Spor

Basketbol Şovlarının Üstatları Harlem Globetrotters Kimdir? 

Geçmişten günümüze bir başarı hikayesi: Harlem

Basketbol, şov ve komedi. Üçüne bir arada ulaşmak mümkün mü? Harlem Globetrotters ile tanışın. İşte 1926 yılında Abe Saperstein tarafından kurulan afro-amerikan topluluğu Harlem’in hikayesi. 

Chicago’dan tüm dünyaya: Harlem Geleneği 

Dünyanın merakla takip ettiği basketbol takımı, kuruluşlarından sadece 8 yıl sonra 1000. maçı için sahaya çıktı. Tümü afro-amerikan oyunculardan oluşan kadrosuyla dünyaya bir mesaj vermeyi amaçlayan Harlem, 1950’li yıllarda kazandığı popülariteyle bunu başarmış oldu. 

Harlem’in yıldızı giderek parlarken takıma dünyaca ünlü basketbol oyuncuları dahil olmaya başladı. Takım, 1951 yılında İyi Niyet Elçisi unvanıyla Doğu Almanya Gösteri Maçları için sahada boy gösterdi. 1950’li yılların geride kalmasıyla Harlem Globetrotters yıldız oyuncuları kadrosunda tutmakta zorlanmaya başladı. Sebebi ise bir hayli ilginç. Çünkü Harlem hedefine ulaşmıştı. Afro- amerikan basketbolcular profesyonel kadrolarda yer almaya başladı. Bu gelişme basketbolda bir devrim olarak kabul görse de Harlem için neredeyse yıkıcıydı. 

1970’li yıllar: Harlem yeniden zirvede 

1970’ler Harlem Globetrotters için bir dönüm noktasıydı. Takımın kurucusu Abe Saperstein 1966 yılında vefat etti. Takımı ise 1966 yılına dek 82 ülkede 8945 maç oynayarak çoktan bir dünya markası haline gelmişti. 

1970’li yıllarda Harlem televizyon sektörüyle de tanıştı. “The Harlem Globetrotter Show” ve “The Harlem Globetrotter Popcorn Machine’’ isimli iki çizgifilm CBS kanalında yayımlanmaya başladı. Bu projelerle büyük bir üne kavuşan takım, kendi özel şov programlarına da böylece kavuşmuş oldu. Cumartesi günleri canlı yayınlanan şov, 1980’lerde Harlem’e Hollywood Şöhretler Kaldırımı’nda bir yıldız kazandırdı. Amerikan Ulusal Toplum Tarihi Müzesi, takımı onurlandırmak adına kalıcı bir sergi de açtı. 

Takım tarihindeki bir diğer önemli gelişme ise 1985 yılında yaşandı. Harlem bünyesine kadın bir oyuncu ekledi. Harlem Globetrotter ile sözleşme imzalayan Lynette Woodard, böylece bir erkek basketbol takımında oynayan ilk kadın oyuncu unvanını kazandı. 

21. yüzyılda da esmeye devam eden Harlem rüzgârı 

Harlem Globetrotter, 2002 yılında dünyanın en saygın ödülleri arasında yer alan Naismith Basketball Hall of Fame’e kabul edildi. Her sene 400’den fazla canlı performans sergileyen takım, bünyesinde yaklaşık 750 kadın ve erkek basketbol oyuncusu bulunduruyor. 

Global bir marka haline gelen Harlem Globetrotter, 2013 yılı verilerine göre 20.000’in üzerinde galibiyet ve 332 yenilgi ile en başarılı basketbol takımları arasında yer alıyor. 

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde de performans sergileyen Harlem takımı, 2022 Ekim ayı ile yeniden Türkiye’de! 22 – 23 Ekim tarihlerinde iki özel şov sergileyecek takımın ev sahibi Ülker Spor Arena ve Etkinlik Salonu. Magic Pass seçeneğinden yararlanarak oyuncularla tanışma, fotoğraf çekilme ve özel hareketler öğrenme şansı yakalamak için salona erken gelmeyi unutma.