MÜZİK

Alman Power Metal Grubu: Blind Guardian

5 Kasım'da canlı dinleyeceğimiz Blind Guardian'ı mercek altına alıyoruz!

1984 yılında Almanya’nın Krefeld şehrinde kurulan Blind Guardian; power, symphonic, progressive, speed ve thrash metal tarzlarında müzik yapıyor.

Yıllar içerisinde farklı isimlerin yer aldığı grubun güncel üyeleri ise şu şekilde: Vokalde Hansi Kürsch, gitarda André Olbrich ve Marcus Siepen, davulda Frederik Ehmke ve basta Johan Van Stratum.

Edebiyat ve metalin eşsiz bir kombinasyonu olan Blind Guardian’ın kariyer basamaklarını birlikte tırmanalım.

İsim Değişikliği ve İlk Albümler

1980 Almanyasını etkisi altına alan heavy metal akımı döneminde kurulan Blind Guardian grubu, müziğe Lucifer’s Heritage ismiyle başladı. İlk yıllarını üye değişiklikleriyle geçiren grup, 1985 ve 1986 yıllarında iki demo yayımlayarak resmi olarak müzik çalışmalarına başladı. No Remorse Records ile anlaşma masasına oturan üyeler, grup ismi nedeniyle oluşabilecek spekülasyonlardan kaçınmak için isimlerini Blind Guardian olarak güncelledi. Yeni ismin ilham kaynağı ise Fates Warning grubunun Awaken the Guardian albümü oldu.

Blind Guardian etiketine sahip ilk müzik çalışmaları 1988 yılında geldi: Battalions of Fear isimli ilk stüdyo albümü. Alman power metal grubu Helloween’in etkilerini taşıyan Battalions of Fear aslında bir speed metal albümüydü. Üyeler 1989 yılında trash metal imzası taşıyan Follow the Blind’ı, 1990’da ise koro ve klasik müzik ezgileri barındıran Tales from the Twilight World’ü yayımladı.

Müzik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Blind Guardian, 90’lar metalinin belki de en üretken grubuydu. 1991 yılında Virgin Records ile anlaşma masasına oturan üyeler, aynı yıl dördüncü stüdyo albümleri Somewhere Far Beyond‘u  yayımladı. 1993’te ilk canlı performans albümleri Tokyo Tales, 1995’te Imaginations from the Other Side, 1996’da ise The Forgetten Tales’i piyasaya sürdüler.

Orta Dünya’da Rock Konseri: Konsept Albüm

Blind Guardian’ı The Lord of the Rings serisi ile özdeşleştiren albüm çalışması: Nightfall in Middle-Earth. Seriye olan hayranlıklarını geçmiş çalışmalarında da hissettiren üyeler, Tales from the Twilight World albümünde yer alan Lord of the Rings şarkısıyla fantastik evrene göz kırpmıştı.

Nightfall in Middle-Earth ile konsept albüm çalışmasına soyunan Blind Guardian, J. R. R. Tolkien’in The Silmarillion hikayesine dayanan bir albüm tasarladı. Katmanlı arka vokallerin ve folk rock etkilerinin hissedildiği 23 şarkılık albüm adeta Silmarillion’un melodik bir versiyonu. Sadece şarkılarında değil albüm kapağında da hikayeden kopmayan üyeler, Luthien’in Morgoth’un önünde dans ettiği sahneden ilham aldı.

Bu etkileyici albüm, War of Wrath savaşını anlatan introyla hikayeye giriş yapıyor. Devamında ise Valinor’dan kaçan Ungoliant ve Morgoth, Morgoth’un Ungoliant tarafından uğradığı saldırı, Fingolfin‘in  Fëanor’un peşinden gitmesi, Luthien’in Mandos’un karşısında şarkı söylemesi, Túrin’in hikayesi ve çok daha fazlasına rastlıyoruz…

LotR evrenine ve The Silmarillion’a hakim olanlar çoktan albümü oynatmaya başladı bile.

Blind Guardian’ın Amerika’da yayımlanan ilk albümü olan Nightfall in Middle-Earth, müzik otoriteleri tarafından grubun en iyi albümü olarak değerlendirildi. Bu epik albümün ardından 2002’de The Night at the Opera ve 2006’da ise A Twist in the Myth yayımlandı.

2010-Günümüz: Orkestra Albümü ve The God Machine

2010’lara At the Edge of Time isimli dokuzuncu stüdyo albümleriyle giriş yapan Blind Guardian, yolculuğuna turneler ve derleme çalışmalarıyla devam etti. Uzun süre yeni projelerden uzak kalan üyeler, 2015’te Beyond the Red Mirror isimli albümle geri döndü. 1996 yılında duyurdukları orkestra albümü ise ancak 2019 yılında sonuçlanabildi: Prag Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği Legacy of the Dark Lands.

Grubun on ikinci ve yayımlanan son albümü ise Eylül 2022’de yayımlandı: The God Machine. Geçen uzun yılların ardından müzik çalışmalarını bırakmayan Blind Guardian, bu albümle hiçbir şey kaybetmediğini kanıtladı. Deliver Us From Evil ve Damnation gibi başarılı parçaların yer aldığı 9 şarkılık albüm, grup için turne hazırlıklarını da gündeme getirdi.

Orta Dünya Zamanlarında İstanbul

Blind Guardian, The God Machine turnesi kapsamında İstanbul’a gelmeye hazırlanıyor.

#yüzdeyüzmetal’in katkılarıyla gerçekleşecek etkinliğe Zorlu PSM Turkcell Sahnesi ev sahipliği yapacak. Blind Guardian’ın son albümü ve unutulmaz parçaları 5 Kasım Pazar günü İstanbul’da yankılanacak. Fantastik edebiyatın metal müzikle dansını izlemek için yerlerinizi şimdiden alın.