Sanat

Review

23. Uluslararası Tiyatro Festivali Başlıyor!

13 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek 23. Uluslararası Tiyatro Festivali'ndeki oyunlardan tadımlık bir seçkiyle size yer gösterelim dedik.

23. Uluslararası Tiyatro Festivali sadece festivalde izleyebileceğimiz yabancı tiyatro ekipleri ve yerli oyunların prömiyerlerine yer veren programıyla sizi tiyatronun sınırlarını keşfetmeye davet ediyor. Farklı tiyatro anlayışlarından oluşan program çok geniş. 13 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek festivaldeki oyunlardan tadımlık bir seçkiyle size yer gösterelim dedik.

Klasiklere Yeni Yorumlar

Kadar

Kral Lear’dan ilhamla yaratılan bir dizi ana tanıklık edecek izleyici bu oyunda oturmayacak kimi zaman ayağa kalkıp üst basamaklara geçecek, bazen de oyuncular seyirciler arasında gezinecek. Hem Kral Lear’ın çok boyutlu evreninden hem mekânın olanaklarından ilham alan oyun tarihi Kuzguncuk İskelesi’nde metni ve sesi atmosferin bir parçası haline getiriyor.

Bilet Al

Yöneten: Özgül Akıncı
Dramaturji: Özgül Akıncı, Zinnure Türe, İsmail Eğler, Elif Tekir
Metin oluşturma: Zinnure Türe, Oya Bacak, Sedat Can Güvenç, Özgül Akıncı
Ses ve Işık Tasarımı: Yoğunluk
Skenografi: Yoğunluk
Kostüm Tasarımı: Ülkü Şahin
Asistanlar: Edanur Köşeli, Dilan Çelik, Ayda Akkaya
Performans: Zinnure Türe, Oya Bacak, Sedat Can Güvenç

Bir Rus Masalı: Yevgeni Onegin

1800’lerin özgürlük âşığı romantik kuşağının öncüsü, çağdaş Rus edebiyatının kurucusu kabul edilen Puşkin’in annesi İstanbul’da köle pazarında satılan bir Habeş prensinin torunuydu. Rus kültürüne minnet duyan bir anne ve bu kültürü halk öyküleriyle ona aktaran bir dadıyla büyüdü Puşkin ve onlardan dinlediklerini Yevgeni Onegin’de buluşturdu.

Kendi hayal kırıklıklarına tutkun Yevgeni, düşlerinin peşinden koşan Lenski ve Rus kadınının tüm özelliklerini taşıyan sevecen Tatyana yazarın yedi yılda tamamladığı bu yapıtta bir araya geldi. Puşkin’in gücü ve Tuminas’ın tutkulu yorumuyla Yevgeni Onegin, gerçek ile hayal gücünü hayranlık uyandıran bir koreografiyle yansıtıyor.

Bilet Al

Yazan: Aleksandr Puşkin
Fikir, Kompozisyon ve Sahneleme: Rimas Tuminas
Sahne Tasarımı: Adomas Jacovskis
Kostüm: Maria Danilova
Müzik: Faustas Latenas
Koreografi: Angelica Cholina
Işık Tasarımı: Maya Shavdatuashvili
Müzik Direktörü: Tatiana Agayeva

Barakalar ve Saraylar

Büchner’in iki çarpıcı metni; Leonce ile Lena oyunu ve Hessenli Köy Postacısı adlı bildirisi, Yücel Erten’in özgün tasarımında bir araya geliyor. 1834’te basılan bildirinin dağıtımı yasaklanmış, Büchner de baskı nedeniyle Almanya’yı terk etmek zorunda kalmıştı. “Ya bildiriler dağıtılsaydı, acaba neler olurdu?” sorusuna da yanıtlar içeren oyun; canlı müziği ve absürdün sınırlarında dolaşan yaklaşımıyla, seyirciyi, bir yol hikâyesinin yolcularından biri olmaya davet ediyor.

