MÜZİK

Dünyaca Ünlü Fransız Soprano Emma Shapplin Yeni Yılda Türkiye’de!

Dünyaca Ünlü Fransız Soprano Emma Shapplin'in kariyerini mercek altına alıyoruz!

Crystêle Madeleine Joliton ya da sahne adıyla Emma Shapplin, erken yaşlarda müziğin kollarına atıldı. Doğuştan gelen yeteneği sayesinde müzik otoritelerini etkilemeyi başaran Shapplin, 1997’den bu yana opera dalının saygıyla anılan isimlerinden biri.

Kariyer öyküsü ise bir hayli ilginç. Dinlemeye hazır mısınız?

Emma Shapplin Kimdir?

Mayıs 1974’te Paris’in güneyinde yer alan Savigny-le-Temple isimli banliyöde doğan Crystêle, çocukluk yıllarını tıpkı bir erkek çocuğu gibi geçirmişti. Futbola meraklı olan Joliton, kız çocuklarının aksine etrafta koşuşturuyor ve ağaçlara tırmanarak eğlenmeyi tercih ediyordu. Müzik ise ona bir hayli uzaktı. Polis bir baba ve sekreter bir anne ile büyüyen Crystêle, gençlik dönemine adım atarken müzikle tanıştı.

Müzik, Crystêle’in hayatına 14 yaşlarındayken girdi. Bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı müzik öğretmeninden dersler almaya başlayan Shapplin, kısa sürede müziğe tutkuyla bağlandı. Tüm boş vakitlerinde sesini geliştirmek için çalışan sanatçı, kat ettiği yola rağmen ailesinden beklediği desteği göremedi.

Fransız Yıldızın Keşfedilişi

Crystêle için zor günler başlamıştı. Genç müzisyenin ailesi onu okul korosundan almaya çalıştı ve müzik derslerini bırakması için baskı kurdu. Çünkü Crystêle, tıpkı annesi gibi bir sekreter olmalıydı. Oldukça sancılı bir dönem geçiren genç müzisyen, tüm engellere rağmen profesyonel müzik kariyerine devam etti.

Fakat müzikal anlamda aldığı ilk iş hayallerinden oldukça uzaktı: Yerel hard rock grubu North Wind’te solistlik. Teklifi hiç düşünmeden kabul eden Joliton, 3 yıl boyunca soprano kimliğini bir kenara bırakarak rock yıldızına dönüştü. Bu süreçte ailesinin baskılarına dayanamayarak sekreterlik okuluna da kaydoldu.

Crystêle, 18 yaşına geldiğinde sekreterlik sınavlarına girdi ve başarısız oldu. Bu onun için bir işaretti aslında. 19 yaşında Paris’te bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlayan Crystêle, Emma ismi de birlikte çaldığı hard rock grubunda almıştı. Paris’in zorlu koşullarına alışmaya çalışan Emma, birçok işte aynı anda çalıştı. Fakat artık özgürdü!

Carmine Meo ve Uluslararası Başarılar

Yeniden müzik hayatına geri dönen Emma, Paris Konservatuvarı öğretmenlerinden özel dersler almaya başladı. İlk demo kaydını da bu sayede yaptı. İlk profesyonel müzik çalışmasını ünlü Fransız müzisyen Jean-Patrick Capdevielle‘e dinletmeyi başaran Emma, bir yıldız olma yolundaki ilk adımlarını da böylece atmış oldu.

Capdevielle, Emma’nın sesine öylesine vuruldu ki ona bir albümde birlikte çalışmayı teklif etti. Emma’nın ilk albümü için tam 9 şarkı yazan Capdevielle, albüm düzenlemelerinde Bellini ve Donizetti gibi ikonlardan ilham aldı. Tüm çalışmaların ardından Emma’nın ilk albümü Carmine Meo, 1997’nin sonlarında dinleyicinin karşısına çıktı.

Emma Shapplin - Carmine Meo (Full Album)

İlk albümünün ardından ‘’Emma Shapplin’’ olmayı başaran sanatçı, Fransız müzik listelerinde zirveye yerleşti. Üç ayda 100 bin kopya satarak ilk altın plağını kazandı.

2002’nin Eylül ayında ikinci stüdyo albümü Etterna’yı piyasaya süren Shapplin, ilk albümündeki başarısını korumayı başardı.

Emma Shapplin - La Notte Etterna

Dünya genelinde milyonlarca dinleyiciye ulaşan Emma Shapplin, güçlü sesi ve sahne performanslarıyla da bir ikon.

Emma Shapplin -Spente Le Stelle-

Emma Shapplin Şubat’ta İstanbul’da!

Etterna, Macadam Flower, Dust of a Dandy ve Venere gibi birçok başarılı albüm çalışmasına imza atan Emma Shapplin yeni yılda Türkiye’ye geliyor!

Shapplin, 19 Şubat 2024 tarihinde Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde dinleyicileriyle buluşacak. Bwo Entertainment ve Dolmabahçe AŞ iş birliği ile gerçekleşecek olan etkinlikte muhteşem bir sahne performansı izleyeceğinize emin olabilirsiniz.

Dünyaca ünlü Fransız sopranoyu canlı dinlemek için biletlerinizi vakit kaybetmeden alın!