MÜZİK

Türk Halk Müziği ile Rock Müziğin Birleşimi; Anadolu Rock Hakkında Bilmedikleriniz 

Anadolu Rock müziğin yakın tarihçesini ve günümüzdeki konumunu öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Anadolu rock’ın çıkışını anlamak üzere öncelikle Rock gruplarının ülkemizi esir almaya başladığı 1960’lı yıllara geri dönelim. 

Anadolu Rock 101 

1960-1970 yılları arasında özellikle İngiltere ve Amerika’da popüler hale gelmeye başlayan rock akımı; The Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd ve Led Zepplin gibi dünyaca ünlü grupları yetiştirdi. Türkiye’de de etkin hale gelmeye başlayan yeni müzik akımı, Barış Manço ve Cem Karaca gibi efsanevi müzisyenlerle hayat buldu. Erkin Koray, Moğollar ve Fikret Kızılok da 60’lı yılların yetiştirdiği en başarılı sanatçılar arasında yer alıyor. 

Giderek bir kitle haline gelen Anadolu rock akımının öncüsü ise Moğollar grubunun klavyecisi Murat Ses. Öncü müzisyenler ve gruplar ışığında giderek büyüyen bu müzik türü, bugün hala en popüler müzik türlerinden biri. Doğu-batı sentezleriyle yeni bir kültür oluşturan sanatçılar, beraberlerinde birçok yeniliği ve yetenekli müzisyeni de getirdi.

Anadolu Rock Müziğin Reçetesi 

İlk tohumları İngiltere’de atılan rock müzik, ülkemizde de büyük yankı uyandırdı. Küçük bir değişimin ardından ülkemize Anadolu rock akımı olarak iniş yaptı. Peki kendine has, kültürel bir isim edinen müziğin arka perdesinde neler yer alıyor?  

Sadece isminde değil, içerikte de kültürel izler taşıyor. Anadolu makamları, dörtlükler ve ezgiler… En önemlisiyse derin Anadolu hikayeleri. 

Klasik rock müzikten farklı unsurlar içeriyor. Sade ve etkileyici güfteleriyle biliniyor. Müziğin en dikkat çeken yanıysa bağlamalar ve ona eşlik eden yanık nidalar. Unutulmaz Anadolu hikayelerini ve şiirlerini temsil eden pek çok başarılı beste, bugün hala milyonlarca dinlenmeye ulaşıyor. Bizleri geçmiş yüzyılların ozanlarına götüren eşsiz bir müzik akımı olan Anadolu rock, 21. yüzyılı da ele geçirmiş durumda. 

Avrupa’ya uzanıyoruz: Altın Gün 

Türk ve Hollandalı üyelerden oluşan saykodelik folk grubu Altın Gün, Jasper Verhulst tarafından Amsterdam’da kuruldu. İlk stüdyo albümlerini On ismiyle 2018 yılında yayımladı. 2019 yılında yayımlanan Gece isimli albümleri ise En İyi Dünya Müziği Albümü dalında Grammy ödüllerine aday gösterildi. Şimdiye kadar 4 stüdyo albümü ve birçok single yayınlayan müzik grubu dünyada Anadolu rock türünü temsil etmeye devam ediyor. Müzik platformlarında milyonlarca dinlenmeye ulaşan Altın Gün’ün en sevilen parçası ise tüm Türkiye’nin eşlik etmeye doyamadığı ‘’Goca Dünya’’ isimli cover çalışması. 

Altın Gün - Goca Dünya (Live on KEXP)

Anadolu rock’ın en iyi temsilcilerinden biri olan dünyaca ünlü sanatçımız Selda Bağcan da Anadolu öğelerini şarkılarında ustaca kullanan isimlerden biri. Kendisini hala canlı izlemediyseniz konser takvimine göz atmayı unutmayın.