Bilet Al

Yöneten, Tasarlayan ve Çeviren: Yücel Erten
Kostüm Tasarımı: Fatma Öztürk Dönmez
Müzik Tasarımı: Nesrin Kazankaya
Yönetmen Yardımcısı ve Işık Tasarımı: Zeynep Özden
Dekor Uygulama: Pınar Demir
Prodüksiyon Asistanları: Lara Orhon, Uğurtan Denizaltı
Işık ve Ses Kumanda: Muhammet Saki
Oynayanlar: Aydın Sigalı, Alican Yılmaz, Melih Düzenli, Selin Sevdar, Nurşin Durmaz, Doruk Akçiçek, Gökçe Burcu Zümrüt, Nazmi Karaman, Vakur Pehlivan, Ege Gritcu

 

Dans İle Anlatılan Dünyalar

Traptown

Dünyanın en önemli dans topluluklarından biri olan Ultima Vez, seyircisini derinden etkileyen gösterisi TrapTown ile festivale konuk oluyor. Dans tarihine yön veren Belçikalı topluluk, en son 2004’te Blush ile festivalde yer almış ve yaratıcı yorumlarıyla uzun süre konuşulmuştu. Wim Vandekeybus’un yönettiği ve koreografisini üstlendiği TrapTown, Ultima Vez’in gündelik hayatımızın sıradanlığı üzerine sahneye koyduğu sıradışı bir çalışması. Dansın ve filmin kesintisiz canlı bir deneyim sunduğu TrapTown’un metni Pieter De Buysser’e, filmin müzikleri ünlü Trixie Whitley ve Phoenician Drive’a ait. Sahne tasarımı ise mimar Gijs Van Vaerenbergh imzasını taşıyor. Bu nefes kesen ekip, seyircisini kehaneti bol ve olağanüstü coşkulu bir evrene, sanatsal hazzın doruk noktasına taşıyor.

Bilet Al

Yönetim, Koreografi & Film: Wim Vandekeybus
Yaratım & Performans: Maria Kolegova, Tanja Marı́n Friðjónsdóttir, Kristina Alleyne, Sade Alleyne, Kit King, Flavio D’andrea, Alexandros Anastasiadis, Mufutau Yusuf
Metin: Pieter De Buysser
Öyküleme: Wim Vandekeybus & Pieter De Buysser
Music: Trixie Whitley & Phoenician Drive
Sahneleme: Gijs Van Vaerenbergh & Wim Vandekeybus / Ultima Vez
Hareket Asistanı: German Jauregui, Milan Herich & Máté Mészáros
Dramaturji: Jerry Killick, Angelo Dello Spedale & Anabel Lopez
Sanat Asistanı: Aı̈da Gabriëls
Işık Tasarımı: Nicolas Olivier & Wim Vandekeybus
Kostüm Tasarımı: Isabelle Lhoas
Kostüm Tasarımı Asistanı: Lieve Meeussen
Teknik Koordinasyon: Davy Deschepper
Ses Mühendisi: Bram Moriau
Sahne Yönetimi: Tom De With
Yapım: Ultima Vez

 

Her Yol Kuzeye Çıkar

Moskova Balesi özgün sanatsal vizyonunun merkezine çağdaş dansı ve baleyi koyan yenilikçi bir dans topluluğu. Belçikalı koreograf Karine Ponties’in topluluğun yedi çağdaş dansçısıyla çalıştığı Her Yol Kuzeye Çıkar, gözünüzü kırpmadan izleyeceğiniz bir gösteri. Yalnızca dansseverlere değil, güncel sanata ilgi duyan ve bu sanatın sıradışı örneklerini görmekten haz duyanlara seslenen oyun her gösteriminde şaşırtıcı bir biçimde seyirciyi kuşatan, yaşamın tek bir kesitine değil, kendisine odaklanan bir çalışma. Biraz uzaktan bakmak, biraz nefes almak isteyenlere…

