MÜZİK

İsveçli Post-Metal Efsanesi: Katatonia

İsveç, Stokholm’de kurulan doom metal grubu Katatonia, Ocak’ta İstanbul’da!

Kariyerlerine death/doom metal yaparak başlayan Katatonia, 1991’de Jonas Renkse ve Anders Nyström tarafından kuruldu.

İlk demo kayıtları olan Jhva Elohim Meth ile metal dünyasına hızlı bir giriş yapan grup, ilk albümleri Dance Of December Souls’u da kısa bir süre sonra piyasaya sürdü.

Katatonia - Dance of december souls (Full Album)[1993]

Katatonia’nın metal dünyasındaki yolculuğu, sanatlarının ve müziklerinin gücünün bir kanıtı aslında. Bugün hâlâ gelişmeye devam eden bir diskografiye sahip olan Katatonia, melankolik melodileri ve lirizm etkileriyle niş bir dinleyici kitlesini yakalamayı başardı.

Metal sahnesinde kalıcı bir iz bırakan gruplardan biri olan Katatonia, melankolik ve atmosferik metalin eşsiz bir karışımını yarattı adeta. Çok yönlü bir müzik grubu olarak yeni alanlar keşfetmeye çalışan üyeler, şiirsel şarkı sözleriyle dinleyicilerini kendilerini keşfetmeye davet ediyor.

Katatonia - Old Heart Falls (lyrics video) (from The Fall of Hearts)

Katatonia’nın Esrarengiz Dünyasını Keşfedelim! 

İlk albümleri ile iyi bir çıkış yakalayan Katatonia, bu ivmeyi koruyamadı ve 1994-1996 arasında kısa bir ayrılık süreci yaşadı. Yaşanan zor günlerin ardından gruba dahil olan Fred Norrman ile Katatonia yeniden müziğe döndü. Bu devrede grubun en sevilen albümlerinden biri olan Brave Murder Day dinleyiciyle buluştu. Öyle ki albüm, bugün hâlâ doom/death metal tarzının en önemli örneklerinden biri olarak görülüyor.

Katatonia - Brave (Brave Murder Day) 1996

1998’de Discouraged Ones albümü ile doom metal tarzını tamamen bırakan grup, alternatif bir müzik kimliği kazandı. Köklü tarz değişikliğine rağmen kalitesinden ödün vermeyen Katatonia; dark metal, stoner rock ve modern rock türlerde albümler çıkardı. Özellikle Viva Emptiness ve The Great Cold Distance albümleri ile tamamen dark metal tarzına yöneldikleri görülüyor. Jonas Renkse’nin derin şarkı sözleri de grup için oldukça önemli bir referans aslında.

Katatonia - Old Heart Falls (lyrics video) (from The Fall of Hearts)

Yıllar boyunca sürekli üye değişikliği yaşayan Katatonia’nın güncel kadrosu ise kurucu üyeler olan Jonas Renkse ve Anders Nyström’den oluşuyor!

Katatonia ve Türkiye

İlk Türkiye konserlerini 2001 yılında veren Katatonia, 2004’te Rock The Nations II festivaline katıldı. 24 Haziran 2006’da Yedikule Zindanları’nda gerçekleşen Mute Fest’te sevenlerinin karşısına çıkan grup, aynı yıl Eylül ayında ise Türkiye’deki dört şehri kapsayan bir turne yaptı.

2015 yılında Headbangers’ Weekend kapsamında ana sanatçı olarak İstanbul’da sahne aldı. Grup 2020 yılında ise İzmir, Ankara ve İstanbul’u kapsayan 3 duraklık bir turneye çıktı. 4 yıllık bir aranın ardından yeniden ülkemize gelmeye hazırlanan Katatonia, son albümleri Sky Void of Stars ile şimdiden hayranlarını heyecanlandırıyor.

Katatonia Ocak’ta Yeniden İstanbul’da! 

%100 Metal’in katkılarıyla düzenlenen konserin tarihi ise 20 Ocak 2024.

Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nin ev sahipliği yapacağı etkinlikte kasvetli rüzgarlar esecek gibi duruyor. İskandinavya’nın köklü metal kültürünü bir kez daha ülkemize taşımaya hazırlanan Katatonia, güçlü sahne performansları ve derin şarkı sözleriyle uzun bir süre akıllardan silinmeyecek. Hüzün hiç bu kadar sert görünmemişti…