MÜZİK

BİR MÜZİK AKIMI: “ÜÇÜNCÜ YENİLER”

Üçüncü Yeniler hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Üçüncü Yeniler; edebiyatımızda yer alan, kendinden önceki akımlara tepki olarak doğan Birinci ve İkinci Yeni akımlarından esinlenerek isimlendirilmiş bir müzik akımı.

Bu tanım ilk defa, bu akıma ait olabileceği düşünülen isimleri ve şarkılarını bir çalma listesinde toplayan Spotify’da görüldü. Spotify kendi hazırladığı ve sürekli güncellenen bir çalma listesine Üçüncü Yeniler ismi verdi.

2010’larda hayatımıza giren bu tanım, özellikle alternatif müzik yapan birçok grup ve sanatçıyı tanımlarken kullanılıyor. Büyük Ev Ablukada, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Son Feci Bisiklet ve Adamlar bu akımın ilk öncülerinden diyebiliriz.

Yeni nesil müzik gruplarının ilginç isimlerinin nereden geldiğinden bahsettiğimiz içeriğe göz atmayı unutmayın.

Peki, son dönemin en sevilen Üçüncü Yeniler’i kimlerdir?

Madrigal

2007 yılında çocukluk arkadaşı olan Ceyhun Kaan Karakaş ve Kaan Alıcı tarafından Kocaeli’nde kurulmuş bir alternatif rock grubu.

2007-2013 yılları arasında grubun ismi Mavera iken 2013 yılında Anıl Erdem Cevizci ile tanışan grubun kaderi değişti. Müzik kariyerlerinde değişikliğe gitmeye karar vererek beste grubu olma yolunda ilk adımlarını attılar. Bu büyük değişiklikle beraber grubun ismi şimdi bilinen haliyle Madrigal oldu.

İlk yıllarında barlarda ve çeşitli etkinliklerde sahne alan grup, 2015 yılında kendi bestelerini yapmaya başladılar. Madrigal grubunun tanınmaya başlanması 2019 yılında yayınladıkları Kelebekler şarkısı ile gerçekleşti. Fakat grubun asıl dönüm noktası Seni Dert Etmeler şarkısı oldu. Şarkı, Youtube’da yaklaşık 100 milyon dinlenmeye sahip.

Madrigal - Seni Dert Etmeler (Official Audio)

Şu anda; grubun vokali ve gitaristi Anıl Erdem Cevizci, bas gitarcısı Kaan Alıcı, bateristi ve geri vokali Sanlı Akgün, klavye veri geri vokali Burak Emir Kamacı ve elektro gitaristi ise Ceyhun Kaan Karakaş’tır.

Son iki yıldır büyük bir popülariteye kavuşan grup, konserlerine tam gaz devam ediyor.

Kendimden Hallice

Yeni nesil alternatif rock müziğin temsilcilerinden olan Kendimden Hallice, 2013 yılında grubun solisti Ozan Özalp ve ünlü prodüktör Nina Varon’un yollarının kesişmesiyle kuruldu.

Geniş kitlelere hitap eden şarkıları ile kısa sürede yükselen grup, ilk başlarda Ozan Özalp ile birlikte Hakkı Aksu, Uğur Eren Bektaş ve Oğuzhan Ilgaz’dan oluşuyordu. Zamanla bu üyelerle Ozan Özalp yollarını ayırdı. Şimdi farklı isimlerle 5 kişilik bir grup olarak yollarına devam ediyorlar.

Grup, şarkılarında genel olarak içsel konuları işlese de bunu sade bir dil ile yapıyor. Asıl etkileyici olanın bu sadelik olduğunu söylemek yanlış olmaz.

2020 yılında yayınladıkları Sakince Yoruldum ve Hatamı Dansa Kaldırdım parçaları ile büyük bir ivme kazanan grup, dinleme listelerinin vazgeçilmezi olmaya başladı.

Kendimden Hallice - Hatamı Dansa Kaldırdım (Official Video)

Enerjileri ile sahneyi canlandıran grup sevenleri ile buluşmaya devam ediyor.

Evdeki Saat

Evdeki Saat, 2014 yılında ev arkadaşı olan vokalist Eren Alıcı ve back vokal Sunguralp Esat tarafından kurulan alternatif bir müzik grubu. Parçalarında daha çok Kadıköy-Karaköy soundunu kullanan grup, sokak ve şiiri buluşturuyor.

Birçok kişinin merak ettiği bir diğer konu ise grubun ismi. Aslında bu konu üzerine çok düşünülmemiş, Sunguralp Esat’ın daha önceden var olan Evdeki Saat Youtube hesabından paylaşımlar yapmaya başlamışlar.

