MÜZİK

Yeni Nesil Yerli Grup İsimlerinin Hikayeleri

Biliyoruz siz de merak ediyorsunuz. :)

“Üçüncü Yeniler” olarak da adlandırılan bu yeni janra, Türk müziğinde yaşanan en önemli kırılma noktalarından biri. İlham verici imajları ile dikkat çeken bu gruplar; şarkı sözleri, sahne gösterileri ve müzikleri ile farklı sanat disiplinlerini bir araya getiriyor. Alternatif Türk müziğinin en dikkat çeken özelliği ise hiç kuşkusuz grup isimleri. Alışılmışın dışına çıkan sanatçılar, seçtikleri grup isimleriyle de epey merak uyandırıyor. Yerli grup isimlerinin hikayelerine birlikte bakalım mı?

Büyük Ev Ablukada

Büyük Ev Ablukada için tuhaf isimli gruplar akımının öncüsü diyebiliriz. 2008 yılında İstanbul’da kurulan grubun isminin hikayesi ise Turgut Uyar’ın Büyük Ev Ablukada isimli şiirine dayanıyor.


Bu yapıları on iki kat yapmak bizim aklımızdı,
Biz kurduk istersek umursamayız ya.
(Abluka burada başlıyor çünkü.)


Büyük Ev Ablukada’nın hikayesinde her şey grup ismi ile bitmiyor. Grup üyelerinin sahne isimleri de en az grubun adı kadar ilginç. Bartu Küçükçağlayan, Canavar Banavar ismi ile sevenlerinin karşısına çıkıyor. Muhteşem ışık gösterilerinin ve dekorların mimarı Cem Yılmazer’in sahne ismi ise Afordisman Salihins. Solo çalışmalarına da şahit olduğumuz Gülinler ise GalvanizGelbiraz mahlasını kullanıyor. Kimi zaman konserlere dahil olan konuk sanatçılar da Bass Bariton, Bentek Sizhepiniz ve Baksen Oyalama gibi enteresan sahne adları kullanıyor. Gruba ait 3 albüm çalışması da tüm bu isim akımı destekler nitelikte: Full Faça, Ay Şuram Hâlâ Ağrıyor ve Fırtınayt.

Yaşlı Amca

2012 yılında kurulan Yaşlı Amca grubu, yeni nesil Türk rock müziğin en önemli temsilcilerinden. Sevilen şarkıları ile müzik listelerindeki yerini korumayı başaran Yaşlı Amca’nın da elbette bir hikayesi var. Grubun kurulma aşamasında isim arayışına giren üyeler, aynı süreçte Yaşlı Amca adlı bir parça üzerinde de çalışıyorlarmış. Aslında üzerinde çalıştıkları şarkının gruba ismini verdiğini söyleyebiliriz. Şarkı ise Ankara sokaklarında her gün gitar çalan yaşlı bir amcanın hikayesini anlatıyor. Y

Yüzyüzeyken Konuşuruz

Alternatif Türk müziğinin en uzun soluklu isimlerinden Yüzyüzeyken Konuşuruz ile devam edelim. 2011 yılında Kaan Boşnak ve Engin Sevik tarafından kurulan grup, kısa sürede binlerce dinleyiciye ulaştı. Evdekilere Selam, Otoban Sıcağı ve Akustik Travma gibi albümler ile sektörde ilerleyen grubun ismi aslında basit bir telefon konuşmasına dayanıyor. Kaan Boşnak ve arkadaşı arasında geçen ‘’Grubun ismini sonra yüzyüzeyken konuşuruz.’’ cümlesi, günümüzün en çok dinlenen alternatif müzik gruplarından birinin ismi haline gelmiş.

Dolu Kadehi Ters Tut

2014 yılında Mürsel Oğulcan Ava ve Uğurhan Özay tarafından kurulan Dolu Kadehi Ters Tut, ilk albümleri Polonya’nın Başı Belada ile müzik dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Türk alternatif rock müziğine yeni bir soluk getiren DKTT’un isim hikayesi ise oldukça etkileyici. Grubun ismi Ömer Hayyam’ın 27 No’lu Rubaisi’nden ilham alınarak konulmuş. Gruba ismini veren eşsiz dizeleri de sizlerle paylaşmadan geçmeyelim.

Tanrım, bu güzel yüze vermişsin emek,
O sümbülü koklamak, saçın’ ellemek.
Sonra da ona bakma, dersen, anlamı
Dolu kadehi ters tut, hiç dökme demek

Perdenin Ardındakiler

Perdenin Ardındakiler, Doruk Ereşter ve Direnç Kaçmaz tarafından 2017 yılında kuruldu. İlk teklileri Gökyüzü ile büyük bir başarı yakalayan ikili, dingin müzikleri ile geniş bir hayran kitlesine ulaştı. Grup ismi üzerine yaşanan anlaşmazlıklar şarkının çıkmasına bir süre engel olmuş. Doruk Ereşter’in bir dergide gördüğü yazı ile grubun ismine karar vermişler. Sanatçıların ifadesine göre Perdenin Ardındakiler ismi, yaptıkları müziği ifade edebilecek en doğru tamlamayı ifade ediyormuş.