MÜZİK

Bohemian Rhapsody: Özgünlüğün İnşası

Müzik dünyasında özgünlüğün ve sanatsal ifadenin sınırlarını zorlayan efsanevi bir eser: Bohemian Rhapsody.

Is this the real life?/Is this just fantasy?

Queen grubunun 1975 yılında çıkardığı şarkı, deneysel yapısı ve dikkat çeken sözleriyle zamanının ötesinde bir eser. A Night at the Opera isimli stüdyo albümünün içerisinde yer alan şarkının sahibi ise Freddie Mercury.

Bohemian Rhapsody’nin Doğuşu

İngiliz rock grubu Queen’in efsanevi şarkısı Bohemian Rhapsody’nin ilk tohumları grubun solisti Freddie Mercury tarafından 1960’larda atıldı. Farklı zamanlarda kaleme alınan parçalar, sanatçı tarafından birleştirilerek ikonik bir şarkının doğmasını sağladı. Mercury, 1975’te şarkının tamamlanmış halini grubun dördüncü albümü A Night at the Opera için ortaya koydu. Şarkının kaydedilmesi o dönemde kullanılan analog teknoloji nedeniyle oldukça zorlu ve zaman alıcıydı. Kısa sürede müzik dünyasında büyük bir etki yaratan Bohemian Rhapsody; klasik rock, operatik vokaller, balad ve hard rock gibi farklı müzik türlerini bir araya getirdi.

Queen – Bohemian Rhapsody (Official Video Remastered)

Şarkının Yapısı ve Bölümleri

(Let him go!) Bismillah! We will not let you go

Farklı müzikal geçişler içeren Bohemian Rhapsody, altı ana bölümden oluşan karma bir yapıya sahip. Şarkının her bölümü farklı müzik türleri ve etkileyici sözler içeriyor. Mercury tarafından kaleme alınan sözlerin anlamı ise tartışmaya açık. Şarkı hakkında açıklama yapmaktan kaçınan Freddie Mercury, mesaj veren sözler yazmak yerine kelimelerin ve müziğin birbirini tamamladığı bir sanat eseri yaratmaya odaklandı.

İntro

Şarkının başlangıcında Mercury’nin kendi sesini üst üste bindirerek oluşturduğu çok sesli bir yapı duyuluyor. Bu bölümün imzası ise şarkının ana teması olan “Mamaaa/Just killed a man” sözleri.

Ballad

İntrodan sonra gelen balad bölümü, piyano eşliğinde melankolik ve duygusal bir atmosfer sunuyor. Şarkının ana hikayesi ve çatışmalar da ballad bölümünde anlatılıyor.

Gitar Solo

Brian May’in icra ettiği gitar solosu, şarkının enerjik ve güçlü yanını ortaya çıkarıyor. Bu bölümün, şarkıyı ikonikleştiren imza detaylardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Opera

Bohemian Rapsodi’nin en dikkat çekici ve yenilikçi bölümü olan opera kısmı, klasik ve rock müziği bir araya getiriyor. Çok sesli yapıların ön plana çıktığı opera bölümünde asıl konuşulması gereken konu ise Mercury’nin vokal yetenekleri. Dört farklı vokalin birbiriyle harmanlandığı opera bölümü kulaklarımız için bir ziyafet adeta.

Hard Rock

Opera bölümünden sonra gelen hard rock kısmı ise şarkının enerjisini tekrar yükseltiyor. Dinleyiciye dinamik bir yapı sunan bu bölümde gitar ve vokallerin güçlü uyumu ile şarkının temposu artıyor. Bölüm, elektrikli gitarın hüküm sürdüğü yüksek enerjili bir tonla son buluyor.

Outro

Şarkının son bölümü olan outroda hikaye başladığı noktaya geri dönüyor. Opera bölümünde kulaklarımızı doyuran çok sesli yapı, outroda tekrar ediliyor ve hüzünlü bir sona bağlanıyor. Bu kısım şarkının hikayesini tamamladığı için de oldukça önemli.

Şarkının Sözleri ve Anlamı

I see a little silhouetto of a man,
Scaramouch, Scaramouch, will you do the Fandango!

Bohemian Rhapsody’nin sözleri, karmaşık ve çok katmanlıdır. Şarkının anlamı hakkında çeşitli yorumlar yapılmış olsa da Freddie Mercury şarkının gerçek anlamını hakkında herhangi bir açıklama yapmamıştır. Suç işlemiş bir gencin annesine seslenmesi ve yaşadığı iç çatışmalarını anlatması ise hikayenin dinamiğini şekillendiren en önemli unsur. Büyük ölçüde kişisel imgelerin kullanıldığı şarkı tam bir anlam ifade etmek yerine duygusal ifadeleri kullanıyor.

Şarkının Etkileri ve Başarısı

Bohemian Rhapsody, müzik dünyasında büyük bir başarı elde etti. İlk çıktığı dönemde İngiltere listelerinde bir numaraya ulaşarak uzun süre zirvede kaldı. Şarkı, tüm dünyada birçok ödül kazandı ve müzik eleştirmenleri tarafından tarihin en iyi şarkılarından biri olarak kabul edildi. Özellikle Queen’in 1985 yılı Love Aid konserinde şarkıyı söylediği an, müzik tarihinde unutulmaz bir an olarak kayda geçmiştir.

Queen - Bohemian Rhapsody (Live Aid 1985)

Bohemian Rhapsody’nin Kalıcı Mirası

Bohemian Rhapsody, müzik dünyasında özgünlüğün ve sanatsal ifadenin sınırlarını zorlayarak tarihe geçmiş bir eser. Queen ve Freddie Mercury’nin yarattığı başyapıt sayesinde müzik endüstrisi daha özgün ve yenilikçi eserlerin peşine düştü. Şarkı, müzik tarihinde unutulmaz bir iz bıraktı. Bugün bile Bohemian Rhapsody’nin etkisi, pek çok sanatçının ve grubun müzik anlayışında hissediliyor. Öyle ki aynı ismi taşıyan ve Freddie Mercury’nin hayatının anlatıldığı film, Oscar dahil pek çok ödüle layık görüldü.

Goodbye, everybody, I’ve got to go,
Gotta leave you all behind and face the truth

Çok katmanlı bu kült şarkıyı seviyorsanız, farklı müzik türlerinden sanatçıları bir araya getiren İstanbul Night Flight konserlerini mutlaka canlı dinlemelisiniz. İbrahim Tatlıses’ten maNga’ya, Fatma Turgut’tan Hayko Cepkin’e uzanan geniş yelpazede pek çok ismi senfoni orkestrasıyla birlikte dinlemek, size bambaşka bir konser deneyimi yaşatacak.