Spor

Espor ile Yeni Tanışanlar İçin Kısa Bir Rehber

Online oyunların dünyası ile tanışın!

Gelin dünyanın dört bir yanından oyuncuları bir araya getiren Espor dünyasını daha yakından inceleyelim.

21. Yüzyılın En Popüler Spor Dalı Espor Nedir?

Açılımı ‘’Elektronik Spor’’ olan Espor kültürü, farklı lokasyonlardaki insanların internet aracılığı ile bir araya gelerek oyunlar oynadığı bir dal olarak tanımlanabilir. Sanılanın aksine Espor dalında da kondisyon gibi fiziksel yetkinlikler aranır. Hatta bu spor dalında büyük bir zihinsel yetkinlik de gereklidir.

Espor’un Tarihi Gelişimi

Teknolojinin gelişmesi ile popülerliği artan bu kültürün tarihi aslında çok eskilere dayanıyor: 1970’li yıllar. 1972 yılında düzenlenen ilk video oyun turnuvası, Spacewar ekseninde gerçekleşmişti. Stanford Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı turnuvanın ödülü sadece bir dergi üyeliğiydi. Spacewar oyununun ardından Asteroids ve Space Invaders gibi oyunların oynandığı turnuvalar da düzenlenmişti.

Bu kültürün popülerliği 90’lı yıllarda tavan yaptı diyebiliriz. Counter-Strike, NBA Jam, Street Fighter ve Warcraft gibi dönemin popüler oyunları birçok topluluğu bir araya getirmeyi başardı. Esporcu kavramı ise bugün hala milyonlarca oyuncuya sahip olan Counter-Strike ve Starcraft oyunları ile ortaya çıktı.

Teknolojik gelişmelerle artan oyun ve oyuncu sayısı ile bu evren giderek genişledi. Dota 2, FIFA, Fortnite, Call of Duty, PUBG ve League of Legends gibi oyunlar ise yeni dönem E-Spor listelerinin başında yer almaya devam ediyor. Ülkemizde de oldukça geniş bir oyuncu ve hayran kitlesine sahip olan elektronik spor kültürünün temeli, daha önce de bahsettiğimiz iki ünlü oyuna dayanıyor:  League of Legends ve Counter-Strike. Oyuncu ve izleyici sayısı milyonları aşan bu oyunlar sayesinde birçok şirketin ve spor kulübünün bu yeni nesil takımlara yatırım yaptığını duymuşsunuzdur. Yaşanan bu gelişmeler, ülkemizin başarılı Espor oyuncularının uluslararası takımlarda parlamalarına sebep oldu. Mehmet Yağız İpek, İsmailcan Dörtkardeş ve İrfan Tükek gibi sporcular bugün hala Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmeye devam ediyor.

Espor Müsabakaları Nasıl Gerçekleşir?

Organize video oyunu yarışmalarının genel adı olan Espor müsabakalarında diğer spor dallarında olduğu gibi profesyonel oyuncular ve takımlar karşı karşıya gelir. Müsabakalarda en çok karşımıza çıkan oyun türleri spor, strateji ve dövüş oyunları.

Çağın En Popüler Mesleklerinden:

Geçmişte küçük oyuncu gruplarının oluşturduğu oyun sektörü, artık uluslararası arenada büyük topluluklar yaratmış durumda. Bu da oyun ekonomisinin büyük şirketleri de etkisi altına almasını sağladı.

Resmi Espor oyunculuğuna geçebilmek için gerçekleştirilmesi gereken bazı işlemler var: Öncelikle Espor Lisansı.

Türkiye Espor Federasyonu (TESFED) ile ülkemizde de lisans alma şansınız var. Resmi işlemlerin gerçekleşmesi içinse sağlık beyanı belgesi, vesikalık fotoğraf ve 18 yaşından küçük oyuncular için izin belgesi ile gerekiyor.

Eğer bu kulvarda ilerlemek istiyorsanız, web sitemizde sıklıkla satışa açtığımız turnuvaları takipte kalmanızı öneriyoruz.