Sanat

Kadıköy’de Street Art: Sokağın Renkleri

Kadıköy'ün duvarlarındaki sanat eserleri: Murallar

Kafe kültüründen yemyeşil parklarına, barlar sokağından kalabalık caddelerine… İstanbul’un gözde semtlerinden biri olan Kadıköy, Anadolu yakasının da en renkli bölgesi.

Şehrin en çok ziyaretçi alan ilçesi Kadıköy, sahip olduğu çeşitli misyonlarla birçok insan grubunu ağırlıyor. Renkli duvarlarıyla tanınan Kadıköy’ün müdavimleri ise hiç kuşkusuz sokak sanatçıları.

Haritalarınızı açtıysanız Kadıköy sokaklarında küçük bir tura çıkalım.

Street Art Festivali: Mural İstanbul

İlk kez 2012 yılında düzenlenen sokak festivali Mural İstanbul, Kadıköy’ün tarihi sokaklarında gerçekleşiyor. İlki Yel değirmeni Mahallesi’nde yapılan festivalin ilk çalışması ise bir robot ve çocuğun resmedildiği Bambino isimli duvar resmi. Nüzhet Efendi Sokağı’nda yer alan bir otoparka resmedilen eser dünyaca ünlü sanatçı Pixel Pancho’ya ait. Başarısı ile Türkiye sınırları aşan Bambino, Mural İstanbul’un ilk eseri olmasıyla da oldukça ikonik bir çalışma. Amose, INTI, Rad, Cins, Canavar, Jaz (Franco Fasoli) ve Sepe & Chazme ise Mural İstanbul kapsamında Kadıköy duvarlarını renklendiren sanatçılar arasında yer alıyor.

Yerli ve yabancı sokak sanatçılarını bir araya getiren proje geçen 10 yılın ardından Kadıköylüler için bir gelenek haline gelmiş. Semtin en fazla mural (duvar resmi) görebileceğiniz noktası ise her şeyin başladığı Tarihi Yel değirmeni Mahallesi. Yaklaşık 10 yıldır spreylenen Kadıköy sokakları, tarihi binalarıyla da bu görsel şölene eşlik ediyor. Kadıköy Çarşısı, Moda ve Hasanpaşa sokakları da Mural İstanbul ile renklenen rotaların başında yer alıyor.

Yeldeğirmeni Mahallesi Mural Haritası

Gerçekleşen Street Art festivalleri ve bağımsız sokak sanatçılarının uğrak noktası olan Yel değirmeni, sayısız duvar resmine ev sahipliği yapıyor. İskele Sokak ise tarihi binaları ve muralları ile mahallenin en sanatsal sokaklarından biri. Jaz’ın One Against One isimli ünlü muralı da tam bu sokakta yer alıyor.

Mahallenin bir diğer ikonik sokağıysa Macit Erbudak Sokak. INTİ tarafından yapılan Resistancia ve Freddy Sam tarafından yapılan In Dreams isimli murallar bu sokakta görebileceğiniz çalışmalar arasında.

Lonac ve Amose’un ikonik muralları ise Kırmızı Kuşak Sokak’ta yer alıyor. Rotanıza eklemeniz gereken diğer sokaklar ise şöyle: Teyyareci Sami Sokak, Nakil Sokak, Reşit Efendi Sokak, Talimhane Sokak ve Misakı Milli Sokak. Yerli ve yabancı sayısız sanatçıyı ağırlayan Kadıköy sokakları, sadece profesyonellere değil amatörlere de kucak açıyor. Kısaca Yeldeğirmeni sokakları duvarlarından elektrik kutularına, kapılarından taş yollarına kadar sanatla çevrelenmiş durumda. Dabtar, B. Shanti, Levi Ponce, Kristy Sandoval ve M-City bu tarihi mahalleyi ziyaret etmiş sanatçılardan sadece bazıları.

Kadıköy ‘de Bulunan İkonik Grafiti Çalışmaları

DOME

Alman sokak sanatçısı DOME’a ait olan çalışma, düzenlenen ilk Mural İstanbul festivali kapsamında yapıldı. 2012 yılından bugüne gelen duvar resmi, sanatçı için zihin dünyasını simgeliyor. Yan cephesi boş olduğu için sokak sanatçılarının hayran kaldığı tarihi Kadıköy binaları, DOME için de aynı anlamı taşıyor. Sanatçı, Teyyareci Sami Sokak’ta yer alan muralını ise şöyle özetliyor: “Sana ait olan her şeyi alıp ve kötü olan şeyleri arkada bırakıp yeni bir şeye, yeni bir hayata başlamak.’’

SEPE & CHAZME ve M-City

Polonyalı sokak sanatçıları SEPE & CHAZME tarafından yapılan mural aslında İstanbul’un sanatsal bir tasviri. 2014 yılında düzenlenen Common Experience Projesi kapsamında resmedilen eser Talimhane Sokak’ta yer alıyor. Esere eşlik eden bir diğer mural ise M-City ismiyle tanınan Polonyalı sanatçı Mariusz Waras’ın çalışması. Bilim kurgusal bir kıyamet tasviri olan mural 2014 yılının en iyi 20 muralı arasında yer aldı.

Sanatın sokağa yansıması olan graffiti kültürüyle ilgili daha fazla detay keşfetmek için tıklayın.