Güncel

14 Şubat Sevgililer Günü’nün Geçmişten Günümüze Yolculuğu

Günümüzde büyük bir yere sahip olan Sevgililer Günü'nün tarihçesi, detayları ile birlikte sizlerle!

”Yaşamak, ilkin sevgi ile, sevmek ile başlar, doğumla, doğmakla değil. Yaşam da sevgisizlikle biter, ölümle, ölmekle değil.”

Özdemir Asaf

Aileye, arkadaşlara, sevgiliye, hayvana, doğaya… Ve daha birçok şeye duyulan sevgi, çoğu zaman bizi hayatta tutan ve umutlu kalmamızı sağlayan bir duygudur.

Öyle ki bu değerli duygunun kutlandığı bir gün bile var…

Şubat ayına girdiğimiz bu günlerde bütün dünya Sevgililer Günü’nü kutlamaya hazırlanıyor! Hediyeler, indirimler, kalplerle dolu storyler…

Peki, 14 Şubat nasıl sevgililere ait özel bir gün haline nasıl geldi?

Gelin beraber Sevgililer Günü’nün detaylarını öğrenelim…

Öncelikle “Sevgililer Günü” Nedir?

Her yıl 14 Şubat gününde kutlanılan Sevgililer Günü’nün kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanmaktadır.

Sevgililer Günü, Valentine ismindeki bir din adamı için ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıktığı kabul edildiğinden bazı toplumlarda “Aziz Valentin Günü” (Valentine’s Day) olarak da bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

Geçmişten günümüze kadar önemini kaybetmeden gelmiş olan bu gelenek, sevdiklerimize hediye aldığımız ve kart yolladığımız bir gün haline evrilmiş durumda.

Sevgililer Günü’nün Tarihçesi

Şubat ayının ortası ile aşk arasındaki bağlantı antik çağlara dayanmaktadır.

Antik Yunan takvimlerinde, ocak ayı ortası ile şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmıştı.

Antik Roma’da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna, Lupercalia Günü olarak kutlanmaktaydı. Lupercalia Bayramı’nın arifesi olan 14 Şubat’ta genç erkeklerin, genç kızların isimlerinin yazılı olduğu yerden kura çekerek bayram boyunca çift olma alışkanlığı vardı.

Katolik Ansiklopedisi’ndeki eski şehitler listesinde, 14 Şubat gününe kayıtlı, inancı yüzünden öldürülmüş üç tane Aziz Valentine geçmektedir. Her ne kadar bu azizler ile aşk arasında ki bağlantı kanıtlanmamış olsa da 14 Şubat 496 tarihinde Papa Gelasius, Valentine’nin onuruna 14 Şubat’ı kutlama günü ilan etmiştir.

Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı ilk olarak 14. Yüzyılda yaşamış olan İmparator İkinci Claudius’a dayanıyor. Claudius evli erkeklerin kötü askerler olduğuna inandığı için evlenmeyi yasaklıyor. Valentine ise gizli bir şekilde insanları evlendirmeye devam ediyor. Claudius bunu fark ettiğinde Valentine’ı hapse atıyor ve sonra ölüme mahkum ediyor. Bu süreçte gardiyanın kızına aşık olan Valentine, 14 Şubat’ta idama götürülürken kıza “Senin Valentine’ın” imzalı bir aşk mektubu gönderiyor. Günümüzde Sevgililer Günü’nde insanların birbirine kart göndermesinin kökeni işte burada.

Günümüzde Sevgililer Günü

14 Şubat, 1800 yıllarda Amerikalı Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem hâline gelmiştir.

Sevgililer Günü yaklaştıkça yapılan kampanyalar, ünlü markaların indirimleri, çiçekçilerde artan yoğunluk… Bunların hepsi ticari anlamda büyük bir öneme sahip.

Klasik hediyelerden sıkılanlar için hediye önerilerimiz burada, göz atmayı unutmayın!

14 Şubat’ta Biletix’te Sizleri Neler Bekliyor?

Sevgililer Günü’ne özel birçok etkinlik sizleri bekliyor!

Sevilen sanatçılar Melike Şahin, Gökhan Türkmen, Fatma Turgut ve daha birçok isim sizleri bekliyor…

Konserlerin yanı sıra birçok stand-up gösterisi ve workshop bu güzel günde sizlere eşlik etmeye hazır!

Hepinizin Sevgililer Günü kutlu olsun, sevgiyle kalın!