MÜZİK

Yaşayan Efsane Zbigniew Preisner İstanbul’da

BBC’nin meşhur belgeseli People’s Century’yi belgesel olmaktan çıkarıp müzik şölenine çeviren, Polonyalı deha yönetmen Krzysztof Kieślowski’nin filmlerine derinlik katan, klasik müziği minimalist dokunuşlarla zenginleştiren ünlü besteci Zbigniew Preisner “Good Music in Town” konserleri kapsamında 8 Mayıs’ta İstanbul’a geliyor.

Polonya’dan çıkan sanatçıların disiplini meşhurdur. Preisner de diğer tüm Polonyalı sanatçılar gibi yaptığı işin ciddiyetiyle büyülüyor bizi.

Preisner’in müziğini Krzysztof Kieślowski’nin filmleri ile sınırlamak haksızlık olur. Ama şu soruyu kendime sormadan da duramıyorum: Zbigniew Preisner ile birlikte çalışmasaydı Kieślowski’nin filmleri bu kadar kanımıza işleyebilir miydi? Ya da Krzysztof Kieślowski’nin ardından bestelenmiş “Requem for a friend” şarkısı olmasaydı Preisner’in göz yaşlarına ortak olup, ünlü yönetmenin ardından ağlayabilir miydik?

kieslowski

Malum, klasik müziğin çok rağbet görmediği topraklarda yaşıyoruz. Ama iddia ediyorum ki; bir kere Preisner’s Music dinleyen bir daha bu adamdan vazgeçemez!

Zbigniew Preisner - Preisner's Music

Tüm dünyanın konuştuğu ünlü besteci ayağımıza kadar gelmişken  bu konseri kaçırmak olur mu? Zbigniew’i daha önce dinleyenler o deneyimi tekrar yaşamak için mutlaka konserde olacaktır zaten. Daha önce kendini Preisner’in notalarına bırakmayanlar için şiddetle tavsiye ediyoruz: Bu deneyim kaçmaz! Üstelik müziğin tanrıçası Lisa Gerrard da Preisner’e eşlik edecek.

Dikkat; kusursuz müzik, kimyamızı değiştirebilir!