Güncel

Friends Dizisinin Chandler Bing’i ‘Matthew Perry’

‘’Hi, I'm Chandler. I make jokes when I am uncomfortable.’’

Dünyaca ünlü bir sitcom olan Friends dizisindeki rolüyle tanıdığımız Matthew Perry, 28 Ekim 2023 tarihinde aramızdan ayrıldı. Arkasında onunla birlikte gülüp ağlayan milyonlarca kalp ve sonsuza dek unutulmayacak ikonik bir proje bıraktı.

Mizacı ve olağanüstü oyunculuğuyla seyircilerin kalbinde taht kurmayı başaran aktör, 54 yıllık hayatının bir kısmını yıldız olarak geçirse de her şey onun için göründüğü kadar kolay olmamıştı. Bu nedenle Perry’nin hikayesi, sadece kamera önündeki performansıyla değil, aynı zamanda hayatın gerçekliklerine karşı cesur duruşuyla da dikkat çekti.

Friends ve Chandler Bing

Matthew Perry, 1994-2004 yılları arasında yayınlanan Friends dizisinde Chandler Bing karakteriyle izleyicilerin karşısına çıktı.

10 yıl boyunca milyonları güldürmeyi başaran sanatçı, mizah anlayışı ve eşsiz espri yeteneğiyle karakterin yaşadığı tüm karmaşıklıkları başarıyla yansıttı. Komedi dünyasının önemli figürlerinden biri haline gelen Perry’nin kadroya dahil olma hikayesi ise oldukça ilginç.

Kendisine teklif geldiğinde LAX 2194 isimli başka bir sitcomda oynamaya başlayan Perry, pilot bölümünün başarısız olmasıyla Friends’in senaryosunu okumayı kabul etti. İlk bölümün ardından büyük bir ikon haline gelen Friends, Matthew Perry’i de Hollywood’un gözde oyuncularından biri yaptı.

Chandler's Sarcasm | Friends

Kadroya katıldığın 24 yaşında olan Perry, oyuncular arasında en genç olandı. Geçen yıllarla uluslararası bir ikon haline gelen Friends, Perry’ye bölüm başı 1 milyon dolar kazandırıyordu. Matthew Perry, 2002 yılında Chandler Bing rolüyle Emmy Ödülleri’ne de aday gösterildi.

Chandler ve Monica’nın aşkı her ne kadar dizinin en sevilen yanlarından olsa da, Chandler’ı sık sık yan yana gördüğümüz bir isim vardı ki bugün hâlâ arkadaşlık denildiğinde akıllara onlar geliyor. Tabi ki Joey Tribbiani. Chandler ve Joey ikilisinin sahneleri her zaman dizinin en sevilen bölümleri arasında yer aldı. İkilinin uyumları ve muhteşem performansları ise bugün hâlâ milyonları gülümsetmeye devam ediyor.

The Best Of Chandler Bing & Joey Tribbiani | Friends | Max

Matthew Perry’nin Hayatına Dair

Matthew Perry, kamera önündeki başarılarına rağmen kişisel hayatında birçok zorlukla karşılaştı. Uzun yıllar bağımlılıkla mücadele eden Perry, bunun için 9 milyon dolardan fazla para harcadığını ve binlerce kez grup seanslarına katıldığını aktarmıştı. Bağımlılıkla mücadele ettiği dönemlerde de açık ve şeffaf davranan sanatçı, yaşadığı zorlukları paylaşarak toplumda farkındalık yaratmayı amaçladı.

Oldukça zorlu günler geçiren Perry, Friends setinde geçen 3 senesini hatırlamadığını da bir röportajında anlatmıştı. Bu zor günlerinde onun yanında olan isim ise dizinin oyuncularından Jennifer Aniston’dı. Rachel karakterine hayat veren Aniston, Perry’nin bağımlılıkla mücadele sürecinde ona destek olmuş ve set günlerinin kolaylaşmasını sağlamıştı.

Ömrünün büyük bir kısmını bağımlılığın getirdiği hastalıklarla ve ameliyatlarla geçiren sanatçı, sevenlerinin desteğiyle az da olsa rahatlayabiliyordu. Bu desteği bağımlılıkla mücadele kuruluşlarına bağışlar yaparak taçlandırdı. 54 yaşında aramızdan ayrılan başarılı sanatçı, en sevdiği şarkı olan Peter Gabriel ve Kate Bush’ın Don’t Give Up şarkısıyla son yolculuğunda da onurlandırıldı. Perry, bu şarkıyla aramızda yokken bile güçlü duruşunu ortaya koydu adeta.

‘’Don’t give up ’cause you have ‘friends’

Don’t give up you’re not beaten yet’’

Peter Gabriel - Don't Give Up (ft. Kate Bush)

Sanatla Dolu Bir Hayat

Matthew Perry, televizyon kariyerinin yanı sıra tiyatro sahnesinde de büyük başarılar elde etti. Londra, West End’de sahnelenen “The End of Longing” adlı oyunun hem yazarı hem de başrol oyuncusu olarak alkışları topladı.

The End Of Longing - Matthew Perry

2022 yılında ‘’Friends, Lovers and The Big Terrible Thing’’ isimli bir kitap da yayımladı. Çocukluk yıllarından şöhrete uzanan hayat hikayesini anlattığı kitapta, okurlarını bağımlılık yıllarından iyileşmeye uzanan yolculuğuna götürdü. Kitabının tanıtım yazısındaki bir dize ise oldukça dikkat çekiciydi.

‘’Merhaba, benim adım Matthew, ama beni başka bir isimle tanıyor olabilirsiniz. Arkadaşlarım bana Matty der. Ve benim ölmüş olmam gerekiyor.’’

Matthew Perry, kariyerinde elde ettiği başarılarıyla olduğu kadar kişisel mücadeleleriyle de tanınan bir aktör. Hayranlarına keyif dolu anlar yaşatırken, kendi yaşam deneyimleriyle de cesurca yüzleşen Perry, bu deneyimleri paylaşarak birçok kişiye ilham oldu.

Matthew Perry, bir aktörden çok daha fazlası… Bir ikon, bir idol ve tam olarak bir hayatta kalma hikayesi. Bir ‘’arkadaş’’ımızı kaybettik. Ancak sonsuza dek bizimle yaşayacak.

‘’I’m not great at the advice. Can I interest you in a sarcastic comment?’’