Sanat

Ferrari Hakkında Bilinmeyen 5 Gerçek!

1- Ferrari logosundaki şahlanan atın hikayesini biliyor musunuz? Bu hikayeyi Enzo Ferrari şöyle anlatıyor:

“O at I. Dünya Savaşı’nın kahraman pilotlarından olan Francesco Baracca’nın uçağının gövdesine resmedilmişti. Kahraman’ın babası Kont Enrico Baracca ve Kontes Paulina ile 23 yaşında tanışmıştım. Bana bir gün ‘Ferrari, oğlumuzun şahlanan atını otomobillerinin üstüne koy. Sana iyi şans getirecektir.’ dediler. O at siyahtı, ve halen de siyah, arkasına ise Modena’nın rengi olan kanarya sarısını ben ekledim.”

logo1

 

2- Ferrari’lerin neden kırmızı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Kırmızı renk geleneği, dönemin FIA’sı olan The Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (AIACR) tarafından motorsporlarına getirilen regülasyon ile başlamıştı. 1960’lara kadar AIACR kuralları gereği yarış otomobillerinin ülkelerini temsil eden renkleri taşıması zorunluydu. Ferrari’nin bugün bile popülaritesini koruyan efsane kırmızısı Rosso Corsa, o günlerde doğdu ve Ferrari’nin rengi olarak bugüne kadar geldi.

2.

 

3- F1 vites, Ferrari tasarımcısı John Barnard tarafından 1989 yılında tasarlanmıştır.

Formula 1 tarihinin en önemli atılımlarından biri de hiç şüphesiz “F1” vites ismiyle anılan ve direksiyonun arkasındaki kulakçıklar ile vites değiştirmeye imkan sağlayan yarı otomatik sistemdir. Bu teknolojinin nereden çıktığını düşünüyorsunuz? Elbette Ferrari’den… F1 vites, Ferrari tasarımcısı John Barnard tarafından 1989 yılında tasarlanmış ve ilk olarak o yıl Brezilya GP’de yarışan Ferrari 640 Formula 1 aracında, pilot Nigel Mensel tarafından kullanılmıştır.

vites

 

4- İlk Ferrari’nin çift motoru vardı ve esasında o bir Alfa Romeo’ydu!

1935’de Enzo Ferrari, Alfa Romeo yarış takımının başındaydı ve yeni sezon için çok hızlı bir otomobile ihtiyaç vardı ancak yeni bir motor için yeterince bütçe yoktu. Enzo; çılgın bir fikirle çıkageldi, yeni ve daha güçlü bir motor üretemiyorlarsa, yeni otomobile mevcut motordan iki tane koyulabilirdi.

Enzo Ferrari, şasisini sıfırdan tasarladığı yarış otomobilinin önüne ve arkasına, tek bir şanzıman ve kavramayla kumanda edilen ve bir arıza durumunda tekli şekilde de çalışabilen birer motor yerleştirdi. Her biri 500hp’den fazla güç üreten, 6,330cc hacmindeki sıralı sekiz silindirli motorlar, cesur pilot Tazio Nuvalari’nin kontrolünde Alfa Romeo Bimotore 16c’yi saatte 360km’nin üzerine çıkartmayı da başardı.

4

Kontrol demişken, esasında bütün sorun burada başlıyordu, ikinci motorun otomobile eklediği ağırlık ve motorun bulunduğu konum otomobilin kontrolünü çok zorlaştırıyordu, bu da özellikle virajlarda ciddi tehlike ve dezavantaj anlamı taşıyordu.

Alfa Romeo Bimotore 16c’den sadece iki adet üretildi ve yalnızca bir tanesi günümüze ulaştı. Enzo Ferrari’nin bu çılgın ve dahiyane projesi, bazı çevrelerce üretilmiş ilk Ferrari olarak kabul edilir.

4.2_n

 

5- Ferrari fabrikasının iki kez bombalandığını biliyor muydunuz?

Enzo Ferrari 1939’da Alfa Romeo ile yollarını ayırdıktan sonra Modena’ya kendi fabrikasını kurmaya karar verdi ve böylelikle Auto Avio Construzioni ortaya çıktı.

Ferrari fabrikasinin eski giris kapisi

1943 yılında Enzo Ferrari, fabrikayı bugünkü yerine yani Maranello’ya taşıdı ancak bu çok talihsiz bir zamanlamaydı. O yıllar II.Dünya Savaşı nedeniyle oldukça sıkıntılı geçiyordu ve Enzo fabrikasında ülkenin savaş ihtiyaçlarına yönelik üretim yapmak zorunda kalmıştı. Durum böyle olunca fabrika müttefik kuvvetler tarafından 1944 yılının Kasım ayında ve ardından aynı yılın Şubat ayında iki kez bombardımana maruz bırakıldı.

1946 yılında yeniden inşa edilen fabrika ilerleyen dönemde aynı yerinde büyüyerek ve güncellenerek efsane Ferrari otomobillerini üretmeye devam etti.

Unutmayın bu efsane otomobillerden bazıları 24-25-26 Ekim tarihlerinde Intercity İstanbul Park‘ta olacak!