MÜZİK

21. Yüzyılda Rönesans Dalgası: Madrigal Kimdir?

Son dönemlerin en sevilen müzik grubu Madrigal'i mercek altına alıyoruz!

Yer Kocaeli, tarih 2007.

Altın Kelebek ve Powertürk Müzik Ödülleri gibi önemli ödüllerin sahibi, son dönemlerin sevilen alternatif rock grubu: Madrigal.

Madrigal Aslında Ne?

Madrigal kelimesi aslında Rönesans ve Barok dönemlerinde etkin olan bir müzik terimi. Dini olmayan müzik kompozisyonu olarak tanımlanan madrigalin ilk örneklerine 14. yüzyılın İtalyasında rastlıyoruz. Çok sesli yapıda ve geleneksel enstrüman eşliği olmadan icra edilen madrigal, her dize için farklı bir düzenleme gerektiren dinamiğiyle dikkat çekti. 16. ve 17. yüzyılla birlikte Avrupa’ya yayılmaya başlayan madrigal türü, döneminde dini olmayan en önemli müzik formları arasında yer aldı. 17. yüzyılın ortalarında cantata ve dialog gibi türlerle birleşen madrigal, operanın gelişimiyle etkisini kaybetmeye başlayarak yerini aryaya bıraktı.

Cover’lardan Hit Bestelere: Madrigal Kurulurken

‘’Bu son değil ne zamandır sendeyim’’

Sahi, ne zamandır Madrigal’deyiz? Son yılların en popüler alternatif rock grupları arasına girmeyi başaran grup, Mavera adıyla 2007 yılında kuruldu. Kurucu üyeleri Ceyhun Kaan Karakaş, Kaan Alıcı ve Emre Zeytinci. Üyeler, üniversite yılları boyunca çeşitli barlarda ve kafelerde bir cover grubu olarak sahne aldı. 2013 yılına kadar sürekli kendini geliştiren grup, performanslarına ara vermeden devam etti. Bu süreçte gruba yeni bir isim verilirken yeni isimler de dahil oldu. Madrigal’in güncel üyeleri ise şu şekilde: Vokalde ve gitarda Anıl Erdem Cevizci, bateri ve geri vokalde Sanlı Akgün, bas gitarda Kaan Alıcı, klavye ve geri vokalde Burak Emir Kamacı ve elektro gitarda Ceyhun Kaan Karakaş. Uzun süre boyunca şarkılarını kendilerine saklayan üyeler ilk resmi çalışmalarına 2015 yılında başladı.

‘’Bazen bana gelir gider seni dert etmeler’’

2015 yılıyla birlikte stüdyoya giren grup üyeleri, ilk EP’leri “Neden Diye Sorma”yı aynı yıl içerisinde yayımladı. Çıktığı yıl beklenilen yükselişi gösteremeyen EP, şimdilerde grubun en sevilen şarkıları arasında yer alıyor. Madrigal’in ilk single çalışması, “Sonunda” ismiyle 2017 yılında yayımlandı. Grup 2018’de Yapboz ve 2019’da gruba tanınırlık kazandıran Kelebekler single’ını yayımladı. Spotify’da 33 milyon dinlenmeye ulaşan Kelebekler, dinleyicilerin Madrigal’e karşı beklentisini arttırdı. Yakaladıkları kitlesel başarıyı eşsiz bir single’la taçlandıran üyeler, Seni Dert Etmeler’i ise 2020’de yayımladı. Grubun en sevilen şarkısı Seni Dert Etmeler, Spotify’da 161 milyon, Youtube’da ise yaklaşık 100 milyon dinlenmeye ulaştı. Ayrıca şarkı, sosyal medya videolarında kullanılarak fenomen haline dönüştü.

Madrigal - Seni Dert Etmeler (Official Audio)

İlk Albüm Çalışması: Neogazino

‘’Peki sen de mi en dibe daldın?’’

Madrigal grubu, giderek artan dinleyici kitlelerini 2021 yılında yayımladıkları “Neogazino” isimli albümleriyle ödüllendirdi. Büyük bir başarı elde eden albümün tüm parçaları hit haline gelerek uzun süre müzik listelerini domine etti: Ne Zamandır Sendeyim, Dip, Bambaşka, Aynadaki Görüntün ve Bizim Olsalar Yeter. Bu başarıyla müzik otoritelerinin de dikkatini çeken grup, 2021 yılında En İyi Müzik Grubu dalında Altın Kelebek, 2022 yılında ise En Güçlü Albüm ve En Güçlü İkili & Grup dallarında Powertürk Müzik Ödülleri’ne layık görüldü. Grup, aynı yıl Nisan ayında Geçme Artık Sokağımdan isimli bir single daha yayımladı. Single’larıyla büyük başarılar elde eden Madrigal, Geçme Artık Sokağımdan isimli parçayla listelere ilk sıralardan giriş yaptı. Grubun son single çalışması ise Senden Yoksun adıyla Kasım ayında yayımlandı.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde konser verecek Madrigal2i canlı dinlemek istiyorsanız, turne programını mutlaka inceleyin, biletinizi hemen alın.