Sanat

Zamansız Bir Oyun: Kızgın Damdaki Kedi

Basit sorularla karmaşık düşüncelere kapı açan bir oyun Kızgın Damdaki Kedi. Bu sezon mutlaka izleyin!

Kızgın Damdaki Kedi

Çoğunluğu sinemaya uyarlanıp, Hollywood’un klasikleri arasına giren oyunlarıyla tanınan yazar Tennessee Williams 1955’te yazdığı Kızgın Damdaki Kedi ile sonsuza kadar uyarlanacak bir esere imza atmış. Milyonlarca  yıl sonra arkeologlar bir kazıda oyunun broşürlerini bulsalar “ Vay be o zaman da oynanıyormuş bu oyun!” diyecekler. Şu sıralar, bu zamansız, evrensel oyun Mam’art Tiyatro tarafından hakkını vererek sahneleniyor.

Bir aile buluşmasını izliyoruz. Büyükbabanın doğumgünü için toplanan aile bireyleri arasında kıskançlıklar, dedikodular, sırlar gırla gidiyor. Geçmişinde yaşadığı travmatik bir olayı unutamayıp, ölümü beklercesine içki içen Brick ve onu bu günlerin de geçeceğine ikna etmeye çalışan biraz paragöz biraz deli aşık karısı Maggie arasındaki çekişmeli diyaloglar oyunun merkezinde. Sezin Akbaşoğulları ve Tuğrul Tülek dokunabileceğiniz kadar gerçek bir çift etkisi uyandırıyor. Çoğu zaman hiçbir yere varmayan tartışmaları ve monologlarında  her evden yükselen bazı diyaloglar çıkıyor ağızlarından.

 

Sahne dekor olarak da büyük bir yatak odası ve arkasında, karanlıkta kalan sandalyelerden oluşuyor. İki kişiyi önde konuşurken görürken, diğer oyuncuların geri planda dedikodu kazanını kaynattığını görüyorsunuz. Açıkçası dekordaki bu seçim daha iyi olabilirdi. Daha dinamik bir çözümle, örneğin belki bir yemek masası veya ayakta durulan bir bistro ile ev ahalisinin çekişmeli ilişkileri daha iyi vurgulanabilirdi. Ama tabi bu detayın dışında ışıklar, müzik kullanımı, sahne giriş çıkışları oldukça profesyonel.

Sezin Akbaşoğulları, Tuğrul Tülek, Ayten Uncuoğlu, Ünal Silver, Bennur Duyucu ve Ömür Kayakırılmaz’dan oluşan oyuncu kadrosu kusursuz oyuncuklar sergiliyor. Özellikle büyükbabayı canlandıran usta oyuncu Ünal Silver kızıp, bağırdığı sahnelerde diyaloglara öyle bir ton katıyor ki sanki bu metin Türkçe yazılmış!

Herkesin peşinden koştuğu iki şeyin para ve aşkın çoğu zaman bir arada olamayacağını, olsa bile mutlu olmak için daha fazlasına ihtiyaç olduğunu hatırlatan, basit sorularla karmaşık düşüncelere kapı açan bir oyun Kızgın Damdaki Kedi. Evet belki bu oyun, her dönem oynanacak ama siz bu dönemin sesini en iyi yansıan oyunculardan bu performansı, şimdi izleyin!

Bilet almak için tıklayın.