MÜZİK

Hem keyifli hem ücretsiz terapi yöntemi; müzik!

Bu şarkıların stresi azalttığı kanıtlandı!

Müzik dinlemek… Aslında hepimizin, her modda olağan bir şekilde yaptığımız aktivite. Üzgünken dinlenen playlistler, mutluyken dinlenen şarkılar, heyecan verici parçalar ve dahası… Ruh halimiz her neyse onu doyuracak bir müzik türü mutlaka var! Peki müziğin stresi azalttığı kanıtlandı desek?

İngiliz bilim insanları konuyla ilgili araştırmalarda bazı şarkıların kaygıyı, dolayısıyla stresi azalttığını saptadı. Araştırmada ilgili şarkıları dinleyen kişilerin kalp ritminin şarkı ritmine uyum sağladığı ve bununla beraber tansiyonunun da düştüğü gözlemlendi.

Bu şarkıların en büyük ortak noktası; tekrar eden melodilere sahip olmayışları. Bilim insanları bu durumu; beynin bir sonraki melodiyi tahmin etmeye çalışmayarak kendini kapattığı şeklinde açıklıyor. Bu sayede beynimiz rastgele tınılar duyduğunda rahatlama haline geçiyor.
Geçirdiğimiz şu stresli günlerin üstüne biraz olsun rahatlamaya var mısın? Şimdi kulaklıklarını tak ve arkana yaslan. Seni tüm kaygılarından uzaklaştıracak 10 şarkıyı paylaşıyoruz.