Güncel

Tarihi Alman Festivali ‘Oktoberfest’

Günler kısalmaya ve havalar serinlemeye başladığında tüm dünyada kutlanan bir festivalin hazırlıkları başlar: Oktoberfest!

Octoberfest, Ekim Festivali olarak da bilinen ve dünya çapında kutlanan en büyük festivallerden biri…

Ekim ayını çoktan yarılamışken festivalin tarihine ve Oktoberfest ruhunu hissedebileceğiniz etkinliklere daha yakından bakalım.

Oktoberfest’in Kökenleri

Oktoberfest ruhunu yakalamak için 19. yüzyıla doğru zamanda küçük bir yolculuğa çıkıyoruz!

Bavyera Prensi Ludwig, 12 Ekim 1810’da Münih’te büyük bir düğün düzenledi. Prensin evliliğine işaret eden bu tarih ise dünyanın en büyük festivallerinden birinin temellerini attı. Halkın katılımıyla gerçekleşen düğünde at yarışları, fıçı patlatma ritüelleri ve çadır eğlenceleri gibi çeşitli gösteriler düzenlendi. İşte tarihin en çok konuşulan festivali de böylece başlamış oldu…

Her yıl Münih’te düzenlenen Oktoberfest toplamda 16 gün sürüyor. Geleneksel olarak Eylül sonu ve Ekim başı arasında kutlanan festivale, Theresienwiese ev sahipliği yapıyor. Devasa bir festival alanına dönüşen Theresienwiese’e görkemli çadırlar, yemek koridorları, yarışma alanları, atlı karıncalar, dönme dolaplar ve geleneksel Alman oyunlarının oynandığı lunaparklar inşa ediliyor.

Birçok lezzetin sunulduğu yemek stantlarında ise Almanya’nın favori lezzetlerini deneyimlemek mümkün. Sosisler, brezneler (tuzlu ekmekler), et yemekleri, tatlılar ve çok daha fazlası.

Kısacası Oktoberfest hem Alman kültürünü hem de mutfağını yakından tanımak için harika bir fırsat!

Almanya’dan Tüm Dünyaya

Oktoberfest, sonbahar eğlencesi arayanlar için biçilmiş bir kaftan adeta. Tarih, yemek ve eğlencenin mükemmel bir birleşimi olan Oktoberfest, geleneksel olarak hasat mevsimine denk geliyor. Prens Ludwig’in düğününün dışında hasadın tamamlanması da Oktoberfest’te kutlanıyor.

Münih’in en büyük turistik etkinliği olan festival, Alman kültürünün de çok büyük bir parçası. Oktoberfest’e katılan ziyaretçiler; Alman müziği, giyim kültürü, dansları ve geleneksel lezzetleriyle tanışma fırsatı yakalıyor. Oktoberfest’in etkisi öylesine büyük ki festival kapsamında her yıl dünya dört bir yanından milyonlarca insan, Münih’e geliyor.

Oktoberfest Hakkında Bilinmeyenler

Her yıl sonbaharda düzenlenen Oktoberfest, diğer festivallerde göremeyeceğiniz pek çok özelliğe sahip.

Bunlardan ilki ise Oktoberfest’e özel kıyafet kodları. Festival çadırlarında çalışan garsonlar geleneksel Alman kıyafeti olan “dirndl”leri giyiyor. Festivalin atmosferine renk katan kıyafetler kısa sürede konukların da ilgisini çekmiş olacak ki festivale katılırken giyilen bir kostüm haline gelmesi uzun sürmedi.

Münih Belediye Başkanı tarafından büyük bir seremoni ile başlatılan festivalde fıçı patlatma geleneği de sürdürülüyor. Bunun için kullanılan tokmak da Almanlar için oldukça özel.

Alanda bulunan “Riesenrad” adlı büyük dönme dolap ise 1900 yılından beri hizmet veriyor. Tüm Oktoberfest kutlamalarına tanıklık eden tarihi çark, festivalin simgesi olarak kullanılıyor.

Her yıl milyonlarca yerel ve uluslararası ziyaretçiyi ağırlayan Oktoberfest, katılımcı sayısıyla rekorlara imza atıyor. 2019 yılında yaklaşık 6.3 milyon kişinin festivali ziyaret ettiği belirlenen veriler arasında. Sonbahar tutkusu bu olsa gerek!