Sanat

Tiyatro 101: Tiyatro Terimleri

Mini bir tiyatro terimleri sözlüğü hazırladık.

Sahne denildiğinde aklına ilk olarak kırmızı perde gelenler burada mı? Tiyatro terimleri ilginizi çekiyorsa doğru yerdesiniz! Sahnenin tozunu yutacağımız bir derlemeyle karşınızdayız! Tiyatro 101, tiyatroya giriş…

  • Müzikal; Dans ve müziğin ön planda olduğu tiyatro türü olarak karşımıza çıkıyor. Müzikallerin ruhunu bilmeyen yoktur. Coşkusu bambaşkadır.
  • Melodram; Her şeyin abartı olduğu bir tiyatro oyunu düşünün: Melodram. 18. ve 19. yüzyıllarda altın çağını yaşayan bu tür, karakterlerden diyaloglara kadar tüm ayrıntıların abartıldığı bir tiyatro biçimidir.
  • İnteraktif Tiyatro; Seyircinin de oyuna dahil olduğu bir oyun mu? İşte karşınızda interaktif tiyatrolar. Hikayenin sınırlarını aşan bu türde seyirci de etkin bir rol oynuyor. Hatta hikayenin, sahnede seyirciyle birlikte yaratıldığı bir tür olduğunu da söyleyebiliriz.
  • Trajedi; Duygularınızı en derinden yaşamaya ve gözyaşlarınızı akışına bırakmaya ihtiyacınız varsa trajediler tam da size göre. Acı veren olayları ve acı içindeki insanları anlatan trajediler, duygusal arınmanın gerçekleştiği bir tiyatro türü olarak karşımıza çıkıyor. O halde trajedileri antidepresanlara benzetebilir miyiz?
  • Solo Tiyatro; Solo tiyatro, sözlü hikaye anlatıcılığına dayanan eski bir tiyatro biçimidir. İsminden de anlaşılacağı gibi tek kişi tarafından sergilenen solo tiyatrolar, şiir ve hikayelerin temsil edilmesi gibi birçok konuyu kapsayabilir. Kısacası ‘’Tek kişilik bir gösteri ne kadar etkileyici olabilir?’’ diyenlerdenseniz, pek de emin konuşmamalısınız…

Perdenin Arka Yüzündeki Tiyatro Terimleri ile Tanışın!

Tüm sanatların kendisine ait özel bir sözlüğü var. Haliyle tiyatro da bunlardan biri. Perde, aktör, skeç, senaryo, kostüm ve dublaj gibi terimlere bir çoğumuz aşinayız. Fakat bazen daha önce duymadığımız duysak da tam anlamadığımız çeşitli tiyatro terimleri ile karşılaşabiliriz. Gelin ‘’Tiyatro terimleri nelerdir?’’ sorusuna birlikte cevap arayalım. Sonuçta bu bilgiler genel kültürümüz için çok kıymetli.

  • Mizansen; Bir tiyatro oyununun uyumlu ve anlamlı bir şekilde sahnelenmesidir.
  • Kondüvit; Tiyatro bir ekip işidir. Oyuncunun ve seyircinin rolünün yanında bir de sahnenin ardındakilerden söz etmek gerekir. Kondüvit, oyuncunun sahneye çıkmasını hatırlatan kişilere verilen isimdir.
  • Kabare; Çok sık duyduğumuz fakat anlamını tam olarak bilmediğimiz bir tiyatro terimi daha. Kabare, güncel sorunları işleyen ve bu sorunları alaycı ve iğneleyici bir tavırla eleştiren bir tiyatro türüdür.
  • Reji ve Rejisör; Tiyatro terimleri arasında alkışı hak eden bir bölümle devam ediyoruz. Reji, oyunun yönetiminden sorumlu kişiler kadrosu olarak tanımlanabilir. Rejisör ise rollerin dağıtımından ve düzeninden sorumlu kişi yani yönetmendir.
  • Suflör; Kondüvitlerin en yakın dostu olarak tanımlayabileceğimiz suflörler, gerek duyulan anlarda oyunculara sözleri fısıldamakla görevlidir. Hatta yeri gelmişken sezonun en iyi oyunları ile ilgili bir sufle de bizden ister misiniz? Cevaplar burada!
  • Tirat; Hani o hayranı olduğunuz uzun replikler var ya… İşte o repliklerin tiyatro terimleri sözlüğündeki karşılığı: tirat. Oyuncuların sahnede söyledikleri uzun sözler ve kesintisiz konuşmalar olarak da tanımlanabilir.
  • Tuluat; Tiyatronun en güzel hali: doğaçlama. Tuluat, bir metne ve kurguya dayanmayan tiyatro eseridir. Taslağa bağlı kalınarak oynanan bu türde odak noktası tutkular ve heyecanlardır.

Günlük hayatın içerisinde kaybolmuş önemli tiyatro terimleri ve türlerini sizler için inceledik. Son dönemin en popüler gösterilerinin tiyatro biletleri için buraya tıklayabilirsiniz. Şöyle afili bir de çıkış yapalım; unutmayın tiyatro sadece bir sahne sanatı değil, kendimize bakma sanatıdır.