YAŞAM

Tüketim çılgınlığına bir dur diyelim! Sürdürülebilir tüketim nedir?

Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen “aşırı tüketim”, doğayı zehirlediği gibi hayatlarımızı da zehirliyor…

Bu olumsuz gidişatı değiştirmek ise bizim elimizde! Çevreye verilen zararı en aza indirme yollarını arayan sürdürülebilir tüketim anlayışını hayatımıza entegre etmeyi başardığımız an, tüketim çılgınlığının parçası olmaktan uzaklaştığımız an olacak…

Gelin, beraber sürdürülebilir tüketimin ne olduğunu öğrenelim!

Öncelikle, aşırı tüketimin nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre ihtiyaç dışı yapılan alışverişlerin altında yatan birçok neden bulunmaktadır; ruhsal açlık hissi, hızlı modayı takip etme zorunluluğu hissetmek, reklamlar, sosyal medyadaki paylaşımlar… Bütün bu sebepler, insanları sürekli yeni bir ürünün alınmasına dair teşvik etmekte ve zamanla insanları tüketim çılgınlığının bir parçası haline getirmektedir.

Peki, aşırı tüketimin sonuçları nelerdir? Doğal kaynakların aşırı tüketimiyle çevreye ve çevrede bulunan canlılara zarar gelmesi, çevre kirliliğinin oluşmasıyla artan küresel ısınma, psikolojik ve fiziksel sağlığın bozulması, maddi zorluklar…

Bütün bu olumsuz sonuçlar göz önüne alındığında sürdürülebilir bir hayatın hepimiz için ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir…

Sürdürülebilir tüketim nedir?

İlk olarak Birleşmiş Milletlerin yayınladığı ‘Ortak Geleceğimiz’ raporunda karşımıza çıkan sürdürülebilirlik kavramı; içinde bulunduğumuz zamanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını, ekosistem üzerinde olumsuz etki yaratmaksızın ve gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamak olarak tanımlanmaktadır.

Hayatın her alanında uygulanması gereken sürdürülebilirlik anlayışı, aşırı tüketimin engellenmesinde de büyük önem kazanıyor… Özellikle bir ürün satın alırken “Bu ürüne gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusuna odaklanırsak, tüketirken aynı zamanda doğayı ve gelecek nesilleri de düşünür ve gereksiz tüketimden kaçınırız!

Peki, sürdürülebilir tüketim anlayışını hayatımızın hangi alanlarında uygulayabiliriz?

  • Çevreye karşı duyarlı olmak

Deterjan, şampuan gibi temizlik ürünlerinden çevreye daha az zarar verenleri, doğal materyaller kullanılarak üretilmiş giysileri ve doğada çözülebilir ambalajlı ürünleri satın alırsak çevreye duyarlı olduğumuz gibi sürdürülebilirliğe katkımız da büyük olur.

Sürdürülebilirlik konusuna farkındalık yaratan ve içinde birçok eğlenceli aktiviteye yer veren Garage Sale Sunday etkinliğine göz atmayı unutmayın!

  • İhtiyaç Dışı Satın Alma

Alışveriş yapmadan önce bir ihtiyaç listesi oluşturmayı unutmayın. Böylece aslında ihtiyacınız olmayan hiçbir ürünü almamış olursunuz!  

Var olan eşyalarımızı kullanılamayacak hale gelene kadar yenisi ile değiştirmemek de önemli. Ayrıca tüketemeyeceğimiz kadar yiyecek/içecek satın almazsak eğer hem ekonomimiz hem de çevremiz kötü etkilenmez!

  • Tasarruf

Tasarruf, birçok açıdan çevre ve canlılar için hayati değer taşımaktadır… Enerji tasarrufu sağlayan beyaz eşyalar, daha az elektrik harcayan elektronik cihazlar, tasarruflu ampuller kullanmak ve gereksiz su/elektrik kullanımından uzak durmak en önemli maddelerden biri.

  • Geri dönüşüm

Çöpleri plastik, cam, teneke olarak geri dönüşüme uygun bir şekilde ayırır ya da o ambalajları elverişli yeni maddelere dönüştürerek kullanırsak hem çevreyi kirletmeyiz hem de o üründen alabileceğimiz maksimum verimi alabiliriz!

