YAŞAM

İzmir’deki Kültür Sanat Mekânları

İzmir, etkinlik düzenlemek isteyenler için çok çeşitli ve kaliteli mekan seçeneklerine sahip. İster büyük bir konser, ister küçük bir sanat sergisine gidin, İzmir'de her türlü etkinlik için uygun bir mekan bulmak mümkün. Ege'nin incisi İzmir, unutulmaz anılar biriktirmenize yardımcı olacak harika mekanlarıyla sizleri bekliyor.

İzmir; tarihî ve kültürel zenginlikleri, eşsiz doğası ve modern yaşam tarzıyla Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri. Bu güzelliklerin yanı sıra şehir, kültür sanat – İzmir etkinlikleri ile hemen her yaşa hitap ediyor. Konserler, sergiler, atölyeler ve daha birçok etkinlik için İzmir’de bulabileceğiniz en iyi mekânları sizler için listeledik. Hazırsanız başlayalım!

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmir’in en prestijli kültür ve sanat mekânları arasında öne çıkıyor. Konserler, tiyatrolar, sergiler ve çeşitli sanat etkinlikleri için mükemmel bir seçim. AASSM, modern mimarisi ve akustik özellikleri ile dikkat çekiyor. Sanatseverler için vazgeçilmez bir adres olan AASSM, merkezi bir yerde olduğu için ulaşım açısından da kolaylık sunuyor.

Güzelyalı’nın sokaklarında dolaşırken denizden esen İmbat, AASSM’ye kadar size eşlik edebilir. Buradaki aylık programları takip edip kendinize ve sevdiklerinize en uygun İzmir ücretsiz etkinliklere veya biletli programlara karar vermeniz mümkün. Kendi alanında öne çıkmış sanatçılar, AASSM’de sizlere benzersiz bir kültür sanat deneyimi sunuyor.

Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi

Aziz Vukolos Kilisesi, restore edilerek kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bir merkez haline gelmiştir. Kilisenin bu yeni işlevi, hem tarihî yapının korunmasını hem İzmir’in kültürel hayatına katkıda bulunmasını sağlıyor. Ayrıca bu merkezde bulunan basın müzesi de gazetecilik tarihine ışık tutan önemli bir mekân olarak hizmet veriyor.

Fuar Kültürpark

Sıradaki mekân, neredeyse her İzmirlinin çocukluğuna mutlaka iz bırakmış bir yer. Şehrin kalbinde yer alan İzmir Kültürpark, açık hava etkinlikleri için ideal bir mekân. İzmir Enternasyonal Fuarı’na da ev sahipliği yapan bu büyük alan; konserler, festivaller ve çeşitli organizasyonlar için geniş bir alan sunar. Doğa ile iç içe, ferah bir atmosferde etkinliklere katılarak siz de kendinize ve sevdiklerinize şahane bir gün hediye edebilirsiniz.

Kültürpark içerisinde yer alan İzmir Sanat; sergiler, atölyeler, film gösterimleri ve çeşitli sanat etkinlikleri için ideal bir yer. Modern sanatın ve kültürel etkinliklerin buluşma noktası diyebiliriz hatta. Sanatseverler için sürekli yenilenen programları ile dikkat çeken İzmir Sanat’taki sergilere veya film etkinlikliklerine ücretsiz bir şekilde katılmanız mümkün. Hemen her yaşa uygun etkinlikler sunan Kültürpark, İzmirliler için bulunmaz bir nimet…

Tarihî Havagazı Fabrikası

Tarihi Havagazı Fabrikası, hem tarihî dokusu hem modern olanakları ile etkileyici bir ortam. Benzersiz atmosferi ile konuklarını büyüler. Hem iç hem de dış mekan seçenekleri ile her türlü etkinliğe uygun olduğu için sıkça tercih edilir. Eğer siz de “Alsancak etkinlik bugün” şeklinde araştırma yapıyorsanız mutlaka Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki bir etkinliğe denk gelebilirsiniz.