Bilet Al

Koreografi: Karine Ponties
Özgün Müzik: David Monceau
Sahne Tasarımı: Guillaume Toussaint Fromentin
Kostüm Tasarımı: Sergey Illarionov

Farklı Coğrafyalardan Farklı Öyküler

Ionesco Dosyası

Festivalin üzerine en çok konuşulacak topluluklarından Théâtre de la Ville, Emmanuel Demarcy-Mota’nın yönettiği Ionesco Dosyası ile İstanbul’da! Théâtre de la Ville, uyumsuz tiyatronun en önemli ismi olan Ionesco’nun Jack, or The Submission, İki Kişilik Hırgür, Kel Şarkıcı, Ders ve Conversation and French Speech Exercises gibi oyunlarından özenle uyarlanmış bir gösteriyle büyük yazara saygılarını sunuyor. Demarcy-Mota tarafından bu metinleri çalışmak üzere bir araya getirilen yedi oyuncunun alabildiğine özgür doğaçlamalarının etkisiyle oluşturulan oyun, oldukça uzun bir süreçte gerçekleştirilmiş bir deney aslında. Alışılmışın ötesinde performanslar izlemek isteyen keşif meraklısı izleyicileri bekliyor!

Bilet Al

Yöneten: Emmanuel Demarcy-Mota
Yönetmen Yardımcısı: Christophe Lemaire
Müzik: Jefferson Lembeye, Walter N’Guyen
Sahne ve Işık Tasarımı: Yves Collet
Kostüm: Fanny Brouste
Oynayanlar: Charles-Roger Bour, Céline Carrère, Jauris Casanova, Sandra Faure, Stéphane Krähenbühl, Walter N’Guyen, Gérald Maillet
Makyaj: Catherine Nicolas
Kostüm Tasarım Asistanı: Alix Descieux-Read
Yönetmen 2. Yardımcısı: Julie Peigné

Temiz Şehir

Belgesel tiyatro dediğimizde ilk aklımıza gelen topluluklardan biri olan Rimini Protokoll “Daha iyi bir hayat mümkün mü?” sorusunu odağına alıp, bir umutla Atina’ya gelen göçmen kadınları Temiz Şehir’in “kahramanları” yapıyor. Günlük hayatlarında temizlik işçiliği yapmaya devam eden beş kadından oluşan oyuncu kadrosuyla Temiz Şehir, bugüne kadar Maksim Gorki Tiyatrosu’ndan Münchner Kammerspiele’ye kadar Avrupa’nın pek çok şehrinde sahnelendi ve dünyanın önemli merkezlerinde seyirciyle buluştu. “Temizlik” ve “saflık” gibi kavramlar üzerinden Yunanistan’a olan kadın göçünü, göçmen temizlikçi kadınların karşılaştığı sorunları ele alan Temiz Şehir’de, gerçekçi bir bakış açısıyla sahneye taşınan hikâyeleri gerçek sahiplerinden dinleyeceksiniz…

Bilet Al

Araştırma, Metin ve Yöneten: Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris
Dramaturji: Margarita Tsomou
Sahne Tasarımı ve Kostüm: Eleni Stroulia
Sahne Tasarımı ve Kostüm Asistanı: Zaira Falirea
Işık: Eliza Alexandropoulou
Müzik: Panagiotis Manouilidis
Video: Nikos Pastras
Yönetmen Yardımcıları: Ioanna Valsamidou, Liana Taousiani
Yapım Yönetimi: Vasilis Chrysanthopoulos
Kukla Yapımı: Yiannis Katranitsas
Video Oyuncusu: Nelly Kambouri ile birlikte: Mabel Matchidiso Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion Hellrung, Drita Shehi, Valentina Ursache