İlk olarak “Biraz Olsun” , “Deli Miyim” isimli parçalarını internette paylaşan grup, 2017 yılında ilk albümleri olan “Bizi Orada Arama”yı yayınladılar.

Ünleri giderek artan grup, en büyük ivmeyi 2020 yılında yayınladıkları Uzunlar parçası ile yakaladı. Şarkı, Yotube’da yaklaşık 40 milyon izlenmeye sahip.

Evdeki Saat - Uzunlar V1 (Official Video)

İkiye On Kala

İkiye On Kala, kendi ismini kullanmak istemeyen şarkıcı-şarkı yazarı Uğur Uras Ustaoğlu’nun sahne ismidir.

2014 yılında İzmir Bornova’da ortaya çıkan ve bağımsız müzik yapmaya başlayan Uras, ilk şarkısını İkiye On Kala adıyla sosyal medya kanalları üzerinden yayımladı. Zaman içerisinde yüzbinlerce dinlenmeye ulaşan Uras, konser vermek için bir grup kurdu. 2019 yılına kadar beraber kolektif çalışmalar yürüten grubun müzikal bakış açılarındaki farklılıklar yüzünden Uras tek başına devam etme kararı aldı.

İkiye On Kala şarkıları tamamen Uras’ın hikâyelerinden oluşuyor. Belli bir müzik tarzını benimsemeyen Uras, hoşuna giden her enstrüman ile müziğini yapmaya devam ediyor.

İkiye On Kala’nın ses getiren parçası ise 2020 yılında yayınladığı Kentsel Dönüşümler. Parça yaz aylarında en çok dinlenen 20 şarkı arasında yer aldı ve Youtube’da yaklaşık 140 milyon dinlenmeye sahip.

İkiye On Kala - Kafamda Kentsel Dönüşümler

İkiye On Kala’nın tek kişilik bağımsız müzik yolculuğuna ortak olmak isterseniz web sitemizi takipte kalın.

Mavi-Gri

Mavi Gri, 2016 yılında Akif Alkan ve Yusuf Kurtucu tarafından kurulan Türk bağımsız alternatif rock grubu. Gruba daha sonralarında Halef Binici, Engincan Onar ve Cenk Sinör katılınca grup güncel halini aldı.

İlk şarkıları olan “Ben Sende Yandım” parçasını Aralık 2016’da YouTube’da paylaşarak müzik hayatına başlayan grup, büyük beğeni topladı. Mavi Gri, 2018 Mayıs ayında ilk albümleri olan “İlkyaz Yağmuru” yayınlayarak sevenleriyle buluşturdu.

Grup üyelerine baktığımızda, vokal ve ritim gitarda Akif Alkan, elektrik gitarda Yusuf Kurtucu, davulda Halef Binici, prodüksiyonda ve klavyede Engincan Onar, bas gitarda Cenk Sinör’ü görüyoruz.

Sevilen grubun en popüler şarkılarından biri olan Altüst Olmuşum, 2020 yılına damgasını vuran parçalardan biri oldu. Parça, Youtube’da yaklaşık 40 milyon dinlenmeye sahip.

Mavi Gri - Altüst Olmuşum

Ünlü grup, Türkiye’nin birçok yerinde konser vermeye devam ediyor.

KÖFN

KÖFN, 2018 yılında kurulan ve elektronik müzik ile pop müziği birleştiren bir müzik grubu.

Grubun kurucularından olan Salman Tin kendini şöyle tanımlıyor: “Kendini bildi bileli şarkı söyleyen bir şarkı yazarı ve şarkıcıyım”. Salman Tin, üniversiteden mezun olduktan sonra 2017 yılında eğitimini müzik üzerine yapan Bilge Kağan Etil ile tanıştı. Müziğe gönül veren bu iki ismin yollarının kesişmesinden bir yıl sonra KÖFN kuruldu.

Birçok kişinin merak ettiği bir diğer nokta ise grubun ismi. Türkçe bir kelime olan ve büyük sepet anlamına gelen “köfün” kelimesindeki ü harfinin çıkarılması ile ortaya çıkmış. Dikkat çekici olduğunu ve elektronik müziğin ruhuna yakıştığını düşündükleri için bu ismi tercih etmişler.

Gitar, vokal, şarkı yazarı Salman Tin ve prodüktör, aranjör Bilge Kağan Etil’in birlikte kurdukları KÖFN, 2022 yılının Mart ayında yayınlanan Bi’ Tek Ben Anlarım parçası ile büyük ses uyandırdı. Parça, Youtube’da yaklaşık 80 milyon izlenmeye sahip.

KÖFN - Bi' Tek Ben Anlarım - (Official Video)

Elektro-pop müziğin sevilen ismi KÖFN, sonbaharda da sevenleriyle buluşmaya devam ediyor.