Güncel

Rock’n Roll’un global temsilcisi Deep Purple, Haziran’da Türkiye’ye geliyor!

İngiliz rock efsanesi Deep Purple, Haziran ayında Türkiye’de!

Hard rock ve heavy metal türlerinin başarılı temsilcileri arasında yer alan Deep Purple, 1968’den bu yana müzik çalışmalarına devam ediyor…

Smoke On The Water, Highway Star, Perfect Strangers ve Child in Time gibi hitlere imza atan grup, en sevilen şarkılarını Türk hayranları için seslendirmeye hazırlanıyor.

Haziran ayında gerçekleşecek olan konsere sayılı gün kalmışken grubun müzikal serüvenini birlikte keşfedelim.

Deep Purple nasıl kuruldu?

1968’de İngiltere’nin Hertford şehrinde kurulan Deep Purple, ilk yıllarında progresif rock türünde parçalar seslendirdi. 1970 tarihli Deep Purple in Rock albümüyle tarz değişikliğine giden üyeler, yeni parçalarında daha ağır bir ses aralığını kullandı.

70’li yıllarda heavy metal türüne yön veren büyük gruplar arasında yer alan Deep Purple, ilk kurulduğunda Jon Lord, Nick Simper, Rod Evans, Ian Paice ve Richard Hugh (Ritchie) Blackmore’dan oluşuyordu.

Bu dönem, grup tarihinin Mark I evresiydi aslında. 1969-1973 yılları arasındaki dönemi kapsayan Mark II dönemi ise grubun en parlak yılları olarak tanımlanıyor.

Bu yıllarda grup üyeleri arasında Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore, Ian Gillan ve Roger Glover yer alıyordu. Gillan’ın kuvvetli sesi ile tam anlamıyla heavy metal türüne geçiş yapan grup, böylece Avrupa’da büyük bir şöhrete ulaştı.

Deep Purple - Child In Time - Live (1970)

Highway Stars: Deep Purple’ın yükseliş dönemi

Art arda gelen Fireball ve Machine Head albümleriyle zirvedeki yerini sağlamlaştıran Deep Purple, Smoke On The Water parçası ile adeta heavy metal tarihine kazındı.

Machine Head’in bir diğer önemli özelliği ise grubun kendi plak şirketinden çıkan ilk albüm olması. Mark II’nin birlikte yol aldığı son albüm ise Who Do We Think We Are! oldu.

Albümde yer alan Women From Tokyo ile son dönemlerini de oldukça parlak geçiren üyeler, 1973’te dengelerin değişmesiyle yeni bir döneme giriş yaptı: Mark III.

Mark III döneminde gruptan ayrılan Gillan ve Glover’ın yerine David Coverdale ve Glenn Hughes katıldı. Böylece yepyeni bir kimlik kazanan Deep Purple, Mark III döneminde yani 1973-1975 yılları arasında yayımlanan Burn ve Stormbringer ile listelerde ilk 10 içerisine girmeyi başardı. Fakat bu başarı Blackmore’a yetmedi ve kendi grubu Rainbow’u kurmak için gruptan ayrıldı.

Deep Purple - Stormbringer - (German TV, 1975)

Mark IV dönemi ve ayrılık

1975-1976 yılları arasına denk gelen Mark IV döneminde Blackmore’un yerini Tommy Bolin aldı. Blackmore’un ayrılışı hayranları olumsuz etkilese de üyeler müzik çalışmalarına devam etti. Fakat bu direniş çok uzun sürmedi ve üyeler ara verme kararı aldı.

Uzun bir süre müzik çalışmalarına ayrı olarak devam eden üyeler, 1984’te yeniden bir araya geldi. Birleşme dönemi, grubun en parlak dönemini yeniden canlandırdı. Mark II üyelerinin yeniden bir araya gelmesi sektörü adeta salladı. 1989-1992 yıllarında Deep Purple’ın mirasını yaşatmaya devam eden Mark II kadrosu, yeniden büyük bir değişiklikle sallandı.

Blackmore 1993 yılında gruptan kesin bir şekilde ayrılma kararı aldı. Onun yerine ise Steve Morse geldi. 2002 yılında ise gruba Lord’un yerine Don Airey katıldı. Böylece Purple’ın 20 yıl boyunca sürecek olan kadrosu kurulmuş oldu. 2022 yılında gruptan ayrılan Morse’un yerine ise Simon McBride getirildi.

Grubun güncel kadrosu ise şöyle: Ian Gillan, Ian Paice, Roger Glover, Don Airey ve Simon McBride.

Unutulmaz sahne performansları

Dünyanın en etkili grupları arasında yer alan Deep Purple, bugüne dek sayısız performansa imza attı.

Heavy metal efsaneleri olarak anılan grubun en ikonik konserlerinden biri ise İskandinavya turu durakları arasında yer alan 1972 tarihli Danimarka konseri. Mark II imzalı Lazy performansı ise bugün hâlâ Deep Purple hayranlarını etkilemeye devam ediyor.

Deep Purple - Lazy (Live, 1972)

Grubun en sevilen parçaları arasında yer alan Smoke On The Water performansı da oldukça ikonik. 1972, Kopenhag konserinde sergiledikleri performans ise en sevilen anlardan biri.

Deep Purple - Smoke On The Water (Live)

1994 tarihli Come Hell or High Water turnesi de Deep Purple hayranlarının en sevdiği dönemlerden biri. Öyle ki konser serisinin yıldızı olan Perfect Strangers performansları, grubun en ikonik şovları arasında yer alıyor.

Deep Purple - Perfect Strangers (from Come Hell or High Water)

Deep Purple Türkiye’ye geliyor!

Heavy metal türünün öncüleri arasında gösterilen Deep Purple, uzun bir sürenin ardından İstanbul’a geri dönüyor!

1998 ve 2001’de Türkiye’de sahne alan grup, 23 yılın ardından yeniden İstanbul’u kasıp kavuracak. 25 Haziran Salı günü gerçekleşecek olan konserin ev sahibi ise KüçükÇiftlik Park!

Metal efsanelerini canlı dinlemek ve Meet&Greet etkinliğinde onlarla tanışmak için biletlerinizi vakit kaybetmeden alın.

Bu yaz %100 Metal ile bir hâyli eğlenceli geçecek!