MÜZİK
Nedir Bu Drill Denen Şey?
Yakından bakalım: Drill
Popüler kültürün sosyal medya platformları ile gün yüzüne çıkması birçok yeni kavramı da hayatımıza soktu. Drill ise bu kavramlardan sadece biri. Peki ne anlama geliyor? İşte drill hakkındaki tüm detaylar.
Bir müzik tarzı olarak: Drill
Kelime anlamı delmek ve matkap olan drill, trap müziğin bir alt dalı olarak 2000’lerin sonlarında ortaya çıktı. Temelleri Chicago sokaklarında atılan drill müziğin asıl amacı ise hayattaki zorluklardan ve çete savaşlarından kaçmak.
Chief Keef, Lil Durk, G Herbo ve King Louie gibi isimler ile tanınmaya başlayan bu tarz, 2012 yılında Amerikan ana akım medyası tarafından da fark edildi. Drill müzik yapan sanatçılar büyük plak şirketleri ile anlaşarak globalleşmeye başladı. Drill müziğin karakteristik ögelerini oluşturan Dro City rapçisi Pac Man ise ‘’drill’’ teriminin uygulayıcısı olarak kabul ediliyor.
Drill müzik ne anlatıyor?
Şiddet geçmişine sahip sanatçılardan oluşan drill toplulukları aslında bunun çok uzağında bir sanat anlayışına sahip. Zor hayatlar yaşamış olan drill rap sanatçıları hayat hikayelerini müzikleri ile tüm dünyaya anlatmayı hedefliyor. Ekonomik sorunlar, kurtuluş, şiddetin engellenmesi, eşitlik ve politik problemler drill müziğin eğildiği konulardan sadece bazıları.
Trap müziğine göre daha yavaş beatlere sahip olan drill, hip hop’un çok daha karanlık bir yüzü aslında. Drill müzik tarzı, trapten sonra gelmiş olan en etkili janra olarak tanımlanıyor.
Chicago’dan Brixton’a doğru esen drill rüzgarı
Chicago’nun Dro City isimli mahallesinde ortaya çıkan drill müziğin, kurucusu Pac Man olarak kabul ediliyor. It’s a Drill isimli parçası ile sektöre giriş yapan Pac Man, bu parça ile drill müziği başlatmış oldu.
Pac Man’in 25 yaşında hayatını kaybetmesi ile drill müzik Chief Keef ile devam etti. 2012 yılında Finally Rich isimli ilk stüdyo albümünü yayımlayan Chief Keef, drill müziğe birçok başarı kazandırdı. Albüm içerisinde yer alan I Don’t Like, drill müziğin en büyük hitlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Pac Man ve Chief Keef’in açtığı yoldan birçok başarılı rap sanatçısı da geçti. Drill müziğin Chicago’daki kalıcı zaferinin ardından global başarılar da gelmeye başladı.
Londra’nın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak hafızalarda yer eden Brixton, drill müziğin ikinci yuvası oldu. 67 isimli İngiliz grubunun Amerika ve İngiltere arasında köprü görevi kurması, drill müziğin globaldeki dönüm noktasıydı. 67’yi 150 grubu takip etti. 150 ismi ile çıkış yapan drill müzik grubu UK Drill isimli yeni bir kavramı sözlüklerimize ekledi.
AXL Beats ve 808Melo isimli sanatçılar, okları tekrardan Amerika’ya çevirdi. Brooklyn Drill kavramının doğması ile drill müzik Amerika ve İngiltere’nin dışına çıkmaya başladı. Pop Smoke, Welcome To The Party ve Shake The Room isimli hit parçaları ile drill müziğe birçok başarı kazandırdı.
Türkiye’de Drill Müzik
Drill müziğin Amerika ve İngiltere arasında geçen uzun süreli yolculuğu, başarılı rap sanatçılarının yetişmesi ile tüm dünyaya yayıldı. Avrupa’da popüler kültür haline gelen müzik türü son yıllarda ülkemizde de ses getirmeye başladı. Özellikle yeni jenerasyon tarafından heyecanla takip edilen drill, müzik listelerini alt üst etmeye devam ediyor.
Çalışmalarında drill esintilerine rastlanan isimler cakal, Lvbel C5, Batuflex ve Organize gibi rap sanatçıları. Ülkemiz için oldukça yeni bir tarz olan drill müzik, insanı hızla yakalayan ritimleri ve sözleri ile her geçen gün kitlesini genişletiyor. ‘’İmdat, imdat, yok mu kafamızı yakalıy’cak?’’ Çoktan her birimizin ezberinde değil mi?