MÜZİK

KidZania’yı Mercek Altına Aldık!

KidZania, çocukların aklını başından alan yepyeni bir mekan. 4-14 yaş arası çocuklar burada hem eğleniyor hem de öğreniyor! KidZania hakkındaki tüm detayları Biletix Blog okuyucuları için öğrendik!

KidZania’daki aktiviteleri, çocukları nelerin beklediğini bir de sizden dinleyebilir miyiz?
KidZania’da çocukları kendi boyutlarına göre uyarlanmış her şeyiyle gerçek bir şehir bekliyor. 4-14 yaş arası çocuklara hitap eden KidZania’da, çocuklara 60 iş biriminde 90’dan fazla mesleki alanı deneyimleme fırsatı sunuluyor. Burada çocuklar gerçek markaların oluşturduğu iş birimlerinde mesleki roller alıyor. Bir başka deyişle KidZania’ya gelen bir çocuk Havacılık Akademisi içerisinde yer alan uçuş simülasyonu içinde pilotluğu, itfaiye biriminde itfaiyeciliği deneyimleyebilir. Ya da, hastanede bir günlüğüne cerrah olabilir ya da asistan doktorluk yapabilir.

kidzania

KidZania’nın diğer çocuk parklarından farkı sizce nedir?
KidZania bir çocuk parkı değil aslında, bir “çocuk cumhuriyeti”. Burada çocuklara edutainment (eğlendirirken eğitme) yöntemi uygulanıyor. Çocuklar merak ettikleri meslek birimlerini eğlenerek deneyimlerken; gösterdikleri emeğin karşılığında para kazanmayı, bu parayı biriktirmeyi, doğru harcamayı, bankaya yatırmayı öğreniyor. Tamamen gerçek dünya mesleklerine dayanan pek çok aktivite ile çocuklar kariyer sahibi olmanın ve daha geniş anlamda topluma sağlayabilecekleri katkıların değerini öğreniyor. KidZania, çocuklara grup çalışması alanında deneyim sağlarken, eğlenceli bir şekilde ekonominin temel ilkeleri konusunda da katkıda bulunuyor. Genel olarak KidZania parkları tüm dünyada boyut, içerik, aktivite ve meslek oyunları/ roller açısından aynıdır. Tek fark ülkeye göre değişen katılımcı markalardır.

kidzania

KidZania’daki para birimi KidZos hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?
“KidZos” yalnızca KidZania parklarında geçerli para birimine verilen addır. KidZania girişinde çocuklara 50 KidZos verilir. Çocuklar bunu kullanarak bankada hesap açarak yatırım yapabilir ya da üniversiteye gitmek gibi KidZos gerektiren belirli aktivitelere katılabilir. Bunların dışında KidZania mağazasından alışveriş de yapabilir. Dünya genelinde 13 ülke ve 16 şehirde yer alan KidZania parkları içerisinde para biriktirme alışkanlığı en yüksek çocukların Japonya ve Türkiye olduğunu da eklemek isterim.

kidzania_kidzos

KidZania A’dan Z’ye her detayı düşünülmüş bir platform. Bu kadar çok ayrıntıyı düşünen, planlayan ve organize eden ekip toplam kaç kişiden oluşuyor?
KidZania İstanbul’un tüm operasyonunda; yetkinlik bazlı iş görüşmeleri neticesinde işe alımları gerçekleşen ortalama 300 kişi görev alıyor. Bu kişiler işe alım sonrasında da bir eğitim sürecine tabi tutuluyor.

kidzania

Açılışının üzerinden çok zaman geçmemesine rağmen KidZania pek çok aile ve çocuk tarafından ziyaret edildi. İşin içinde çocuklar olunca mutlaka komik anlar yaşanmıştır. Bize anlatabileceğiniz eğlenceli bir KidZania anısı var mıdır?
Tek bir olaydansa günlük hayat içerisinde hemen hepimizin başına KidZania’yla ilgili hoş şeyler gelebiliyor. Yeni ortamlarda burada çalıştığımızı öğrenen kişilerden en az bir ya da birkaçı “KidZania mı? Harika… Küçükken en büyük hayalim Diş Hekimi/Doktor/İtfaiyeci/Ressam… olmaktı. En yakın zamanda geleceğim” diyor. Bu da kuşkusuz hepimizin çok hoşuna gidiyor. Her ne kadar veliler çocuklarına eşlik etme amaçlı da gelse; ister istemez kendi çocukluklarına da geri dönüyor. Hangimiz istemeyiz ki?

kidzania
İleride gerçekleştirmeyi planladığınız, KidZania gibi farklı projeleriniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?
Edutainment ülkemizde de hızla yayılan son derece önemli bir sektör. KidZania İstanbul olarak bu kadar sürede gördüğümüz ilgiden son derece memnunuz. Şimdilik Akasya Yeni Nesil Yaşam Merkezi içerisinde yer alan ilk parkımıza odaklandık. İlerleyen zamanlarda farklı projeler konusunu gündeme getirebiliriz tabii, neden olmasın.