Güncel

Enda Walsh’un kitabından sahnelere: Dünyaca ünlü Broadway müzikali ”ONCE”

Akademi ödüllü ONCE müzikali, Türkiye sahnesine taşınıyor!

2007 tarihli aynı adlı filmden uyarlanan Once müzikali, Broadway sahnesini kasıp kavuran bir senaryoya ve oyuncu kadrosuna sahip.

Tony ve Grammy ödülleriyle taçlandırılan müzikal, farklı sahne dinamikleri ve benzersiz senaryosuyla müzikal dünyasının ikonik çalışmalarından biri olarak kabul ediliyor.

Once’ı izlemeden önce, müzikalle ilgili bilmeniz gereken özel detaylara da değinelim.

Broadway sahnesinden önce…

Nisan 2011’de prömiyeri yapılan müzikal, ilk gösterimin ardından New York Theatre Workshop’a taşındı.

Aralık ayında ise ilk kez Broadway dışında, yani ‘’Off-Broadway’’ olarak sahne aldı. 7 dalda Lortel Ödülleri’ne aday gösterilen Once, New York Drama Eleştirmenleri Birliği’nden ise En İyi Müzikal ödülünü aldı.

Once: A New Musical - Sneak Peek

John Tiffany’nin yönetmen koltuğunda oturduğu müzikalin oyuncu kadrosu da oldukça başarılıydı. Müzikalin ilk yıllarında Guy ve Girl rollerine Steve Kazee ve Cristin Milioti hayat verdi. Oyuncuların başarılı performansları, müzikali ödül gecelerinin kazanını yapan nedenlerden biriydi.

Müzikal tutkunlarının en sevdiği bölüm ise hiç kuşkusuz Glen Hansard ve Markéta Irglová’nın ellerinden çıkan müzikler.

Once’ın Broadway’e taşınması

Şubat 2012 ile Bernard B. Jacobs Tiyatrosu’nda Broadway ön gösterimlerine başlayan müzikal, 18 Mart’ta resmi olarak Broadway açılışını yaptı.

Müzikalin başrollerinde Broadway dışı gösterimlerde olduğu gibi Kazee ve Milioti yer aldı. Tony Ödülleri’nde 11 adaylık alan Once, En İyi Müzikal dahil olmak üzere geceden toplam 8 ödülle ayrıldı. 2015’te kapanışını yapan müzikal, tam 1167 defa seyirci karşısına çıktı.

ONCE on Broadway: Opening Night

Müzikal, ilk sahneye çıkışından itibaren çeşitli sahnelerde, farklı oyuncular ve prodüksiyonlar tarafından canlandırıldı. Melbourne, Seul, Toronto, Dublin, Sydney, Buenos Aires ve Birleşik Krallık ise Once müzikalinin uyarlandığı uluslararası merkezlerden sadece birkaçı.

Dünyaca ünlü Broadway müzikali, bu kez Türkiye sahnesine taşınıyor… Hem de Türkçe olarak!

O hâlde vakit kaybetmeden detaylara geçelim…

Once müzikalini Türkçe olarak izleyin!

John Carney’nin 2007 tarihli filmi Once’tan uyarlanan müzikali, Enda Walsh kaleme aldı. Walsh’ın elinden çıkan müzikal senaryosu, bugüne dek birçok dile çevrildi.

Broadway tutkunlarına müjde: Once, bu kez Türkçe olarak sahnelecek!

Bu iki perdelik oyunda hayatları kesişen iki kayıp ruhun hikâyesini izliyoruz: Dublinli sokak çalgıcısı ‘’Guy’’ ve Çek bir kadın ‘’Girl’’.

Falling Slowly şarkısı ile hayatları birbirine bağlanan ikili, izleyiciyi sürükleyici bir aşkın içerisine çekiyor adeta. Falling Slowly şarkısının Oscar ödülü kazandığını da söylemeden geçmeyelim.

Glen Hansard, Marketa Irglova - Falling Slowly (Official Video)

Dünyanın en prestijli ödül törenlerinden bir yıldız olarak ayrılan Once’ın Türkçe uyarlaması da bir hâyli merak ediliyor. Çevirisi Damla Akgül ve Ezgi Yağ tarafından yapılan müzikalin yapımcılığını L’avare üstleniyor. Yönetmen koltuğunda ise müzikalin çevirisini de yapan Damla Akgül oturuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları tarafından da desteklenen müzikalin oyuncu kadrosu da oldukça heyecan verici: Begüm Çelebi, Aylin Akın, Bertuğ Altan, Erencan Karadi, Çağıl Özdoğan, İlkin Şanlıtürk, İlke Yılmaz, Nihan Yılmazer, Kartal Başatik, Sercan Şahinbaş ve Onur Yüksel.

Prömiyeri 28 Mart Perşembe günü Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleşen müzikal, ikinci gösterimi için 28 Nisan Pazar günü Merinos AKKM Osmangazi Salonu’na geliyor…

Broadway sahnelerinden dünyaya açılan Once’ın Türkçe uyarlamasını izlemek için yerlerinizi almayı unutmayın!