MÜZİK

Delilik mi? Dahilik mi?

Aslında ikisi de sanatın merkezinde.

Sanat, çoğu zaman delilik ve dahilik arasındaki çizgiden doğuyor, bu konuda hemfikiriz değil mi? Tüm yaratıcı süreçler için biraz delirmek, sınırları zorlamak gerekiyor anlaşılan. Belki de çok severek eşlik ettiğimiz şarkılar, hayranlıkla izlediğimiz oyunlar ve bayıldığımız filmlerin çoğu değişik psikozlardan çıkıyordur?

Salvador Dali gibi bir dahinin aynı zamanda deli olduğunu hepimiz kabul ediyoruz artık. Nitekim Picasso da öyle.

Muse’un Madness şarkısı da deliliğe yapılan bir güzelleme değil mi?

Gelelim bu sezonun duayen delilerine…

12 yıl psikolojik tedavi!

“Shine’’ filminin efsanevi piyanisti David Helfgott, Rachmaninoff’un 3. Konçertosu’nu çalabilmek için o kadar uğraşıyor ki sonunda 12 yıl boyunca psikolojik destek almak durumunda kalıyor. Sonunda bize muhteşem bir müzik ziyafeti kazandırıyor. Bu çılgınlığın bir parçası olmak isterseniz David Helfgott, 15 Kasım’da Zorlu PSM’de ve 18 Kasım’da Congresium Ankara’da olacak. Biletler burada.

David Helfgott Rachmaninov Piano Concerto 3

Deliliğin kitabı!

Yıllardır sahnede deliliğin kitabını yazan Genco Erkal, etkileyici sahne performansına bu yıl da tam gaz devam ediyor. Bir Delinin Hatıra Defteri’ni Genco Erkal’dan izlemeyenler veya tekrar izlemek isteyenler için biletler burada.

Akıl hastanesinde edebiyat!

Edebiyatın en aykırı isimlerinden Marquis de Sade’ın akıl hastanesinde geçirdiği yılları ve o dönemdeki üretme alışkanlığını sahneye taşıyan “Tüy Kalemler”, izleyebileceğimiz en iddialı oyunlardan biri. Hala izlemediyseniz biletler için sizi şöyle alalım.

Aklı olan delirsin mi?

Özellikle kadınlara yapılan toplum baskısının da birtakım psikolojik sorunlara yol açtığı aşikar. Bu duruma hayıflanmak yerine, olan biteni sahneye taşıyan şahane bir ekip var. “Aklı Olan Delirsin” oyununda muhtemelen siz de kendinizden bir şeyler bulacaksınız. Oyunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

ÇILDIRMICAM!

Aklına mukayyet olmak isteyenlerin ama kendisinden emin olamayanların çılgınca dinlediği Büyük Ev Ablukada’nın “Çıldırmıcam” şarkısında günlük delilik hallerimiz pek güzel ifade buluyor. Canlı dinlemek isterseniz alternatifiniz bol. Yeni albüm turnesinin tarihlerini ve biletlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Büyük Ev Ablukada Çıldırmıcam (Akustik)