Sanat

Pop Art İçin Doğru Adrestesiniz: Andy Warhol Sergisi

Bu sergiye gitmeden önce telefonlarınızın şarjını mutlaka doldurun! Instagram galerileri sizi bekliyor.

Andy Warhol pop art denince akla gelen ilk isim. Yan yana dizilmiş Campbell konserve çorba kutuları, kırmızı, yeşil, sarı  Marilyn Monroe portreleriyle sanata olduğu kadar modaya da ilham veren sanatçının bu işlerinin ötesindeki fikri biliyor musunuz? UNIQ EXPO’da açılan Andy Warhol sergisi yaşawarhol! sloganıyla bu soruya cevaplar arıyor.

Andy Warhol Amerikalıların gündelik hayatlarında sıkça kullandıkları ürünleri birer sanat eseri haline getirerek modern sanata eleştirel bir bakış getiriyor. Ahşaptan yaptığı Brillo deterjan kutularında “Birbirinin tıpa tıp aynı görünen iki nesne varsa, bunlardan birinin bir sanat eseri, diğerinin ise sıradan bir nesen olması nasıl mümkündür?” sorusuyla akılları karıştırıyor. Cola Cola şişesi çalışmasıyla da zengin veya fakir her kesimden insanın bir şişe kola içtiğinde aynı lezzeti almasındaki sınıfsızlık üzerine düşündürüyor.

Seveni kadar nefret edenin de çok olduğu bu tartışmalı sanatçının eserleri günümüzde farklı soruları da akla getiriyor. Mesela ünlü Marilyn Monroe işinin yanında sergilenen balmumu Marilyn Monroe figürüne baktığımızda bunların hangisinin sanat olduğunu veya sergideki ışıltılı çorba kutularının yanında çekilen profesyonel bir fotoğrafın sosyal medyada paylaşımında “beğeni” toplayanın ne olduğunu akılları karıştırıyor. Eleştirel bakmasanız dahi bu sergiden muhteşem kareler çıkartarak “sanat hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı” sloganının altını doldurmanız mümkün.

1.500 m2’lik geniş bir alana yayılan sergide Andy Warhol’un yanında, Roy Lichtenstein’ın Van Gogh odasını, New York sokak sanatçısı Keith Haring’in grafitilerini de görebilirsiniz. Genç sanatçı kuluçka platformu McArt.ist koordinatörlüğünde hazırlanan Andy Warhol sergisinde arka planda çalan 60’ların klasik rock parçalarıyla kendinizi bir anlığına Silver Factory’de hissedeceksiniz.