  • Sanat

Sürdürülebilirliği sanata entegre etmek de mümkün! Bu konuda fazlasıyla başarılı olan ve Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Deniz Sağdıç, eserlerini Instagram sayfasında paylaşıyor. Özellikle tekstil atıklarını kullanarak yaptığı Atatürk portresi fazlasıyla etkileyici… Diğer eserlerine göz atmayı da unutmayın!

Sürdülebilir sanat bir başka örnek de heykellerini ömrünü tamamlamış hurda ve atık malzemelerinden yaratan Asaf Erdemli. “Geri Dönüşen Sanat” mottosuyla yola çıkan sanatçı hurda malzemelerini kullanarak müzik enstrümanları, hayvan figürleri ve daha pek çok obje yaratıyor.

TRT 2 Short Documentary- Recycled Art- Asaf Erdemli / TRT2 Geri Dönüşen Sanat

Hurda malzemeleri değerlendiren bir diğer sanatçı ise Qiang Huang. Global ölçekte büyük ses getiren sanatçı, hurdaya çıkmış bisiklet malzemelerini kullanarak mobilyalar tasarlıyor.

  • Zararlı yakıtların kullanımını azaltmak

Zararlı yakıtlar denilince akla ilk gelen fosil yakıtlardır.  Yapılan birçok araştırmaya göre fosil yakıtların kullanımı ile ortaya hava kirliliğinin çıktığını ve bu durumun insan sağlığını da olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Günümüzde dizel ve benzinli araçlarda fosil yakıtlar kullanılsa da fosil yakıtlı araçların kullanılması sürdürülebilir olmadığı gibi çevreye de büyük zararları vardır.

Bu zararlardan çevreyi korumak ise bizim elimizde!

Elektrikli arabalar, çevreye ve sağlığınıza zarar veren gazların emisyonunu yapmadıkları için kesinlikle benzin ya da dizel ile çalışan arabalara göre daha çevre dostudur ve karbon ayak izinizi azaltmanıza katkı sağlar. Üstelik elektrikli araba şarj maliyeti bakımından, geleneksel araçlardaki benzin ve mazot tutarına göre yüzde 75’e kadar tasarruf sağlıyor ve yakıt maliyetinizi düşürüyor. Bu önemli avantajların yanı sıra daha konforlu bir sürüş keyfi yaşamınıza yardımcı oluyor!

Sadece arabalarda değil aynı zamanda scooter ve bisikletlerde de gün geçtikçe elektrik kullanımı artmaya devam ediyor…

Kalitenin güvenle buluştuğu nokta: Sürdürülebilirliğe dikkat çeken projeleriyle Otokoç ile her ihtiyaca ve isteğe göre kendinize en uygun aracı bulmak artık çok kolay!

Otokoç Otomotiv çatısı altında faaliyet gösteren otomotiv perakendeciliği sektörünün öncü kuruluşlarından Otokoç 1928’den beri, ticari ve bireysel yeni araç satışı, satış sonrası, sigorta ve finansman çözümleri, servis ve bakım, araç koruma sistemleri ve danışmanlık hizmetlerini Koç kalitesi ve güvencesi ile tek çatı altında sunuyor. Alfa Romeo, Jeep, Ford, Fiat, Maserati, Ford Trucks, Volvo markalarının yetkili satıcı ve servisi olarak hizmet vermektedir.

Araç satın alımında Koç Topluluğu’nun kalitesini ve güvencesini her an hissedebileceğiniz Otokoç’da sürdürülebilirlik üzerine birçok çalışma yapılıyor…

Otokoç, elektrikli ulaşım araçlarına odaklı, elektrik dönüşüm kitleri ve elektrikli bisiklet ürünleriyle müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor! Otokoç şubelerinde, %100 elektrikli veya Hybrid araçları, belli şubelerinde E-bike satışları ve yine elektrikli scooter’ları görmek mümkün.

Hem doğaya katkı sağlamak hem de konforlu ve güvenli araç satın almak istiyorsanız Otokoç hep yanınızda!