MÜZİK

Dünyanın En Güzel Ağaçları Kadıköy’de!

İstanbul Tasarım Bienali’nde defalarca gezdiğiniz sokakları farklı deneyimlere dönüştüren etkinlikler var.  Rehberler tarafından düzenlenen gezi rotalarında şehrin fontları, ağaçları, sesi arkadaşınız olup sizinle birlikte yürüyor. Mesela ben bu hafta sonu Ağaç Rotası etkinliğine katıldım. Bakın neler yaptık.

 

1- Ekiple Yeldeğirmeni’nin ara sokaklarında kendi çapımda bir rota çizerek ulaştığım Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)  binasında buluştuk. Buluşma alanına gidişte gördüğüm binalar bile bir ayrı güzel geldi bana. Ayrıca etkinlik sonrasında da TAK’ı takip etmeye karar verdim. Zira çok yaratıcı bir yer.

222

TAK’ın içi de ayrı bir tasarım!

 

2-Çaylar eşliğinde rehberimiz Peyzaj Mimarı Seda Kurt Şengün, bizi nasıl bir turun beklediğini, nelerin beklemediğini anlattı :) Fazla botanik detaylara girmeden etraftaki ağaçların türleriyle ilgili bilgi alacağımızdan söz etti. Kendisi bu rotayı ilk etapta herkesin bireysel olarak yürümesi için çizmiş ve rotadaki ağaçları Forsquare’den işaretlemiş. Forsquare’in bu kadar hayırlı bir iş için kullanılacağını hiç düşünmemiştim doğrusu.

111

İşte o devasa sakız ağacı!

3- Aldık elimize Ağaç Rotası listesini başladık yürümeye. Bütün iğne yapraklı ağaçların çam olmadığını, uslu bir çocuk olabilirsek İstanbul’da zeytin ağaçlarını görebileceğimizi, devasa sakız ağaçlarını gördük. Seda, tur boyunca bize belediye tarafından envanteri çıkarılmış ağaçların yanı sıra evlerin arazilerinde kalan, listelenmemiş ağaçları da anlattı. Ağaçların bizden çok daha önce yer yüzünde olduğunu, aslında yeşilin tarihinin insanlık tarihinden eski olduğunu hatırlattı. “Ağaçları kesmeyelim”, “yeşili sevelim” didaktizminden uzak,  gerçekçi ve yadsınamaz bir anlatımı vardı. Açıkçası bu kadar güzel duygularla, bilgilerini insanlarla paylaşabilmesine çok özendim :)

333

Mabet Ağacı (Ginkgo Biloba) dünyada sadece tek bir türü olan, fosil ağaçlardan. Çamlık Parkı’nda görebilirsiniz.

4- Neticede bir iki ağaç gördük ve eğlendik! Ama eve dönerken sokağımdaki ağaçlara “bunun bir hastalığı mı var acep, bu da mı selvi acaba?” diye sorularla baktığıma göre bir şeyler öğrendim demek ki :) Ayrıca böylesi bir turist gibi şehir gezme deneyimini her zaman yakalayamazsınız. Şemsiyenizi kapıp, haftaya Ağaç Rotası’na katılın derim.