Sanat

Tarihe tanıklık eden notalar: Aspendos Antik Tiyatro

Geçmişin yankılarını günümüze taşıyan Aspendos Antik Tiyatro, yaz konserleri ile tarih yazmaya devam ediyor!

Bu muhteşem tiyatro, binlerce yıl öncesinin sanat algısını ve tarihi izlerini günümüze taşıyan, adeta zamanın durduğu bir sahne…

Akdeniz’in masmavi suları ve ihtişamlı Toros Dağları’nın arasında yer alan Aspendos, antik dünyanın en iyi korunmuş tiyatrolarından biri olarak biliniyor.

Tarihin sessiz bir tanıklarından biri olan Aspendos Antik Tiyatro, Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde, M.S. 2. yüzyılda inşa edildi. Mimar Zenon’un tasarımı olan sahne, 15 bin kişilik kapasitesiyle dönemin en önemli etkinliklerine ev sahipliği yaptı.

Kısacası Aspendos, ‘’Kim bilir kimler geçti buradan…’’ sözünün vücut bulmuş hâli.

Aspendos Antik Tiyatro’nun gizemleri

Her bir karışında antik çağın izlerini barındıran tiyatro, büyüleyici akustiği ve eşi benzeri bulunmayan mimarisiyle bugün bile sanatseverleri etkilemeye devam ediyor.

Sahnenin arkasında yer alan kabartmalar ve heykeller, antik sanat döneminin estetik algısını gözler önüne seriyor. Mekâna adım attığınız gibi soluyabileceğiniz tarihi dokuları, her bir basamakta hissetmek mümkün.

Aspendos’un muhteşem akustiği ise oldukça etkileyici. Öyle ki sahnede fısıldanan herhangi bir sözü, tiyatronun diğer ucundan rahatlıkla duyabilirsiniz. Bunun adı kesinlikle akustik mucize.

Günümüzde Aspendos Antik Tiyatro

2. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle adeta dünya sanat tarihine şahitlik eden Aspendos Antik Tiyatro, günümüzde de işlevini sürdürmeye devam ediyor. 1994 yılından bu yana düzenlenen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali ise sahnenin ev sahipliği yaptığı global projelerden biri.

Geçmişin tozlarını hâlâ üzerinde taşıyan ve modern sanat ile köprü kuran Aspendos, tüm ziyaretçilerine zamanın ötesinde bir deneyim yaşatıyor. İşte şimdi bu deneyime ortak olmanın tam zamanı!

Sırada yaklaşan Aspendos açık hava etkinlikleri var!

Aspendos Antik Tiyatro etkinlik takvimi

Aspendos Antik Tiyatro, 2024 sezonunda müzikseverlere eşsiz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor!

Aspendos sahnesi, tarih ve sanatın buluştuğu eşsiz atmosferinde, unutulmaz etkinliklere ev sahipliği yapacak. Yaz sıcaklarının hissedilmeye başlamasıyla gündeme gelen açık hava konserleri için başlangıç tuşuna basıldı.

Bahar mevsimine veda ederken yazı, tarihin en görkemli sahnelerinden birinde karşılamaya ne dersiniz?

İşte Aspendos Antik Tiyatro’da yaklaşan etkinlikler:

  • 18 Haziran: Anadolu Ateşi – Fire of Anatolia
  • 28 Haziran: Anadolu Ateşi – Fire of Anatolia
  • 27 Eylül: An Epic Symphony & Sibel Can & Mercan Dede & Hüsnü Şenlendirici

Bu baharda tarihin tozlu sayfalarında yer alan isimlerin konuk olduğu çok özel bir sahneye davetlisiniz. İmparatorlar, prensesler ve belki de kraliçelerin oturduğu antik basamaklar, bu kez siz sanatseverler için ayrıldı.

O hâlde vakit kaybetmeden biletlerinizi alın ve unutulmaz bir deneyime ortak olun!