Spor

A’dan Z’ye Cem Bölükbaşı

Küçük yaşlarda Türkiye Karting Şampiyonası ile başlayan bir kariyer!

Bugünkü konuğumuz Türkiye’yi motorsporlarında gururla temsil eden Cem Bölükbaşı. Gelin kendisini yakından tanıyalım.

Cem Bölükbaşı Kimdir?

9 Şubat 1998’de dünyaya gelen Bölükbaşı, henüz 5 yaşındayken pistlerle tanıştı. Hız tutkusu babası tarafından fark edilen F2 pilotu; 6 yaşındayken ilk yarışmasına katıldı. iRacing ‘de 80.000 kişi içerisinden ilk 35’e girmesiyle dikkatleri üzerine çekti. Peki sonrası mı? Sonrası Cem Bölükbaşı fırtınası…

Sanal Pistlerden Gerçek Pistlere

Cem Bölükbaşı’nın farkı hem e-spor hem de gerçek pistlerde başarılı bir grafik çizmesinden geliyor. World’s Fastest Gamer Şampiyonası’na katılan Bölükbaşı, daha sonrasında Formula One Esports Series’de büyük bir başarıya imza attı. F2 pilotu bu başarısı ile Formula 1 efsanesi Fernando Alonso’nun takımına seçilmişti. Böylece Cem Bölükbaşı ismi hem Türkiye’de hem de yurt dışında duyulmaya başlamıştı.

Formula One Esports Series başarısından bir sonraki yıl yine aynı yarışmaya katılan Bölükbaşı, 70.000 katılımcı arasından en iyi 20 yarışçı arasında yer aldı. Pro Draft seçmelerinde dünya birinciliği kazandı ve çokça aşina olduğumuz Toro Rosso ekibine katılarak, takımı ile dünya ikinciliği yaşadı.

Artık gerçek pistlere geçme zamanı gelmişti ve öyle de oldu! GT4 Avrupa Serisi 2019 Şampiyonası, Bölükbaşı için tam bir dönüm noktasıydı. Borusan Otomotiv Motorsport’un “Genç Yetenekler Projesi” kapsamında pilot olarak seçilen F2 pilotu, İtalya’nın ünlü Misano pistinde ilk podyumuna çıktı.

Uluslararası Otoritelerin Radarında: Cem Bölükbaşı

2019 ve 2020 yılları Cem Bölükbaşı için gerçek ile sanal pistler arasında geçiyordu. Kariyerindeki ilk yarışı Hockenheim pistinde yaşayan Bölükbaşı, M2 Competition takımı ile geçirdiği bu yarışta uluslararası otoritelerin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Ayrıca bu yarış F2 pilotuna “Gerçek Piste Çıkmayı Başaran Dünyadaki İlk Simülatör Pilotu” olma özelliğini de kazandırmıştı.

GT4 Avrupa Serisi 2020 Şampiyonası Bölükbaşı’nın ilk tam sezonu oldu. Yine bir Pro-AM klasmanı yine bir ikincilik getirmişti Cem Bölükbaşı’na. Tam da hesap ettiği gibi artık podyumların gediklisi haline gelmişti ve artık hedef şampiyon olmaktı!

Hedef şampiyon olmaktı ancak gerçek pistler mi bu şampiyonluğa ev sahipliği yapacaktı? Yoksa Cem Bölükbaşı simülasyondaki gücünü şampiyonluk ile mi taçlandıracaktı? Bölükbaşı, simülasyondaki gücünü taçlandırmayı seçti ve ilk kez düzenlenen Formula Renault Esport Series’de ilk şampiyon ünvanını kazandı.

Yavaş Yavaş F1’e!

2021 yılında F3’te BlackArts Racing takımı ve Cem Bölükbaşı için F2’ye uzanan bir kariyer yolculuğu başladı. 2021 yılında 15 yarışın tamamına çıktı ve toplamda kazandığı 61 puanla şampiyonayı F3’ü 9. sırada tamamladı. Bölükbaşı, Ayumu Iwasa’nın ardından ikinci sırada yer alarak bu turnuvayı kapattı ve Formula 2 takımı Charouz Racing System ile el sıkıştı.

Bölükbaşı sezonun 2. yarışı olan Cidde Grand Prix’sinde antrenman turunda ciddi bir kaza geçirdikten sonra o yarışta ve sonraki Imola yarışında yer alamadı. Barcelona Grand Prix’siyle piste geri dönen genç pilot, ondan sonraki yarış olan 29 Mayıs’taki Monte Carlo yarışını 11. tamamlayarak F2’de bugüne kadarki en iyi derecesini elde etti. Kıl payıyla kaçırılan ilk F2 puanının sonraki yarışlarda kendisini bulacağına inancımız tam.

Cem Bölükbaşı Formula 2’de yarışan ilk Türk yarış pilotu olmasının yanında dünyada böyle bir başarı hikayesine sahip olan ilk yarışçı olarak da tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

Bizi gururlandırdığı için kendisine teşekkür ediyor ve başarılarını yakından takip etmeye devam ediyoruz!