MÜZİK

Balkanlardan Gelen Parti Havası

Balkanların ikonikleşen müzik tarzlarını ve partilerini mercek altına alıyoruz!

Здраво. Përshëndetje. Здрасти. Bună. Γεια. Merhaba.

Önce Coğrafi Bilgilerle Başlayalım:

Avrupa’nın güneydoğu kesimini işaret eden Balkanlar, ismini Bulgaristan’ı ikiye ayıran Balkan Dağları’ndan aldı. Güneydoğu Avrupa olarak da adlandırılan coğrafya Adriyatik, Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz sularıyla çevrili. Osmanlı hakimiyetinin sonlanmasıyla parçalanmaya başlayan bölgede 7 ülke topraklarının tamamı yer alıyor: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan. Hırvatistan, Romanya, Sırbistan ve Slovenya da Balkanlar coğrafyasında yer alan topraklara sahip. Türkiye de bölgeye dahil olan %3’lük kara parçasıyla Balkanlar ülkelerinden biri.

Balkanlar bölgesi, sahip olduğu etnik çeşitlilik sayesinde oldukça özel bir kültüre sahip. Dünyaya nam salmış yemekleri, halk oyunları, sineması, ressamları ve yemyeşil coğrafyası. Tabii bir de ikonikleşen alt yapısıyla Balkan müziği.

Bölgede yaygın olan kırsal yaşam kültürüyle doğan köy müziği, karakteristik çalgıları ve özgün söyleyiş şekliyle biliniyor. İkonik akordeon sesini duyup da Balkan şarkısı olduğunu anlamamak neredeyse imkansız.

Peki, Balkan müziğinin temelleri nereye dayanıyor? Gelin, bu kez Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasını değil müzik seslerini konuşalım.

Çok Kültürlü Müziğin Ve Armoninin Adresi: Balkanlar

Slav, Roma ve Osmanlı geleneklerinin kucaklaştığı Balkanlar bölgesi, coğrafyasını ve tarihini müziğine taşımış adeta. Çok sesli ve hareketli oluşuyla bilinen Balkan müziği, Avrupa estetiğinden farklı olsa da Türk müziğine oldukça yakın bir çizgide duruyor.

Batıca egzotik olarak kabul edilen Balkan ezgileri, yıllar boyunca aldığı göçler ve geçirdiği savaşlarla bugün kabul edilen çok kültürlü yapısına kavuşmuş aslında.

Akordeon, trompet, mandolin, perküsyon, gusla ve klarnet ise Balkan müziğiyle özdeşleşen çalgıların başında geliyor. Çok sesli yapısıyla coğrafyaları aşmayı başaran Balkan ezgileri, dünyanın pek çok yerinde icra edilmeye devam ediyor. Türkiye’ye göç eden büyük Balkan nüfusu ise Türk toplumunun bu ezgilere olan yakınlığının en büyük sebebi. Ciguli, Candan Erçetin, Arif Şentürk ve Suzan Kardeş Balkan müziğini Türkiye topraklarında yaşatan değerli sanatçılardan sadece bazıları.

Suzan Kardeş - Yarım Hava Çalsana

Balkanların Yıldız İsimleri

Avrupa bölgesini etkisi altına alan Balkan müziği köklü geçmişi ve çok kültürlü yapısıyla pek çok değerli sanatçı yetiştirdi. Kimileri sınırları aşarak dünyanın dinlediği, başarılı şarkılara imza attı.

Listenin ilk sırasında Balkanların en popüler ismi Dino Merlin yer alıyor. Eşsiz ses rengiyle milyonlarca dinlenmeye ulaşan sanatçı Sve Je Laz, Godinama ve Kad Si Rekla Da Me Volis isimli şarkılarıyla biliniyor.

Dino Merlin - Sve je laž (Official Audio) [2000]

Balkan müziğinin ikinci dev ismiyse Sezen Aksu ve Candan Erçetin’le yaptığı iş birliklerinden tanıdığımız ve ülkemizde çok kez ağırladığımız başarılı sanatçı Goran Bregović. Türkiye’nin birçok şehrinde konser veren sanatçının en popüler şarkısıysa üyesi olduğu Bijelo Dugme grubuyla birlikte yeniden seslendirdikleri DJurdjevdan je (Ederlezi) isimli halk şarkısı.

httpv://www.youtube.com/watch?v=OU\u002d\u002dOx25DCo

Bu ezgilere yakın hissettiyseniz Balkan müziğini tüm dünyaya sevdiren diğer sanatçıları da dinlemenizi öneririz: Haris Dzinovic, Halid Beslic, Darko Filipovic, Dragana Mirkovic, Zeljko Joksimovic, Aca Lukas, Boban Rajovic.

Eğlenceli bir öneri: Balkan Wedding Party

Babylon’un ev sahipliği yaptığı etkinlikte sahne Kolektif İstanbul’un. Caz ve funk müziği Balkan ezgileriyle harmanlayan grup, progresif düğün müzikleriyle dans pistini renklendirmeye hazırlanıyor. Sadece gelin ve damadın eksik olduğu düğün gecesinin tarihiyse 18 Şubat Cumartesi.

Balkan DJ Party

Balkanlar gibi hüzünlendik, onlar gibi evlendik. Sırada eğlenmek var. Kınay Entertainment’ın katkılarıyla gerçekleşecek etkinliğe IF Performance Hall Beşiktaş ev sahipliği yapıyor. DJ kabininin sahipleriyse ShaSha Khan, DJ Grounchoo ve DJ Spery. ‘’Balkanlılar nasıl partiliyor?’’ sorusunun cevabı için 26 Ocak Perşembe gecesini şimdiden takviminizde işaretleyin.