıcı, Cardi B’nin I Like It isimli şarkısına J Balvin ile birlikte eşlik etti. Billboard Hot 100 listesine 1. sıradan giriş yapan düet, Bad Bunny’nin Spanglish performansıyla dikkat çekti. Sanatçı, aynı yıl Drake ve Jennifer Lopez gibi isimlerle de işbirliklerine imza attı. Başarılı rapçi, 2018 yılında plak şirketinden ayrılma kararı aldı. Bu karar Bad Bunny’i tüm dünyanın tanıdığı Latin trap sanatçısı olmaya bir adım daha yaklaştırdı. Şarkıcı plak şirketinden ayrıldıktan sonra ilk albümü X 100PRE’yi 2018’in Aralık ayında yayımladı ve albüm konserleri gerçekleştirerek ününe ün katmaya devam etti.

Bad Bunny’nin 3 Yıllık Galibiyeti: 18,5 Milyar Dinlenme

2019 yılında ikinci stüdyo albümü Oasis’i yayımlayan Bad Bunny, albümü J Balvin ile birlikte hazırladı. İkiliyi bir araya getiren Oasis, Latin müziğin dünyadaki etkisini arttırmayı başardı. Albümde yer alan LA CANCION isimli parça 600 milyondan fazla görüntülenme elde etti. Albümle Billboard Hot 100 listesine 9. sıradan giriş yapan Bad Bunny, aynı yıl Coachella sahnesinde performans gösterdi. Şarkılarında verdiği mesajlarla kitleleri harekete geçirmeyi başaran sanatçı, 2019’da ülkesinde gerçekleşen protestolara katılmak için Avrupa turnesini askıya aldı. Protesto sürecinde yayımladığı Afilando los cuchillos isimli şarkı, aynı gün 2.5 milyon dinlenmeye ulaştı.

Residente, iLe & Bad Bunny - Afilando los Cuchillos (Cover Audio)

2020 ile dev sahnelere geri dönen sanatçı, Super Bowl LIV devre arasında JLo ve Shakira gibi yıldız isimlerle birlikte sahne aldı. Şubat ayında üçüncü stüdyo albümü YHLQMDLG ‘yi yayımlayan Bad Bunny, Billboard 200 listesine 2. sıradan giriş yaptı. YHLQMDLG, Bad Bunny’e üç yıl devam edecek bir unvanı da hediye etti: “Yılın en çok dinlenen sanatçısı”.

Şarkıcı, aynı yıl derleme şarkılardan oluşan Las que no iban a salir ve dördüncü stüdyo albümü El Último Tour Del Mundo’yu yayımlandı. 2020 yılıyla devleşen isim Bad Bunny, 2021 yılında birkaç single çalışması yayımladı. Fakat buna rağmen yılın en çok dinlenen sanatçısı olmayı başardı.

Sanatçı 6. stüdyo albümünü Un Verano Sin Ti’yi 2022 Mayıs ayında yayımladı. 23 şarkılık albümüyle yeni rekorlara yelken açan Bad Bunny, 18,5 milyar dinlenmeye ulaşarak büyük bir rekora imza attı. Öyle ki albümde yer alan Me Perto Bonito ve  Titi Me Pregunto isimli şarkılar neredeyse 1 milyar dinlenmeye ulaşmış durumda. Efecto, Ojitos Lindos ve Neverita isimli parçalarsa 500 milyondan fazla dinlenmeye sahip.

Eğer Reggaeton seviyorsan aşağıdaki çalma listesini favorilerine eklemeyi unutma.