MÜZİK

Melodik Tekno Nedir?

Tekno müziğin hipnotize edici versiyonu: Melodik tekno.

Arpejli minör melodilerin vurgulandığı ve oldukça atmosferik bir sese sahip olan melodik tekno, trance müziğin etkisinde kalmış bir tekno alt türüdür. 120 – 125 bpm arasında ilerleyen melodik tekno, yavaş temposu ve yumuşak perküsyonuyla dinleyenleri hipnotize eder.

Kademeli yapısıyla sert tekno türlerinden ayrılan melodik tekno, 90’lı yılların trans müziğini yeniden hayata döndürmüştür. Trans müziğin ruha dokunan alt yapısı üzerine inşa edilen melodik tekno, 2010’lu yıllarda milyonlarca dinleyiciye ulaşmıştır.

Melodik Teknonun Kısa Tarihi

Bir tekno alt türü olarak bilinen melodik tekno, 2010’lu yılların ortalarında gelişim göstermeye başlamış ve 2010’ların sonuna doğru kemik bir kitle kazanmıştır. Tale of Us, Mind Against ve Agents of Time isimli müzik toplulukları ise melodik teknonun öncüleri olarak kabul edilir.

Deep house türüyle müzik yolculuklarına başlayan sanatçılar, 2013 yılında melodik tekno müziğe yöneldiler. Bu yeni alt türe katkı sağlayan diğer önemli minimal tekno sanatçıları ise Stephan Bodzin ve Patrice Bäumel. Patrice Bäumel’i 18 Eylül’de Electronica Festival Istanbul 2022‘de dinlemek için biletinizi hemen alabilirsiniz.

2006 yılında Almanya’da kurulan Diynamic Music şirketi, yetiştirdiği sanatçılar ve yayımladığı çalışmalarla melodik teknonun etiket ismi haline geldi. Şirketin bu başarısını ise AFTERLIFE takip etti. Yeni alt türü dünyaya sunan şirketler Undercatt, Innellea ve ARTBAT gibi başarılı isimlerin keşfedilmesini sağladı. Maceo Plex, KAS:ST ve Kölsch gibi başarılı müzisyenler de kısa zaman içerisinde melodik tekno akımına katıldı.

2010’lu yılların sonuna doğru giderek globalleşen melodik tekno yeni bir yaşam alanı edindi: Avrupa ve Güney Amerika. Melodik teknonun giderek artan başarısı diğer alt türlerin ve tekno müziğin piyasadaki yerini de garantiledi.

Melodik Teknonun Temsilcileri

Alman prodüktör ve DJ Stephan Bodzin, melodik teknonun en önemli temsilcisi olarak kabul ediliyor. Avrupa’da tiyatro için besteler yaparak müzik kariyerine başlayan sanatçının tekno yolculuğuna geçişi ise bir hayli eğlenceli: Gece kulüplerinin büyüsü. Renkli ışıklar ve ruhu yakalayan ritimlere aşık olan Bodzin, kariyer çizgisini ani bir kararla değiştirdi ve 2010’ların en başarılı DJ’leri arasına girdi.

Melodik Teknoyu Ele Geçiren Alman DJ’ler

Alt türün en önemli temsilcilerinden biri de başarılı Alman DJ ve prodüktör Patrice Bäumel. Sanatçının çağrı merkezinde başlayan kariyer yolculuğu, reklam şirketlerine, ardından DJ setlerine taşındı. Bäumel bugünlerde Roar – Adana Twins Remix isimli çalışmasıyla gündemi bir hayli meşgul ediyor. Sanatçıya ait Spotify çalma listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Stockholm’ün ünlü kulübü Spy Club ile müziğini keşfettiğimiz Ida Engberg ile devam ediyoruz. İsveçli DJ ve prodüktör, deep house ve melodik tekno türlerinin en global isimleri arasında yer alıyor.

Ukraynalı DJ ve prodüktörler Batish ve Artur’un tekno personası: ARTBAT. Kiev’de müzik yolculuklarına başlayan ikili, melodik tekno türünün en çok satan sanatçıları unvanına sahip.

“Yotto” sahne adıyla bilinen Finlandiyalı DJ ve söz yazarı Otto Yliperttula ise BBC Radio 1 tarafından iki kez ‘’Hottest Record In The World’’ unvanına layık görüldü.

Başarılı DJ ve prodüktörlerin çalışmalarıyla ilerleyen melodik tekno, bugünlerde amatör ve profesyonel olmak üzere birçok müzisyenin dikkatini çekiyor. Melodik tekno türüne daha yakından bakmak isterseniz işte en çok dinlenen Spotify çalma listesi!

Yerli Melodik Tekno İkilisi: DRUMSTONE

Prodüktör kardeşler Şahin ve Onur tarafından 2017’de kurulan DRUMSTONE grubu, ilk EP çalışmalarını 2019’da yayımladı. Wanheda isimli EP, World Records imzası taşıyordu. Wanheda ile Beatport Top 100 listesine giriş yapan ikili, aynı yıl içerisinde 20 çalışma daha yayımladı.

2020 yılının ilk çeyreğinde yayımlanan Inception isimli parça ise ikiliyi Spotify listelerinde en yükseğe taşımayı başardı. Dark ve melodik sesleri temel alarak parçalarını hazırlayan ikili, tekno müziğin dev isimlerinden de destek gördü. Yerli melodik tekno ikilisi DRUMSTONE’u keşfeden dev isimler arasında Tiëstö, Hardwell, Tale of Us, David Guetta ve Rehab yer alıyor.

‘’Bir gün herkes melodik tekno dinleyecek.’’ mottosuyla kariyerlerine devam eden ikili yayımlayacakları yeni çalışmalarının müjdelerini sevenleriyle paylaşmaya devam ediyor. DRUMSTONE’un müziğini daha yakından tanımak için Harbiye Performance’da gerçekleşen eşsiz sahne şovunu izleyebilirsiniz.

Güncel elektronik müzik konserlerine hazırlanmak isterseniz, sanatçıların Spotify’da en çok dinlenen şarkılarından oluşan listemizi dinleyin!