Daha Da Beter Ve Beter Ve Beter Olacak Arkadaşım

Hitabet ne kadar etkili olabilir? Mesela bir silah kadar etkili olabilir mi? Ya da hitabet aynı zamanda etkili bir silah mıdır? Lisbeth Gruwez bu sorulardan yola çıkarak oluşturduğu performansında, yüzyıllar boyunca kitleleri büyüten, kimi zaman “daha iyisi” kimi zaman da “en beteri” için onları harekete geçiren hitabete odaklanıyor. Amerikalı aşırı muhafazakâr televizyon yıldızı Jimmy Swaggart’ın yaptığı bir konuşmadan parçaları kullanan Gruwez, başta arkadaşça ve sakince başlayan bu ritmi, ikna etme konusundaki zorlayıcı arzuya ve oradan da şiddete varan yolculuğuyla sergiliyor ve seyircisini büyüleyen bir performans sunuyor.

Bilet Al

Kavramsal Çerçeve, Koreografi ve Performans: Lisbeth Gruwez
Kompozisyon, Ses Tasarımı ve Asistan: Maarten Van Cauwenberghe
Kostüm: Veronique Branquinho
Sanat Danışmanı: Bart Meuleman
Işık Tasarımı: Harry Cole & Caroline Mathieu
Teknik Yönetim: Caroline Mathieu
Yapım Yönetimi: Anita Boels
Ortak Yapımcılar: Grand Theater Groningen, Troubleyn/Jan Fabre, Theater Im Pumpenhaus and AndWhatBeside(s)Death

Bizim Topraklardan

Narin Napalm

Sıradan bir çiftin, ürpertici derecede yoğun ilişkilerinin bir kesitine süzülüyoruz. Yoğun imgelem dünyası ve çizgisel olmayan kurgusuyla Narin Napalm; şiirsel, vahşi ve yer yer komik anlarla dolu bir aşkın dehlizlerine alıyor seyirciyi. İçeride, bir tür rüya zamanda; kadınla erkeğin hayal gücünü, geçmişini, en saf, en hırçın, en savunmasız hallerini görüyoruz. Philip Ridley’in çağın yıkıcı şiddetini, bir çiftin ilişkisine yerleştirdiği şiirsel motifler ve zekice bir kurguyla ele aldığı oyun, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor.

Bilet Al

KUSURLU İŞLER & ikincikat
Yazan: Philip Ridley
Yöneten: Eyüp Emre Uçaray
Çeviren: Fulya Peker
Oynayanlar: Mehmet Bilge Aslan, Fulya Peker

Kaldırım Serçesi

Sadece sesiyle değil, hayata, müziğe ve aşka olan tutkusuyla da ölümsüzleşen Edith Piaf; 48 yıllık trajik hayatında dibi de gördü, zirveyi de. Kaldırımda doğmuş, yaşamı boyunca yoksulluk ve hastalıklarla boğuşmuş olsa da; hayatı müthiş bir tutku ve cesaretle kucaklayarak, giderek dünyayı sarsan bir efsaneye dönüştü. 1950’ler Fransa’sından 80’ler Türkiye’sine uzanan bu hayat yolu, Tülay Günal’ın etkileyici yorumuyla yeniden bizimle… Kaldırım Serçesi, eseri kaleme alan Başar Sabuncu’ya ve 1982’deki yorumuyla Edith Piaf ile özdeşleşen Gülriz Sururi’ye de bir saygı duruşu niteliğinde…

Yöneten: Emmanuel Demarcy-Mota
Yönetmen Yardımcısı: Christophe Lemaire
Müzik: Jefferson Lembeye, Walter N’Guyen
Sahne ve Işık Tasarımı: Yves Collet
Kostüm: Fanny Brouste
Oynayanlar: Charles-Roger Bour, Céline Carrère, Jauris Casanova, Sandra Faure, Stéphane Krähenbühl, Walter N’Guyen, Gérald Maillet
Makyaj: Catherine Nicolas
Kostüm Tasarım Asistanı: Alix Descieux-Read
Yönetmen 2. Yardımcısı: Julie Peigné