MÜZİK

!f İstanbul’da İzlemeniz Gereken 23 Film

Bu Cuma satışa açılacak !f İstanbul’un programı o kadar güzel ki listeyi 10’lu sayılarda tutamadık.

Seçimler tamamen kişiseldir, ben en çok vampirli filmlere oy vermişim şimdi bakınca. Ama sonuçta !f’te demokrasi var, sen istediğine bilet alabilirsin :)

 

Tusk / Mors Dişi

En sevimli komedi filmlerinin yönetmeni Kevin Smith son zamanlarda biraz kan kaybetmiş gibiydi. Mors Dişi ile eski günlerine dönmüş gibi görünüyor. Clerks 3’ü izlemek isteyenlere söyleyelim, filmin bütçesi Mors Dişi sayesinde toplanmış. Bu da Jay and Silent Bob ile önümüzdeki !f’lerde buluşacağız demektir.

!f İstanbul 2015 - Tusk/Mors Dişi

Kumiko, The Treasure Hunter / Kumiko, Hazine Avcısı

Fargo filmini sever misiniz? Sevmem mi diyenler devam etsin, çünkü bu Japon güzeli film Fargo’daki para dolu bavulun peşinden gidiyor. Teriyaki soslu Coen güzellemesi.

!f İstanbul 2015 - Kumiko, The Treasure Hunter/Kumiko, Hazine Avcısı

Rosewater / Gül Suyu

The Daily Show ile hassas siyasi konularda bile cesurca mizah yapan Jon Stewart  ilk filmiyle karşımızda. Film İran’daki seçimleri izlerken hapse atılan BBC muhabiri Maziar Bahari’nin hikayesini anlatıyor.

!f İstanbul 2015 - Rosewater/Gül Suyu

The One I Love / Tek Sevdiğim

The One I Love hafif bilimkurgu temalarıyla örülü çok tatlı bir “ilişkiler üzerine” filmi. Zeki, komik ve dürüst. Kaçmaz.

!f İstanbul 2015 - The One I Love/Tek Sevdiğim

Kaguyahime No Monogatari / Prenses Kaguya Masalı

Isao Takahata çocukluğumuzda sürekli yanımızdaydı. Hani şu Alp’lerde dedesinin yaptığı peynirleri iştahla yiyen, tombul yanaklı Heidi yok mu? İşte Heidi’nin yaratıcısının son filmi Prenses Kaguya Masalı. Gözler doldu mu? Dolmadıysa şunu söyleyeyim film Studio Ghibli’den çıkmış. Hala dudaklar titremediyse, kalbini bir kontrol ettir.

!f İstanbul 2015 - The Tale Princess of Kaguya / Prenses Kaguya Masalı

Norviyia / Norveç

Kalp atışları durmasın diye sürekli dans etmek zorunda olan bir vampir. Tuhaf bir Crank versiyonu gibi. Keşif sevenlere münasip bir seçim.

!f İstanbul 2015 - Norway/Norveç

A Girl Walks Home Alone At Night / Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız

Çarşafıyla, gece karanlık sokaklarda süzülen İran’lı bir genç kız. Tabi bir vampire ne kadar genç olabilirse. Yönetmenin Ana Lily Amirpour’un ilk filmi, yurtdışında bağımsız film festivallerinden ödüllerle döndü. Ya bayılır, ya nefret edersiniz.

!f istanbul 2015 - A Girl Walks Home Alone at Night/Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız

Big Eyes / Büyük Gözler

Şimdi hiç hikayeye, oyunculara girmeden söylemem gerek, Tim Burton kırk yılın başı, içinde Jonny Deep geçmeyen, siyah beyaz çizgili kıyafetlerin olmadığı aydınlık bir film çekmiş. Helena’dan ayrıldığı bu zor günlerde gotiğimize sahip çıkalım.

!f İstanbul 2015 - Big Eyes / İri Gözler

Birdman

Iñárritu yine yapmış! Kesiyen öyküler temasının ustası bu sefer bambaşka bir sinema diliyle, “Tek planmış” gibi akıp giden Birdman kaçırılmazlardan.

!f İstanbul 2015 - Birdman

Dear White People / Sevgili Beyaz Irk

Amerikan komedi dizilerini seyrediyorsanız Obama Amerikasında ırkçılık meselesinin çok farklı noktalara kaydığını, artık politik doğruculuğun mizaha malzeme olduğunu biliyorsunuzdur. Sevgili Beyaz Irk bu ekolden bir taşlama. Kafalar dikkat!

