MÜZİK

Glenn Hughes’tan Yükselen Deep Purple Sesleri

İngiliz rock müziğinin ve Deep Purple’ın sevilen ismi Glenn Hughes.

1951, İngiltere doğumlu olan Hughes, rock müziğin farklı alt türlerinde sahne aldı. Vokalist, bas gitarist ve şarkı yazarı olarak kariyerine uzun yıllar boyunca devam etti. Glenn Hughes, müzik dünyasının saygın isimlerinden biri olarak kariyerinin çeşitli dönemlerinde farklı gruplarla çalıştı. Glenn Hughes ismini zirveye taşıyan adım ise hiç kuşkusuz Deep Purple’a katılması oldu.

Gelin, beraber Glenn Hughes’ın kariyer yolculuğunu mercek altına alalım!

Glenn Hughes’ın Müzikte İlk Yılları: Deep Purple’la Tanışma

Rock müziğin ikonik isimlerinden biri olan Glenn Hughes, kariyerine 1960’ların başında katıldığı funk rock grubu Trapeze ile başladı. Grupta bas gitarist ve vokalist olarak yer alan Hughes, ilk üç albüm çalışması için büyük emekler verdi.

Ancak gerçek ününü 1973 yılında Deep Purple’ın basçısı Roger Glover’ın gruptan ayrılmasının ardından Deep Purple’a katılarak kazandı. Fakat bu işte bir terslik vardı! Glenn Hughes kendisini bir basçıdan çok vokalist olarak görüyordu. Hemen olmasa da bir süre sonra Deep Purple için vokallik yapmayı başardı. Fakat bunun için ‘iki ana vokalist’ kuralını kabul etmesi gerekmişti.

Hughes, Deep Purple’a katıldığı dönemde, Burn ve Stormbringer albümlerindeki vokalleriyle büyük beğeni topladı. 1976’ya kadar Deep Purple için vokalistlik görevini üstlenen Hughes, aynı zamanda ciddi bir bağımlılık sorunuyla da mücadele ediyordu. Tüm zorluklara rağmen 1977’de ilk solo albümü Play Me Out’u yayımlamayı başardı.

Glenn Hughes - I Got It Covered

1982’de Pat Thrall ile bir araya gelen sanatçı, Hughes/Thrall grubunu kurdu. Grupla aynı adı taşıyan bir albüm çıkarsalar da bu albüm pek fark edilmedi. Çünkü ikili, yaşadıkları bağımlılık problemi nedeniyle hiçbir konser verememiş ve albüm tanıtımları için turlara çıkamamıştı.

Black Sabbath, sağlık problemleri, inişler ve çıkışlar…

1980’lerin ortalarına doğru bir Black Sabbath albümü için kayıtlarda yer alan Glenn Hughes, yeme bozukluğu, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle müzikal kariyerini bir türlü ileri taşıyamıyordu. Tüm bu sorunlar nedeniyle Black Sabbath’la birlikte turnelere çıkamayan Hughes, 1985’te Ozzy Osbourne ile Live Aid performansı sergilemek için bir fırsat buldu.

Black Sabbath feat. Ozzy Osbourne - Paranoid (Live Aid 1985)

Takip eden dönemlerde Black Sabbath vokalistlerinden Tony Iommi’nin solo çalışmalara yönelmek istemesi, Hughes için bir deneme şansıydı. Herkes Osbourne’ün kariyerine mola vermesini beklerken Iommi’den gelen haber, Hughes için oldukça umut vericiydi. Glenn Hughes kısa süreli olsa da Black Sabbath için vokal kayıtlarında yer aldı. Fakat Hughes’ın bağımlılık nedeniyle yaşadığı sıkıntılar bir kez daha karşısına çıkacaktı…

Yeniden Zirveye

1991’de tamamen iyileşmiş ve gençleşmiş bir şekilde müziğe dönen Hughes, The KLF için o ikonik parçayı seslendirdi: America: What Time Is Love?

Bir süre sonra solo kariyerine yeniden dönen Hughes, 2000’lerle birlikte sayısız müzik projesinde ve iş birliğinde yer aldı.

The KLF - America: What Time Is Love? (Official Video)

Glenn Hughes, kariyeri boyunca pek çok farklı grupla çalıştı. Stüdyo albümlerinin yanı sıra canlı performansları ve turneleriyle de hayranlarına unutulmaz deneyimler yaşattı. Özellikle vokal yeteneği ve bas gitardaki ustalığıyla tanınan Glenn Hughes, bugün hâlâ rock müziğinin önemli figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu efsane ismin en sevilen parçalarını aşağıda bulabilirsiniz, göz atmayı unutmayın!

Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live

Bu efsane isim Ekim ayında Türkiye’ye geliyor!

Deep Purple üyesi olarak Rock and Roll Onur Üyesi listesine alınan Glenn Hughes, inişler ve çıkışlarla dolu bir kariyer öyküsüne sahip. ‘’Rock’ın sesi’’ olarak tanınan sanatçı, ikonik parçalarını bu kez bizler için seslendirecek. Üstelik Glenn Hughes sadece bir değil, iki farklı konser verecek!

6 Ekim Cuma günü Ankara ODTÜ Vişnelik Çim Amfi’de; 7 Ekim Cumartesi günü ise İstanbul Maximum Uniq Açıkhava sahnesinde olacak. Epifoni organizasyonuyla Türkiye’ye gelen Hughes’ın unutulmaz sahne performansları ise şimdiden heyecanlandırmaya yetiyor!