YAŞAM

Organize Olamıyorum Bahanesine Son: Bullet Journaling

Hayatınıza düzen katmanın tam zamanı! Tek yapmanız gereken bu yazıyı okumaya devam etmek...

Organize olmakta zorlanıyor musunuz? Bullet Journal metodu ile tanışın. Plan yapmanın en eğlenceli hali: Bullet Journaling nedir?

Bullet Journaling nedir?

Bullet Journal ismiyle bilinen tekniğin sahibi Ryder Carroll. Kişisel organizasyon tekniği olarak ortaya çıkan Bullet Journal; hatırlatıcılar, listeler ve kişisel notların yer aldığı özel bir defter olarak tanımlanabilir. Bullet Journal’ı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise günlük, aylık ajanda ve yapılacaklar listesinin bir arada yer alması. Kickstarter projesi olarak başlayan metot, aslında bugün milyonlarca insanın kullandığı kişisel bir günlük türü.

BuJo ismiyle de bilinen bu özel sistem, Amerikalı tasarımcı Carroll tarafından ‘’Geçmişi takip etmek, Şimdiyi organize etmek ve Geleceği planlamak’’ olarak ifade ediliyor. Formatsız yapısıyla kullanıcılarına özgür bir alan bırakan Bullet Journal’da zaman ve tarih sınırlaması da yer almıyor. Planlama aşaması tamamen size bağlı.

Takip et, organize ol, planla

Basit sistemi ve özgür yapısıyla geniş bir kullanım alanı sunan Bullet Journal’da şablon seçimi de kullanıcıya ait. Yani defterin boyutu, formu ve şablonu konusunda da özgürsünüz.

Bullet journal, kişisel organizasyon tekniği olarak tanımlansa da her gününüzü planlamanız için sizi zorlamıyor. Dilediğiniz zaman defterinize şiirler yazabilir ya da ruhunuzu yansıtan özgün resimler çizebilirsiniz. Bullet Journaling sayesinde kendinizi yormadan daha organize ve planlı bir insana dönüşebilirsiniz.

Bullet Journal hakkında bilinmesi gerekenler

BuJo ile çeşitli listeler düzenlenebiliyor. Filmler, müzikler, diziler, alışveriş listeleri ve daha fazlası. Üstelik bu listeler kullanıcının isteğine göre haftalık, aylık ya da yıllık köşeler olarak organize edilebiliyor.

Bullet journal’ı özel kılan bir diğer özelliği ise hiç kuşkusuz renkler. Çıkartmalar, renkli bantlar ve kalemler, kişisel fotoğraflar, dergi sayfaları ve kurutulmuş çiçekler gibi birçok detay defter içerisinde kullanılabiliyor. Giderek bir sanat haline dönüşen bu özel metot için ihtiyacınız olan ilk şeyse basit bir defter.

Çizgili, kareli ya da düz defterler kullanarak rahat bir şekilde bullet journaling yapabilirsiniz. İşinizi kolaylaştırmak isterseniz noktalı defterler bullet journal için oldukça uygun bir alternatif. Dilerseniz defterinize sayfa numaraları ve içindekiler bölümü ekleyerek özelleştirebilirsiniz.

Bullet Journal’da sayfa düzeni

BuJo’da yer alması gereken birkaç nokta mevcut. Karmaşık ve düzensiz not sisteminden ayrıldığı nokta da tam olarak burası.

Tekniğin en önemli adımı ‘’Future log’’ adı verilen takvim bölümü. Bu alanda yılın aylarını ve günlerini görebileceğiniz küçük bir takvim oluşturmalısınız. Renkler ve diğer tüm detaylar ise sizin tercihiniz.

İkinci adım ise aylık görünüm. Bu sayfalarda ayın adını ve günlerini yazarak taslak bir alan oluşturmalısınız. Ardından beklentilerinizi ve aylık hedeflerinizi yazarak defterinizi kişiselleştirebilirsiniz.

Son adım ise günlük görünüm. Günlük sayfaları deftere notlar aldıkça oluşturabilirsiniz. Özel hikayeler, öneriler, listeler ya da tablolar. Gününüz nasıl geçti ise deftere aktarmakta özgürsünüz.

Detaylı anlatım için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

What is The Bullet Journal Method?

Kullanım şeklinize göre yıllık ya da haftalık planlama alanları da ekleyebilirsiniz. Defteriniz ve kalemleriniz hazırsa tek ihtiyacınız hayal gücünüz. İşte şimdi organize olmak için hazırsınız.

Planlamalardan bahsetmişken!

Her Çarşamba Biletix.com’da sizi bekleyen Prime indirimini notlarınıza eklemeyi unutmayın. Hayatınıza eğlence ve sanatı dahil ederken, kampanyalı fiyatlardan faydalanabilirsiniz. Türk Telekom Prime’la Çarşamba günleri Biletix.com’dan 200 TL’ye kadar yapılan tüm bilet alışverişlerinde %25 indirim ayrıcalığı Primelıları bekliyor!