!f İstanbul 2015 - Dear White People/Sevgili Beyaz Irk

X+Y

Bir sayısalcı aşkla tanışınca ortalaması düşer mi? Matematik dehası minik Nathan’ın ilk aşkının hikayesi yürekleri ısıtabilir.

!f İstanbul 2015 - X+Y

Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets / Pulp: Hayat, Ölüm Ve Süpermarketler Üzerine Bir Film

Hepimizin en az bir şarkısını bildiği İngiltere’nin gururlarından Pulp’ın hikayesini anlatan bu uzun isimli belgesel, sadece Pulp’ın hikayesini de anlatmıyor.

1001 Grams / 1001 Gram

Yumurtalar ve  Mutfak Hikayeleri ile ülkemizde de sevilen Bent Hamer çok farklı bir mizah anlayışına sahip filmler çekiyor. Kafayı her şeyi ölçmeye takan Marie’nin hikayesi de yine absürdlüğün sınırlarını zorlayacak gibi.

!f İstanbul 2015 - 1001 Grams / 1001 Gram

Boreg / Ben Gibi

İsrail, Filistin sınırında yaşayan bir karışıklık sonucu yer değiştiren, iki karakterin hikayesi üzerine kurulu absürd bir film Ben Gibi. Öykünün geçtiği mekanları düşünürsek sıradan bir “ay kimliklerimiz karışmış” temasıyla karşı karşıya olmadığımız açık.

!f İstanbul 2015 - Self Made/Ben Gibi

Dark Star: Hr Gigers Welt / Karanlık Yıldız – Hr Giger’in Dünyası

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybedeb, Alien’in tasarımıyla sinemaseverlerin tanımadan sevdiği H.R. Giger’in hikayesi. Elleriyle gülyabani yaratan bir adamın hikayesi ilginç olmaz olur mu?

!f İstanbul 2015 - Dark Star: HR Giger's World/Karanlık Yıldız-HR Giger'ın Dünyası

What We Do In The Shadows / Aylak Vampirler

Bu listenin üçüncü vampire filmi ama hiçbirine gitmezseniz bunu izleyin. Ev arkadaşı dört vampirin faturalar üzerine kavgasını kim seyretmek istemez ki? 2014’ün bütün alternative festivallerinde boy gösteren Aylak Vampirleri severseniz yönetmenin önceki şahanesi Eagle vs Shark’a da bir bakın derim.

!f İstanbul 2015 - What We Do In The Shadows/Aylak Vampirler

Tarlabaşı And Me / Tarlabaşı Ve Ben

İki Fransız öğrencinin Tarlabaşı üzerine çektikleri, şimdilerde baştan yapıldığı için semt adına tarihi değer taşıyacak bir belgesel.

!f İstanbul 2015 - Tarlabaşı ve Ben

Appropriate Behavior / Makul Davranış

Desiree Akhavan’ın yazıp, yönettiği ve başrolünde oynadığı Makul Davranış tam bir auteur filmine benziyor. İki kadının aşk hikayesi üzerinden aile meseleleri, elalem ne derler,sen kime baktınlar üzerine hoş bir komedi.

!f İstanbul 2015 - Appropriate Behavior/Makul Davranış

 Remake, Remix, Rip-Off: About Copy Culture & Turkish Pop Cinema / Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması

“Çektiğim filmlerin negatiflerin birbirine bağlasanız dünyanın etrafını iki defa döner.”  diyen Cüneyt Arkın ve daha bir çok Yeşilçam ustasının yer aldığı belgesel sinefillerin kaçırılmazlar listesinde.

!f İstanbul 2015 - Remake,Remix,Rip-Off: About Copy Culture

Starry Eyes / Şeytanın Gözleri

Şöhret olmak, sevilmek, popülerlik derken paranoyaklaşan genç bir oyuncunun öyküsü. Tanıdık temaların 80’ler film estetiğiyle sunulduğu Şeytanın Gözleri sinemada paanoya sevenleri tatmin edebilir.

!f İstanbul 2015 - Starry Eyes/Şeytanın Gözleri

Tokyo Tribe / Tokyo Çetesi

Sokak çetelerinin hip-hop çekişmesi yaptığı bir Japon filmini kim izlemek istemez ki? Ben çok isterim.

!f İstanbul 2015 - Tokyo Tribe/Tokyo Çetesi

 

Toz Ruhu

Kendi şarkılarını yazan, albüm yapma hayaliyle yaşayan naif adam Metin’in hikayesi. Yurtiçi, yurtdışı festivallerinden ödüllerle dönen Nesimi Yetik’in ilk filmi tam keşiflik.

!f İstanbul 2015 - Toz Ruhu/Spirit Of Dust