MÜZİK

Fars-Azeri müziğinin başarılı temsilcisi yeniden İstanbul’da: Mark Eliyahu & Friends

Mark Eliyahu, 13 Haziran Pazartesi akşamı Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde!

Kamança ile başlayan müzik yolculuğu: Mark Eliyahu kimdir?

Müzikle iç içe bir çocukluk geçiren Mark Eliyahu, keman ve piyano ile küçük yaşlarda tanışmış. Bugünkü kimliğini oluşturan kariyer yolculuğuna ise 12-13 yaşlarında çalmaya başladığı bağlama aleti ile başlamış. Dünyaca ünlü müzikolog Piris Eliyahu’nun oğlu olan sanatçı, 16 yaşındayken müzik eğitimi için rotasını Yunanistan’a çevirmiş.
Türk müziğine dair eğitimler alan Mark Eliyahu, yine aynı yaşlarda duyduğu bir müzik aletinin sesi ile kariyerine yön vermiş: kamança.
Kamança tutkusu Mark Eliyahu’yu Azerbaycan’a sürüklemiş. Sanatçı, 17 yaşındayken Adalet Vazirov’dan Fars-Azeri müziği eğitimi almış. Dolayısyla müziğinin en farklı yanı kamança ve tar gibi doğu ezgilerini batı melodileri ile harmanlaması diyebiliriz.

Besteci, kamança & bağlama ustası, müzik yapımcısı ve aranjör

1999 yılında Piris Eliyahu’nun yönettiği The Spirit of the East ile sahnelerde de yer almaya başladı. Takip eden yıllarda Galili Dance ve Gulbenkian Dance gibi dans topluluklarına bestecilik yaptı.
Çok yönlü sanatçı kişiliği ile kendine hayran bırakan Mark Eliyahu, dünyaca ünlü markalar tarafından İsrail marka elçisi olarak seçildi. Filarmoni orkestrası ile birlikte seslendirdiği bestesi ile Nobel Ödül Töreni’nde sahne aldı.
Eliyahu 2004 yılında tüm müzikal yeteneklerini sergilediği Voices of Judea isimli şovunun prömiyerini yaptı. Aynı ismi taşıyan ilk albümü ile Avrupa ve İsrail turnesine çıktı.
2006-2010 yılları arasında the Moon’s Dance isimli ikinci sahne gösterisini sergiledi. Sands, Roads ve Tehran isimlerini taşıyan albüm çalışmaları ile Fars-Azeri müziğinin büyüleyici uyumuyle hepimizi hipnotize etmeyi başardı. Sanatçı İsrail’in Oscar’ı olarak kabul edilen Ofir Ödülü ve Kudüs Festivali müzik ödülü gibi seçkin ödüller de kazandı.

Mark Eliyahu - Journey (Official Video)

34 Calling konserlerinde sahne Mark Eliyahu’da!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklarından Kültür AŞ yapımcılığı ile gerçekleştirilecek konser serisi 34 Calling, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde Mark Eliyahu’yu ağırlayacak. Doğunun derinleştiren ezgilerini İstanbul’da icra etmeye hazırlanan sanatçıya sahnede sürpriz isimlerin eşlik edeceğini de söylemeden geçmeyelim. 34 Calling’in çağrısına kulak verin. Mark Eliyahu ve arkadaşları sizleri bekliyor.