Arkas Sanat Merkezi

Alsancak Sanat Galerisi denince akla gelen ilk mekânlardan biri, kuşkusuz Arkas Sanat Merkezi. Burası İzmir’in kalbinde yer alan ve Kasım 2011’de kapılarını açan prestijli bir sanat müzesi. Bu merkez, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın yıllar içinde titizlikle oluşturduğu Arkas Koleksiyonu’nun yanı sıra, çeşitli başka sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Modern ve klasik sanat eserlerinin sergilendiği bu merkez, sanatseverler için önemli bir kültürel buluşma noktası diyebiliriz. Zira Arkas’taki güncel sergiler sayesinde sanata ilgi duyan pek çok İzmirli, mutlaka yılda birkaç kez buradaki eserleri görmeye gelir. Binanın tarihî dokusu da her seferinde kişileri etkiler. Tabii bir de Kordon’un hemen yanında olması da buranın bir başka güzelliği…

Çetin Emeç Sanat Galerisi

İzmir’de sergiler şeklinde bir liste yapacak olsanız Çetin Emeç Sanat Galerisi, mutlaka bu listede yer alır. İzmirlilerin sevdiği bir yer olan bu mekânın hikâyesi de biricik. Uzun yıllar boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi binasında sanatseverlere hizmet veren Çetin Emeç Sanat Galerisi, 1 Ekim 2006 tarihinde yeni yerine taşındı. Şimdiki adresi, İzmir’in tarihi dokusunu koruyan ve geçmişte İzmir Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan tarihî bir yapı. Bu bina, daha sonra restore edilerek Egemenlik Evi adı altında Türkiye Parlamenterler Birliği’ne tahsis edilmiş. 

Gümrük – Hisarönü bölgesinde yer alan Çetin Emeç Sanat Galerisi, tarihî dokusuyla ziyaretçilerini büyülüyor. Kolay ulaşılabilir konumu sayesinde İzmir’in her yerinden rahatlıkla ziyaret edilebilir. Tarihî ve kültürel bir gezi planı yapıyorsanız bu galeriyi listenize eklemeyi unutmayın.

D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi

D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, bünyesinde bulunan sanat galerileri ve İzmir ücretsiz etkinlikler ile dikkat çekiyor. Bu galeriler, hem fakülte öğrencilerinin hem yerel ve uluslararası sanatçıların eserlerini sergilemek için kullanılıyor. Düzenlenen sergiler, farklı sanat disiplinlerinden eserleri sanatseverlerle buluşturarak geniş bir yelpazede sanatsal deneyimler sunuyor. Bu sergilerde resim, heykel, seramik, grafik tasarım, fotoğraf ve dijital sanat gibi farklı alanlardan eserleri görmeniz mümkün.

Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, hem Konaklı vatandaşlara hem tüm İzmir halkına hizmet vererek İzmir Kültür Merkezi Etkinlikleri alanında önemli bir boşluğu dolduruyor. 274 kişilik kapasitesi ile Avni Anıl Sahnesi ve 462 kişilik kapasitesi ile Gülriz Sururi Sahnesi; konserlerden tiyatrolara, panellerden konferanslara kadar birçok farklı etkinliğe uygun çok amaçlı salonlar olarak kullanılıyor. Özellikle Avni Anıl Sahnesi’nde bulunan projeksiyon makinesi, etkinliklerin görsel zenginliğini artırıyor. 

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi

İzmir’deki kültür sanat etkinlikleri denince Ege Üniversitesi’ndeki faaliyetlere değinmemek olmaz. Ancak sanılanın aksine Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Bornova’da yer almıyor. Şehrin merkez ilçelerinden biri olan Konak’ta bulunan bu merkeze ulaşım ise oldukça kolay. Neredeyse tüm vasıtalarla buraya ulaşmanız mümkün.

Elhamra Sahnesi

Elhamra Sahnes, 1912 yılında kurulan İzmir Milli Kütüphanesi’ne maddi destek sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. 1926 yılında kapılarını açan Elhamra Sineması’nın mimarı, Neo-Klasik Türk mimarisinin öncülerinden biri olan Mimar Tahsin Sermet Bey’dir. Sinema, dünyada ilk sesli film olan “The Jazz Singer”ın İzmir’de gösterildiği ilk yer olarak da tarih sahnesinde yerini almıştır.

1980 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir Devlet Opera ve Balesi için kiralanarak restore edilen bu tarihî yapı, günümüzde İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu restorasyon, binanın tarihî dokusunu koruyarak İzmir sanat – tiyatro odaklı etkinliklere ev sahipliği yapmasına olanak tanımış.

İzmir Etkinlikleri 

İzmir’de bugün ne var?” diye merak edenler için şehirde birbirinden çeşitli ve ilgi çekici etkinlikler bulunuyor. Sanat galerilerinde sergilerden konserlere, tiyatro oyunlarından festivallere kadar pek çok aktiviteyi içeren İzmir etkinlik takvimi; her yaş ve zevke hitap eden etkinliklerle dolu. İzmir’deki güncel etkinlikler hakkında bilgi almak ve planlarınızı buna göre yapmak için İzmir Etkinlik Haritası’na göz atabilirsiniz.