Sanat

Son Zamanlarda Oldukça Popüler Olan Dans Türleri

21. yüzyılı etkisine alan dans türleri ve detayları sizlerle!

Müziğin vücutla buluştuğu o büyüleyici an. Yıllardır süre gelen bu aktivite; sanat, tedavi, gelenek, spor, hobi ya da kimilerince meslek olarak tanımlanabilir. Tarih öncesi çağlara kadar uzanan dans, sadece bir sanat dalı değil aynı zamanda bir ifade biçimi. Dansın tarihinde kısa bir yolculuğa çıkalım. Popüler dans türleri arasında favorini seçmeye hazır mısın?

İlk İletişim Dili: Dans

‘’Dans bütün sanatların anasıdır.’’

Curt Sachs

Dansın ortaya çıkması aslında insanlığın varoluşuyla başlıyor. Dünya üzerinde var olan tek anonim sanat olarak tanımlanan dans, ilk insanlardan bugüne kadar çok kez form değiştirdi. Henüz konuşma dilinin keşfedilmediği zamanlarda ortaya çıkan dansın gerçek kaynağı ise iletişim ihtiyacı.

Müziğin keşfedilmesiyle birlikte ritmik bir düzene oturtulan bu sanat, dans olarak isimlendirildi. Tek bir topluma ait olmayan dans sanatı, aslında insanlığın sahip olduğu evrensel bir miras. Dansın sistemleştirilerek bir kol haline gelmesi 1789 Fransız Devrimi’ne dayanıyor. ‘’Country’’ dansı ile başlayan bu furya beraberinde ‘’kadril’’, ‘’vals’’, ‘’polka’’, ‘’tango’’, ‘’baston’’ ve ‘’two step’’ gibi birçok dans çeşidini de getirdi. Toplumlar, kendi kültürlerine ve müziklerine uygun dans türleri geliştirerek bu anonim sanatın bilinçli bir şekilde ilerlemesini sağladı.

20. yüzyıl ise hareketli ritimlerin galip geldiği bir devrin başlangıcıydı. Bu yüzyılda ‘’samba’’, ‘’pasodoble’’, ‘’çarliston’’, ‘’rumba’’, ‘’rock’n roll’’, ‘’twist’’, ‘’swing’’ ve ‘’blues’’ gibi dans pistlerini ısıtan türler moda olmaya başladı. Gelişmiş ülkeler tarafından kurulan dans federasyonları dansın bir spor dalı olarak görülmesini sağladı.

21. Yüzyılda Dans

İnsanlığın ilk iletişim dili olan dans, yaşanan teknolojik ve sosyolojik gelişmelerle birlikte birçok form değiştirdi. 21. yüzyılın başlarında ‘’hip-hop’’, ‘’breakdance’’, ‘’modern dans’’ ve ‘’pop’’ gibi daha hareketli türler ön plana çıktı. Modern insan tarafından uzun bir süre meslek olarak kabul edilen dans sanatı, sosyal medyanın etki alanının genişlemesiyle daha çok insana ulaştı.

Breakdance

Sokak dansı olarak da adlandırılan breakdance, ilk kez 80’li yıllarda New Yorklu siyahi gençlerde görüldü. Akrobatik bir dans çeşidi olan breakdance ,uzun bir süre gettolarda yaşanan sorunları çözmek için kullanıldı. Zamanla sokaklardan profesyonel alanlara taşınan breakdance bugün hala milyonlarca kişinin ilgisini çekiyor.

Modern Dans

Modern dansın doğuşu 20. yüzyıla dayanıyor. Balenin yıkılmaz kurallarına karşı geliştirilen modern dans türü, sanatçılara tanıdığı özgür alan sayesinde bugüne kadar gelmeyi başardı. Bir tepki olarak doğmuş olsa da 21. yüzyıl ruhuna ayak uydurabilen ve her müziğe uyum sağlayabilen büyüleyici bir tür.

Vogue

Asıl gelişimini 1980’li yıllarda gösteren vogue dansının ilk örnekleri 1960’lı yılların Harlem balolarına dayanıyor. Vogue kültürü dansın akışkanlığının üzerine kuruluyor. El ve kol hareketlerini temel alan vogue dansında esnekliğin ve estetik görünüşün büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.

High Heels

Belki de son yılların en popüler dans türü. ‘’Stiletto dance’’ olarak da adlandırılan dansı diğerlerinden ayıran en önemli özellik yüksek topuklu ayakkabılarla yapılması. 21. Yüzyılın başlarında Amerika ve Avrupa çevrelerinde ortaya çıkan ‘’high heels’’, pop ve hip-hop müzikleriyle birlikte görülüyor. İlk ortaya çıkışında genellikle kadınlar tarafından icra edilen stiletto dans, son yıllarda erkekler tarafından da ilgi görmeye başladı.

K-Pop

Son yılların en büyük akımı: K-Pop. Güney Kore müzik endüstrisinin global bir başarıya ulaşması, k-pop dansını da beraberinde getirdi. Pop, rock, R&B ve hip hop danslarının bir karması olarak tanımlayabileceğimiz dans türü oldukça hareketli ve yüksek bir ritme sahip. Dansın en dikkat çekici yanıysa sert adımları ve kullanılan keskin bir vücut dili.

Urban Dance

Urban dance; locking, house ve popping gibi dans türlerinden ögeler barındıran bir şehir dansı. Dans hareketlerinde sokak stillerine de rastlamak mümkün. Hip-hoptan çok uzak olmayan urban dans, film sahnelerinden dövüş sanatlarına kadar pek çok alandan etkilendi. Bu nedenle urban stilinde yumuşak ve sert adımların bir arada görüldüğünü söyleyebiliriz.

Zumba

Son dönemlerde çok tercih edilen bir spor olarak da görülen Zumba, dünyanın bir numaralı grup fitness egzersizi olarak tanımlanıyor. Yoğun bir tempo ile ter atmak isterseniz Zumba sizin için ideal olabilir. 19 Kasım’da gerçekleşecek Beto Perez Zumba Master Class etkinliğine göz atabilirsiniz.