Röportaj

İstanbul Film Festivali’nden İlk Tüyolar Burada!

İstanbul Film Festivali’nin 2015 programında yer alan filmlerden bazılarını derledik. Şimdiden liste karalamalarına başlayın, biletler çok yakında satışa çıkıyor!

Sıcağı sıcağına festivalde izleyeceklerimiz

Citizenfour, Amerika Birleşik Devletleri istihbarat servislerinin telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini izlediği yolundaki gizli bilgileri sızdıran ajan Edward Snowden’in hikayesini anlatıyor. Bu yıl En İyi Belgesel Oscar’ını kazanan film senenin en merak uyandırıcı belgesellerinden.

Citizenfour Official Trailer 1 (2014) - Edward Snowden Documentary HD

 

Victoria pek de tanımadığı üç adamlar, sıkıldığı bir partiden kaçıp, şehri turlamaya başlar. Sonrası para dolu bir bavul ve araba takip sahneleri. Yönetmen Sebastian Schipper’in Run Lola Run’da oynadığını söylemiş miydik?

VICTORIA Berlinale Trailer [2015]

 

Sam de Jong, ilk uzun metrajlı filmi Prins ile Amsterdam’da “baba parasıyla nasıl eğlenilir”in kitabını yazan sahte prensleri anlatıyor. Vee Lorde’den geliyor Royals :)

Prince

 

Billy Elliot ile çocuklar üzerine anlattığı hikayelerdeki başarısını kanıtlayan Stephen Daldry yeni filmi Trash ile bildiğinden şaşmamış, objektifin karşısına yine çocukları almış. Film Brezilya’daki çöp dağları arasında başlarını belaya sokan keşifler yapan üç arkadaşın maceralarını anlatıyor

Trash - Official International Trailer (Universal Pictures) HD

 

Jafar Panahi’nin Berlin’de Altın Ayı’yı kucakladığı Taxi filmi mekan olarak yönetmenin sürdüğü bir taksiyi kullanıyor. Tahran sokaklarında gezen taksiden bir İran tasviri görüyoruz. Belgesele yakın duran tarzıyla yine Jafar Panahi doğallığında bir hikayeye benziyor.

Featured-Jafar-Panahi

Mutlaka bir filmini izlediğiniz o yönetmenin son filmi

Amerikan  ve bağımsız kelimeleri yan yana gelince ilk akla gelen isim Hal Hartley’in son filmi Ned Rifle gösterimi ile festivale konuk olarak da gelme ihtimali var

NED RIFLE | Festival 2014

Paul Thomas Anderson yine bol karakterli, eşine az rastlanır bir filmle karşımızda! Inherent Vice, 70’lerde geçen bir dedektif filmi. Tadından yenmez.

Inherent Vice - Official Trailer [HD]

 

Wim Wenders hayranları için güzel haber. Yönetmenin iki filmi The Salt of the Earth ve Every Thing Will Be Fine festival programında yer alacak.

wim-wenders-filmloverss

 

En önemlisi keşfetmektir!

’71 filmi adeta Hollywood’un Vietnam savaşı üzerine yapılan filmlerine İngiltere’den bir karşılık. Belfast’ta IRA ve hükümet karşıtı gruplarla, Britanya ordusunun karşı karşıya geldiği dönemlerde çatışmanın ortasına düşen er  Gary’nin hikayesi garip bir şekilde bize dair de çok şey anlatıyor. Yönetmen Yann Demange’ı BBG evini korku evine dönüştüren, iğneleyici, mini seri Dead Set’ten  hatırlıyoruz. Kaçırılmamalı!

'71 Official Trailer #1 (2015) - Jack O'Connell War Movie HD

 

Bir gece kulübü sahibinin ununu eleyip, eleğini duvara asma çalışmalarını anlatan Party Girl, Chinawoman’ın şarkısının kullanıldığı fragmanıyla  da bize göz kırpıyor. Filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Angélique Litzenburger de festivale katılacak.

