MÜZİK

Küçük Prens: Bir Dostluk Hikayesi

Hepimizin hayatında iz bırakan Küçük Prens'i bambaşka şekilde deneyimlemeye hazır mısınız?

Hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eden masal kitabı olan Küçük Prens olan 1943 yılında yayımlandı. Hikayenin başarısı Fransa sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayıldı. Toplamda 210 farklı dil ve lehçeye çevrilen Küçük Prens dünyanın en çok satan ve okunan kitapları arasında yer alıyor. Bir çocuğun bakış açısıyla yazılan kitap yetişkinlerin dünyasının nasıl gözüktüğünü oldukça saf bir dille anlatıyor. Kitabı bu kadar popüler yapan şey ise içerdiği felsefik düşünce örgüleriyle hayata dair öğütler vermesi.

‘’İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.’’

Eser, yazarı tarafından çocukluk arkadaşı ve dostu Leon Werth’e adanmış. Operadan filmlere, şarkılardan dizilere kadar pek çok esere ilham kaynağı olan Küçük Prens 12 defa beyaz perdeye aktarıldı. Küçük Prens’in ve Exupéry’nin silüeti Fransa’da 50 franklık banknotların üzerine işlenerek tarihe geçti. Banknotlarda eserde geçen ikonik sözlere de yer verildi. 2003 yılında ise ünlü asteroid 45 Euguina’ya Petit-Prince ismi verildi.

Küçük Prens ne anlatıyor?

Aforizmalarla dolu olan hikaye uçağı bozulduğu için Sahra Çölü’ne iniş yapan bir pilotun Küçük Prens ile tanışmasıyla başlıyor. İlk olarak Prens’in yaşadığı ülkeyi tanıyoruz. B-612 asteroidinde tek başına yaşayan Küçük Prens’in tek arkadaşı ise var gücüyle koruduğu “tek bir gül parçası.”

‘’Gülü senin için bu kadar önemli kılan şey ona harcadığın zamandır.’’

Hikayenin devamında gülüne dikkatle bakmaya devam eden Prens ona daha fazla yarar sağlayabilmek için diyar diyar gezmeye başlıyor. Her bir gezegende hayatın çirkin yüzünü gören kahraman tüm seyahatlerinden yurduna mutsuz bir şekilde dönüyor. Küçük Prens’in ziyaret ettiği son gezegen ise kahramanı hayal kırıklığına uğratan ve bizim de yakından tanıdığımız bir yer: Dünyamız.

Küçük Prens’in konusu ve global başarısı

Hikaye toplam 27 bölümden oluşuyor. Bölümlerin her birinde yetişkinlerin rutin yaşamına göndermeler yapılıyor.

‘’İnsanların artık hiçbir şeyi anlamaya vakitleri yok. Onlar her şeyi tüccarlardan satın alıyor. Ama dost satan tüccar olmadığı için artık insanların dostları yok.’’

Yetişkin hayatıyla ilişkilendirilen hikayedeki her bir gezegen ayrı bir problemi sembolize ediyor aslında. Kralın gezegeni otorite arzusunu, sarhoşun gezegeni umutsuzluğu, sanatçının gezegeni kibri, iş adamının gezegeni materyalizmi, fenercinin gezeni sorgulamamayı ve coğrafyacının gezegeni unutulan bilimsel amaçları simgeliyor.

Yazar Antoine de Saint-Exupéry’nin New York’ta bir otel odasında kaleme aldığı hikaye, yine yazar tarafından çizilen resimlerle destekleniyor. Bu da kitaba global bir başarı kazandıran diğer bir detay.

Küçük Prens: Bir Dostluk Hikayesi

7’den 70’e her yaşa hitap eden Küçük Prens’in dijital uyarlaması olan Bir Dostluk Hikayesi izleyicilere bambaşka bir deneyim yaşatıyor. Maximum Uniq Box’ın perdelerinde İngilizce ve Türkçe olarak gerçekleştirilecek gösterimlerin büyülü dijital dünyası, izleyiciyi 80 yıllık unutulmaz bir serüvene davet ediyor. İngilizce gösterimlerin yalnızca 28 Ocak ve 4 Şubat tarihlerindeki saat 11:00 seanslarında izlenebileceğini de ekleyelim. Çağdaş sahne teknolojileriyle Dijital Sanat Stüdyosu tarafından tasarlanan uyarlama 5 Şubat’a kadar Maximum Uniq Box’ta olacak. 40 dakika sürecek olan gösterimde dostluk, aile ve sevgi kavramları üzerine derin düşüncelere sürüklenebilirsiniz. Kenan Ece’nin pilotu canlandığı uyarlama ile sömestir tatili çok daha renkli geçecek.

Sahra Çölü’nden farklı gezegenlere uzanan bu yolculukta Küçük Prens’e eşlik etmeye ne dersiniz?

“Hoşça git,” dedi tilki.