Sanat

William Shakespeare’den Bir ‘İktidar Oyunu’: Caesar

İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in ünlü oyunu Caesar, Türk tiyatro sahnesine taşınıyor!

Beş perdelik bir trajedi olarak sahnelenen Julius Caesar, Antik Roma döneminde geçen bir suikast hikâyesini ele alıyor.

William Shakespeare’in ‘’Roma Oyunları’’ üçlemesinin ilk ayağı olan Ceasar, 7 defa beyaz perdeye taşınmış olan kült bir hikâye.

Sırada Türk tiyatro sahnesi var. İşte detaylar…

Roma Oyunları’nda ilk durak: Julius Caesar

1599’da Shakespeare tarafından kaleme alınan oyun, Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar’a düzenlenen suikasti konu alıyor.

Oyunun ilk defa William Shakespeare tarafından sahnelendiği biliniyor. Ceasar, Globe Tiyatrosu’nda sahnelenen ilk oyunlardan biri olmasıyla da oldukça özel bir yere sahip.

1623’te kitap hâline getirilen eser, aslında hikâyeye ismini veren Julius Caesar’ın öyküsü değil. Oyunumuzun baş kahramanı, Ceasar’ın en yakınlarından biri olan ve aynı zamanda suikast girişiminde önemli bir rol oynayan Marcus Junius Brutus.

‘’Sen de mi Brutus?’’ cümlesi de tam olarak buradan geliyor.

Ceasar’ın iktidarı ve Brutus’un prensipleri

Saygı duyduğu dostluk ve vatanseverlik ilkelerine ters düşen Brutus’u bu noktaya getiren şey neydi?

Hikâyede, Roma Cumhuriyeti’nin son büyük lideri ve tarihin gördüğü en büyük diktatörlerden biri olarak anılan Ceasar, bir komploya kurban gidiyor. Daha demokratik bir düzeni arzulayan suikastçiler, Marcus Brutus’un da yardımıyla, Ceasar’ı ortadan kaldırmaya çalışıyor. Asıl hikâye ise suikastten sonra başlıyor aslında.

İç savaş ve intikam dolu bu serüvende Brutus’ün motivasyonunu bulmak ise okuyucuya, izleyiciye kalıyor…

Bu kez soru tiyatro sahnesinden: Sen de mi Brutus?

William Shakespeare’in kaleminden çıkan Julius Caesar isimli 5 perdelik trajedi, Sibel Abdiu’nun yönetmenliği ile yeniden sahneye taşınıyor.

Oyunun koreografi koltuğunda ise Liudmyla Usyk oturuyor. Müzikler Albin Sopa’nın ellerinden çıkarken izleyenleri Roma dönemine götüren kostüm tasarımlarını Mine Horasan hazırlıyor.

Sahnede ise birbirinden yetenekli isimleri görüyoruz. Uluç Özkök, Onur Şenay, Enis Kaplanoğlu, Eda Özel, Adem Akyazıcı ve Onur Sarıaltın.

Güçlü bir hikâye ve güçlü bir prodüksiyon…

Ceasar ve Brutus’ün yürek burkan hikâyesine şahit olmak için biletlerinizi almayı unutmayın.

Ceasar, Mart ve Nisan ayı boyunca Kats Sahne’de!