MÜZİK

İyi bir komşu kimdir?

15 İstanbul Bienali’nin teması bu yıl çok tanıdık, çok bizden. Tema “iyi bir komşu”. Basın toplantısı öncesinde sergilenen performansta genç, yaşlı, yerli ,yabancı 40 kişi bu kavramı sorgulayan sorular sordu.

 

“İyi bir komşu, asla şikayet etmeyen birisi midir?”

“İyi bir komşu, mahallenizde aktif biri midir?”

“İyi bir komşu, Facebook’ta arkadaşınız mıdır?”

“İyi bir komşu, 5 yaşındaki çocuğunuza bakmaya istekli midir?”

“İyi bir komşu, sizin gibi yaşayan birisi midir?”

“İyi bir komşu, korkmadığınız bir yabancı mıdır?

“İyi bir komşu istemek, çok şey mi istemektir?”

bienal

İstanbul Bienali küratörleri Elmgreen & Dragset  1995’ten beri birlikte çalışan işleri dünyanın dört bir yanında sergileniyor. Bu seneki işleri arasında New York City Rockefeller Center’a yerleştirilen Van Gogh’un Kulağı adlı dik yüzme havuzu heykeli dikkat çekiyor. Profesyonel küratör olmadıkları için önce IKSV’nin teklifine şaşıran ikili 16 senedir İstanbul’a gelip gittikleri için şehrin bir çok haline, değişimine şahit olduklarından bu teklifi severek kabul ettiklerini söylüyor.

 

Komşuluk ve beraber yaşamak üzerine çalışırken, konuya uygun olarak sanatçılarla bire bir iletişim kurmaya dikkat etmişler. Toplantıda şakayla karışık “Biz sanatçı olarak katıldığımız bienallerde küratöre merhaba– güle güle demekten öteye geçmiyoruz. Burada daha yakın iletişim halinde olabilmek için çok fazla sanatçıyla çalışmaktan ziyade iletişim kurabileceğimiz kadar insanı tercih ettik.” diyerek samimiyeti vurguladılar.

iyibirkomsu

Bu yıl 30. yaşını kutlayan İstanbul Bienali Mart ayında değişik ülkelerde billboardlarda yer alacak “iyi komşu” temalı fotoğraflarla başlayacak. Nisan ayındaki İstanbul Film Festivali’nde de bienale özel bir film seçkisi gösterilecek. Bienal 16 Eylül – 12 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek. Bienalle ilgili ayrıntıları resmi sitesinden takip edebilirsiniz.