 

The Last Hammer Blow, ünlü bir orkestra şefi olan babasıyla yıllar sonra iletişime geçen Victor’un hikayesi. Film Venedik’teki gösteriminde olumlu eleştiriler almış.

THE LAST HAMMER BLOW - Official HD Trailer (2015) - a film by Alix Delaporte

 

Silikon Vadisi’ndeki yalan dünyadan sıkılıp uçağa atlayan Gary,  Paris’te bir oda hizmetçisi Audrey ile tanışır. Gerisi kuşlar ve insanlar. Bird People aynı zamanda hem hüzünlü hem de umutlu filmlerden.

Bird People - Official Trailer | HD | IFC Films

 

Alonso Ruiz Palacios ilk filmi Güeros Twitch’in tanımıyla  uyuşturucu kullanımı ve ağır İskoç aksanı dışında yer yer Trainspotting’e benzeyen bir yol filmi komedisi.

G_eros-622939294-large

Fragmanıyla ve eleştirmenlerden aldığı övgülerle  It Follows korku sevenlerin iştahını kabartıyor. Belli bir janra bağlı kalmadan, saf korku temasıyla yola çıkan yönetmen David Robert Mitchell temposu hiç düşmeyen bir filme imza atmış. İnanmazsanız Best Horror Movie It Follows yazın bakın :)

It Follows Official Trailer 1 (2015) - Horror Movie HD

1984’de İngiltere’de, geyler ve maden işçileri aynı eylemde yürüyor. Pride, neşeli yüzüyle, insani duyguların kimlikten bağımsız olduğunu seyirciye kahkahalarla hatırlatıyor.

Pride - Official Launch Trailer (2014) Bill Nighy, Andrew Scott, Imelda Staunton [HD]

 

Farklı bir seyir deneyimi isteyen sinefillere!

Venedik Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ödüllerini toplayan The Postman’s White Nights, kuş uçmaz kervan geçmez bir Rus kasabasında geçiyor. Kasabanın dış dünyayla bağlantısını sağlayan tek kişi ise hikaynin merkezindeki postacı.

 

Yaşlı bir Aborijin’in “ben kendi kendime de yaşarım” diyerek vahşi doğayı mesken edinmesini anlatan Charlie’s Country, başrol oyuncusu David Gulpilil’in başarılı performansıyla konuşuluyor.

CHARLIE'S COUNTRY Trailer | Festival 2014

 

Bruno Dumont sinemaseverlerin ya çok sevdiği ya da nefret ettiği bir yönetmen. Bu sene TV için çektiği polisiye P’tit Quinquin ile de sevenlerinin sayısını arttırmışa benziyor. Festivalde bu mini seriyi kesintisiz olarak izleyebileceğiz.

 

Ünlü modacı Yves Saint Laurent’in hayatını anlatan birçok film çekildi.  Bertrand Bonello Saint Laurent’in hikayesinde modacının daha hedonistik dönemlerine ağırlık veriyor.

Saint Laurent Official French Trailer (2014) - Yves Saint Laurent Biopic HD

Words with Gods “Artık birbirimizi tanımanın vakti geldi.” sloganıyla birçok yönetmenin kısa filminin toplandığı bir seçki. Bahman Ghobadi’nin kısa filminde de Yılmaz Erdoğan rol alıyor.

Korku filmlerine ses montajı yapılan bir stüdyoda geçen Berberian Sound Studio’nun orijinalliğiyle aklımızda yer eden Peter Strickland son filmiyle festival perdesinde olacak. The Duke of Burgundy kelebekler üzerine deneyler yapan bir bilim kadınının, sevgilisiyle olan ilişkisi üzerine yine alışılmışın dışında bir yapım.

The Duke of Burgundy - Official Trailer I HD I IFC Films

Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Filipinli yönetmen Lav Diaz’ın son filmi From What Is Before kolay kolay gösterim şansı bulamayacak, farklı bir sinema deneyimi yaşamak isteyen sinefillere hitap eden bir yapım. Yönetmeni tanıyanların kalemi oynamaya başlamıştır sanırım.

FROM WHAT IS BEFORE Trailer | Festival 2014