MÜZİK

Tekno Müzik 101

Bilmeyenler ve bilgilerini tazelemek isteyenler için: Tekno Müzik

Tekno müziğin eğlenceli sularına birlikte dalmaya hazır mısınız?

Başlıyoruz: Tekno Müzik 101

4/4 ölçü, 120-150 vuruş, synthesizer… DJ setlerinde kullanılmak üzere tasarlanan elektronik dans müziği aslında tüm bu teknik bilgilerden çok daha fazlası.

İlk olarak 1980’lerde Almanya’da kullanılmaya başlanan ‘’tekno’’ terimi, kalıcılığını 1988 yılında İngiltere’de yayımlanan Detroit derlemesi ile kazandı. Tam adı Techno! The New Dance Sound of Detroit olan derleme albüm, tekno terimini zihinlerimize kazıdı.

Afrikan-Amerikan kökenli elektronik müziğin synthpop tarzı ile harmanlanmasıyla “Detroit Tekno Müzik” doğmuş oldu. Yani aslında house, funk ve diğer elektro müzik tarzları, milyonlarca dinleyicisi bulunan tekno müziğini bugünkü haline getirdi. Tekno, gelişim yolculuğunda bilimkurgusal ve fütüristik temalardan da etkilendi. Blake Baxter, Juan Atkins ve Derrick May gibi sanatçılar bu müziğin ilk temsilcileri arasında yer alıyor.

Altın Çağ

Sequencer, synthesizer, drum machine ve DAW (digital audio workstation) gibi elektronik enstrümanlaruın kullanıldığı bu müzik türü, 1980’li yıllarda Roland tarafından tasarlanan ikonik TR-808 ve TR-909 ile altın çağını yaşadı.

90’lı yılların sonunda İngiltere’yi etkisi altına almayı başaran Acid House, teknonun temasını belirlemiş oldu: Kural tanımaz ve heyecan verici. Acid House’un tekno müzik için açtığı yol ise başarılı müzisyenlerin yetişmesine ortam hazırladı. Yeni müzik türlerinin arayışında olan genç nesil, bu tarzın daha da popülerleşmesini sağladı. En hızlı gelişen modern müzik türü unvanına sahip olan bu müzik türü sayesinde; Eat Static, Kenny Larkin ve Paul van Dyk gibi başarılı sanatçıları tanımış olduk.

Yeni bakış açılarına sahip müzisyenlerin yetişmesi ile Intelligent Techno, Old School, Gabber, Goa, Trance ve Dubstep gibi çeşitli elektronik müzik türleri de gelişti.