Spor

11 oyunculu takım sporu: Amerikan Futbolu 101

Sert temaslar ve katı kurallar...

Amerikan futbolu, Ragbi ve Avrupa futbolundan esinlenerek yaratılmış olan heyecanlı bir takım sporu olarak karşımıza çıkıyor. Amerika’nın sert rüzgarlarına ve oyunun katı kurallarına hazırsanız devam edebiliriz.

Amerikan Futbolu Nedir?

Korumalı futbol olarak da bilinen Amerikan futbolu, 11 oyunculu iki takım arasında gerçekleşen bir takım spor. Kendisine özgü dikdörtgen bir sahaya sahip olan sporun özel kuralları ve dinamikleri de bulunur. Bu sporun en önemli ögesi ise sporun sembolü haline gelmiş olan mekik biçimli toptur.

Amerikan futbolunun esin kaynağı ragbi ve Avrupa futbolu olarak kabul edilir. Tarihte kabul edilen ilk müsabaka 1869 yılında Rutgers ve Princeton isimli iki kolej takımı arasında gerçekleşmiştir. Ragbi ve Avrupa futbolu kuralları baz alınarak ilk yıllarını geride bırakan bu yeni takım sporu, 1880 yılında kendisine özgü kurallar ile oynanmaya başlamıştır. Walter Camp’in getirdiği bu yeni kurallar ile Amerikan futbolunun bugünkü halinin temelleri atılmıştır.

Amerika’nın en popüler spor dalı olarak kabul edilir ve NFL ve kolej futbolu seviyelerinde birçok takipçiye ve taraftara da sahiptir. Yıllık ortalama 1 milyon oyuncuya sahip olan spor dalının takip edilen en büyük ligi NFL’in final maçı olan Super Bowl ise dünyanın en çok izlenen spor müsabakası olarak karşımıza çıkar.

Lise turnuvalarından NFL’e: Amerikan Futbolu Kuralları

İlk yıllarında ragbi ve Avrupa futbolu kurallarına göre oynanan Amerikan futbolu, zaman içerisinde kendi mekaniğini buldu. 1880 yılı kuralların tekrar yazıldığı yeni bir dönem olarak kabul ediliyor.

Oyundaki asıl amaç tabii ki, rakip takımdan daha fazla sayı elde etmek. Oyundaki takımlar hücum ve savunma takımları olarak ikiye ayrılır. Hücum takımın, topu koşu ile ya da pas yoluyla ilerletir. Hücum takımının topu ilerletmesi için 4 hakkı bulunur. 9.1 m’lik mesafenin dört hücumda tamamlanması gerekir. Eğer hücum takımı bunu başarabilirse yeni 4 hücum hakkı daha kazanır.

Savunma takımının amacı ise oldukça açık: Hücum takımının ilerlemesini engellemek.

Amerikan futbolunda skor yapmanın yani sayı kazanmanın yolları şöyle: Birincisi topun saha sonuna ulaştırılmasıdır. Bu aşama “touchdown” olarak adlandırılır. Her bir touchdown takıma 6 puan kazandırır. Diğer bir yol ise topun belirli bir noktadan vurularak “goalpost” adı verilen sayı direkleri arasından geçirilmesidir. Field goal olarak adlandırılan bu hareket ise takımlara 3 sayı kazandırır.

Amerikan futbolundaki oyuncuların center, oyun kurucu, koşucu, fullback, pivot, gard, defans ve forvet gibi görevleri bulunur. Center, topu bacakları arasından oyun kurucuya atarak oyunu başlatır. Bu aşama ise snap olarak adlandırılır.

Amerikan futbolunun temelleri: Oyun alanı ve malzemeler.

Amerikan futbolu ortaya çıktığı ilk zamanlarda oldukça agresif bir spor olması ile biliniyordu. Birçok sporcunun ölümüne neden olan Amerikan futbolu, profesyonelleşme evresinin ardından oldukça katı kurallar ile oynanmaya başladı.

Korumalı futbolda tüm oyuncuların güvenlikleri için kask, dizlik, omuz pedleri, göğüs koruyucu ve ağızlık gibi materyalleri takması zorunlu hale getirildi.

Istanbul Rams

Istanbul Rams, European League of Football liginde mücadele veren Türk bir Amerikan futbolu takımı. 2004 yılında İstanbul’da kurulan takım birçok milli başarının da sahibi. Bu yıl gerçekleşen Avrupa Ligi’nde kendilerini izleme fırsatı bulmuştuk.