Spor

NBA Sahalarında Bulunmuş Türk Oyuncular

Dünyanın en başarılı spor liglerinden biri olan NBA'de bizden kimler var?

National Basketball Association ya da kısaca NBA.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş profesyonel bir basketbol ligi olan NBA, ilk faaliyetlerine 1946’da başladı. Bünyesinde 30 takım barındıran kuruluş dünyada en fazla takip edilen basketbol organizasyonlarından. Başarılı sezonlara imza atan NBA, 1985 yılında Michael Jordan’ın lige katılmasıyla imajını sağlamlaştırmayı başardı. 1990’lar ise ligin global sahalarda tanınması, NBA’i dünya çapında takip edilen bir organizasyona dönüştürdü.

1995 yılında yeni bir misyon edinen NBA, lige 2 Kanada takımını dahil ederek etki alanını genişletti. Uzun süre kadrosuna yabancı oyuncu almakta zorlanan NBA, Dražen Petrović ve Vlade Divac gibi oyuncuların başarısıyla gözünü Avrupalı basketbolculara dikti. Dünya çapında yetenekli oyuncuları bünyesine katmaya başlayan NBA’de zamanla Türk basketbolcularu da izlemeye başladık.

Mirsad Türkcan, 1998 yılında Houston Rockets’a seçilerek NBA’de oynayan ilk Türk basketbolcu olma unvanına erişti. Türkcan’ı birçok başarılı isim takip etti.

MİRSAD TÜRKCAN'IN HİKAYESİ! NBA'deki İlk Türk, Savaşçı, Ribaund Kralı | Bir Zamanlar Avrupa

Hidayet Türkoğlu

Hido lakaplı yıldız basketbol oyuncumuz Hidayet Türkoğlu, 1999-2000 sezonunda Efes Pilsen’den NBA takımı Sacramento Kings’e transfer olarak ABD yolculuğuna başladı. Bu takımda geçirdiği 3 sezonun ardından San Antonio Spurs’a transfer oldu. Ardından Orlando Magic, Toronto Raptors, Phoenix Suns ve Los Angeles Clippers’ta forma giydi. 1995-2014 yıllarında Türk Milli Basketbol Takımı kadrosunda yer alan Türkoğlu, bugünlerde Türkiye Basketbol Federasyonu başkanlığı yapıyor.

Mehmet Okur

2001 NBA seçmelerinde Detroit Pistons tarafından 38. sırada seçilen Mehmet Okur, 2002 yılında anlaşma masasına oturdu. Detroit’le girdiği ikinci basketbol sezonunda şampiyonluğa ulaşan Okur, bunu başaran ilk ve tek Türk basketbolcu oldu. NBA kariyerine Utah Jazz ile devam eden oyuncu, takımla 6 yıllık sözleşme imzaladı. Son dönemlerinde New Jersey Nets ve Portland Trail Blazers’ta forma giyen Okur 2012 yılında basketbol kariyerine veda etti.

Semih Erden

2008 yılında Boston Celtics tarafından seçilerek NBA kariyerine adım atan Semih Erden, süren anlaşması nedeniyle ilk NBA sözleşmesini 2010 yılında imzaladı. 2011’de Cleveland Cavaliers için forma giyen oyuncu, 2012 yılında serbest bırakılarak NBA kariyerini noktaladı. Amerika serüveninin ardından Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Darüşşafaka için sahaya çıktı. Başarılı basketbolcu uzun yıllar Türkiye Milli Basketbol Takımı kadrosunda da yer aldı.

Enes Kanter Freedom

İsviçre doğumlu Amerikalı-Türk basketbol oyuncusu Enes Kanter, 2011 NBA seçmelerinde Utah Jazz tarafından 3. sırada seçildi. Bu başarısıyla NBA tarafından en üst sıradan seçilen en genç Türk oyuncu olma unvanını kazandı. Utah Jazz ile imzaladığı 4 yıllık sözleşmesinin sona ermesinin ardından 2015 yılında Oklahoma City Thunder için forma giymeye başladı. 2021’de 2.7 milyon dolarlık bir anlaşma ile Boston Celtics’e transfer edildi.

Cedi Osman

Makedonya asıllı Türk basketbolcu Cedi Osman, 2017 yılında gerçekleşen NBA seçmelerinde Minnesota Timberwolves tarafından seçildi. Fakat draftın gerçekleştiği gün hakları Cleveland Cavaliers’e transfer edildi. Cleveland ile NBA kariyerine başlayan Cedi Osman, 2017 yılından beri aynı takım için forma giymeye devam ediyor. Başarılı basketbolcu Türk Milli Basketbol Takımı kadrosunda ise ilk kez 2014 yılında yer aldı. Osman, bugün hala milli takımın ilk 5’i arasında sahaya çıkıyor.

Türk basketbolcular yıllar süren çalışmalarıyla Türkiye’yi NBA liginde başarıyla temsil etmeyi başardı. İbrahim Kutluay, Ersan İlyasova, Ömer Aşık ve Furkan Aldemir NBA liginde sahaya çıkan Türk basketbolcular arasında yer aldı. Shane Larkin’i de bu isimler arasına ekleyebiliriz. Furkan Korkmaz Philadelphia 76ers’ta, Cedi Osman Cleveland Cavaliers’ta, Alperen Şengün Houston Rockets’ta ve Ömer Faruk Yurtseven ise Miami Heat’te güncel olarak forma giyen oyuncular arasında.

NBA Ruhunu Deneyimleyin: The NBA Exhibition

NBA liginin tarihini, önemli anlarını, ikonik oyuncularını ve ruhunu yansıtan The NBA Exhibition sergisi 5 Şubat’a kadar İstanbul’da olacak. Ataşehir Metropol İstanbul’un ev sahipliği yapacağı sergide yıldız oyuncuların eşyaları, fotoğraf kabini, 360 derece video gösterimi ve VR alanı gibi birçok deneyim alanı bulunuyor. Sergi hakkında daha fazla şey öğrenmek için blog yazımızı incelemeyi unutmayın.