MÜZİK

Swedish Metal rüzgarları Tiamat ile İstanbul’a geliyor.

%100 Metal’in anonsuna kulak verin!

Keyifler yerinde çünkü metal müziğin en çok dinlenen isimleri arasında yer alan Tiamat, uzun bir aranın ardından sahnelere dönüyor.

Gotik metalin duayenleri: Tiamat kimdir?

1987 yılında Stockholm’de kurulan İsveçli müzik grubuna yakından bakalım: Yer altı müzik piyasasının dev isimleri arasında yer alan Tiamat, 1990 yılında yayımladığı A Winter Shadow isimli şarkısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Grup, aktif olduğu yıllarda birçok kez tarz değişikliğine gidiyor. Doom metal, senfonik metal ve death metal bu tarzlardan sadece bazıları.

Vokalistliğini ve yöneticiliğini Johan Edlund’un üstlendiği gruba kuruluş yıllarında Jorgen Thullberg, Stefan Lagergren ve Andres Holmberg eşlik ediyordu. Tiamat müzik yolculuğuna bugünlerde 5 kişi ile devam ediyor.

Black metal grubu olmayı hedefleyerek müziğe başlayan üyeler, A Winter Shadow’un başarısıyla müzik şirketlerinin dikkatini çekti. Grubu anlaşma koltuğuna oturtan adım ise Sumerian Cry isimli ilk albümleri oldu. Hazır bir albümle şirketlerin kapısını çalan Tiamat üyeleri, ilginç stratejileriyle bugün hala metal müzik sektörünün en çok konuşulan isimleri arasında yer alıyor.

Mitolojinin hayat verdiği ilk albüm çalışması: Sumerian Cry.

Grubun ilk albüm çalışması olan Sumerian Cry, aslında Tiamat ismine de bir gönderme içeriyordu. Tiamat kelime anlamı olarak ‘’tüm hayatın annesi’’ni ifade ediyor. Fakat kelimenin Babil inanışında da ayrı bir yeri var. Eski inanışlara göre Tiamat’ın tuz denizinin ilkel tanrıçası olduğuna inanılıyor. İlkel kaosu temsil eden tanrıça, kadın olarak kabul ediliyor. ‘’Parıldayan’’ olarak kabul gören tanrıça, aslında grubun vizyonunun da kısa bir özeti.

Sümer Mitolojisi’ne ait bir tanrıça olan Tiamat, Marduk’la yaptığı savaşla bilinir. Üyelerin vermek istedikleri mesaj, işte tam olarak burada saklı.

Tüm bu alt metinlerle müzik piyasasına giriş yapan Tiamat, asıl başarısını 1991 yılında elde etti. The Astral Sleep isimli stüdyo albümleriyle grubun death metale geçiş yaptığını söylemek mümkün. Ayrıca grup, bu albümle metal müzik piyasasındaki saygınlığını da yeniden kanıtladı.

1992 yılında piyasaya sürülen Clouds, Tiamat’a hızla yükselme zeminini hazırlayan albüm olarak dinleyicilerle buluştu. Johan Edlund bu albümle beraber müziğine gothic elementleri yerleştirmeye başladı. Hipnotize eden gitarlar, şarkı takibini kolaylaştıran davullar albümün öne çıkan bazı özellkleri. Sleeping Beauty, In a Dream, A Caress of Stars ve The Scapegoat gibi konser setinin vazgeçilmez şarkıları da Clouds albümüne ait.

1994 yılıyla gelen Wildhoney isimli stüdyo albümü çalışması ise tüm Avrupa’yı etkileyerek global bir başarıya imza attı. Tiamat, doom metal ve gothic rock’tan aldığı ilhamla akıcı bir albüm hazırladı. Şarkıları karışık şekilde dinlemek Wildhoney için yanlış bir hareket. Albümdeki duygusal değişimleri anlamak, parçalar arası geçişlerin verdiği hazzı tatmak ve albümün bir bütün olarak oluşturduğu derinliği anlamak için şarkıları sırasıyla dinlemek gerekiyor. Whatever That Hurts, Do You Dream of Me, Gaia gibi milyonlarca dinlemeye ulaşan şarkılar 90’larda birçok metal grubuna ilham kaynağı oldu.

Metal müziğin tüm notaları Küçükçiftlik Park’ta!

Metal müziğin en çalışkan ve üretken isimleri arasında yer alan Tiamat; 1997’de A Deeper Kind of Slumber, 1999’da Skeleton Skeletron, 2002’de Judas Christ ve 2004’de Prey isimli 4 farklı stüdyo albümü yayımladı. Boş durmayı sevmeyen üyeler 2006 yılında ise konser kayıtlarının yer aldığı The Church isimli bir DVD çalışması hazırladı.

Tiamat’a ait son stüdyo albümü ise 2013 yılında The Scarred People ismiyle yayımladı. Bonus track’lerle zenginleştirilen albüm Tiamat’ın metal müziğe kazandırdığı son çalışma oldu.

2013 yılından sonra festivallerde ve solo konserlerde sahne almaya devam eden üyeler, 22 yılın ardından İstanbul’a geliyor.

Güzel haberi verelim:

Wildhoney ve Clouds albümlerinden oluşan bir setlist ile sahne alacak olan Tiamat, Swedish Metal rüzgarını estirmeye hazırlanıyor. %100 Metal’in katkılarıyla gerçekleşecek etkinlik 2 Ekim Pazar günü KüçükÇiftlik Park’ta!

En sevilen Tiamat albümleriyle sizi başbaşa bırakalım. Biletler hemen aşağıda!

T̲iamat̲ – W̲ildhoney̲ (Full Album) 1994